Video placeholde

Drábová: Rusy tlačí do tendru na Dukovany i čeští průmyslníci. Chtějí se na tom přiživit a mají vliv i na Zemana

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová zkritizovala v pořadu Prostor X účast ruské státní korporace Rosatom v tendru pro rozšíření jaderné elektrárny Dukovany. Výsledek hodnocení české bezpečnostní komunity udává, abychom nezvali do tendru ruské a čínské firmy. „Tak proč čínskou ne a ruskou ano?“ ptá se Drábová a dodává: „Z hlediska hodnocení té bezpečnostní komunity jsou ekvivalentním rizikem.“ Dle jejích slov přichází nátlak Rusy zahrnout i od českých průmyslníků, kteří doufají, že si jako subdodavatelé na zakázkách vydělají tak, jako tomu bylo před třiceti lety při dostavbě Temelínu.

„Naděje, očekávání a tlak ze strany toho českého klasického průmyslu na to, aby to byl ruský projekt, jsou nemalé. Já jim rozumím, protože oni byli zvyklí vyrábět spoustu součástí, komponentů pro těch stávajících šest bloků, vydělali na tom slušné peníze, rozvinuli se na tom know-how. Žel, to bylo před třiceti lety a ta doba už se nezopakuje. Takže ten jejich tlak a ta naděje, že si z toho udělají podobnou hladovou zeď, jako bylo dokončování těch dvou bloků na Temelíně, to jistě nějaký tlak vytváří, ale myslím si, že ty naděje jsou poměrně liché,“ říká Dana Drábová.

Celý rozhovor s Danou Drábovou můžete zhlédnout zde:

Video placeholde

Prostor X: Rozhovor s Danou Drábovou • Prostor X

Na otázku, zdali se tu vyskytuje i politický tlak, odpovídá Drábová: „Mám z ověřených zdrojů, že ano, ale nevidím do toho více. Divila bych se, kdyby nebyl. Předpokládala bych jistou afinitu pana prezidenta k tomu ruskému projektu z důvodů, které vás možná překvapí, a to je právě to, že on má spoustu kontaktů, těch starých kapitánů průmyslu, kteří mu neustále opakují, že když to bude ten Rus, tak to bude fajn, protože my to umíme, my ten projekt známe, my to postavíme tak úspěšně jako ten Temelín a ty Dukovany a to při své náklonnosti k jaderné energetice pan prezident na tohle jistě slyší.“