Nejstarší žena Playboye Jane Seymour

Nejstarší žena Playboye Jane Seymour Zdroj: Instagram, CBS, MGM

Jane Seymour - Solitaire – Žít a nechat zemřít (1973)
Jane v bondovce
Coby Bond girl Solitaire v Žít a nechat zemřít (1973).
Jane Seymour dostala roli Solitaire v bondovce Žít a nechat zemřít, když jí bylo pouhých 20 let
Herečka Jane Seymoure vlastním jménem Joyce Penelope Wilhelmina Frankenberg, je známá především rolí Bond girl Solitaire z bondovky Žít a nechat zemřít a také amerického televizního seriálu z 90. let Doktorka Quinnová.
24
Fotogalerie

Doktorka Quinnová milenkou Jamese Bonda. Herečka Jane Seymourová chtěla být baletkou

V pořadí osmá bondovka s titulem Žít a nechat zemřít přinesla světu nového představitele agenta 007. Producenti totiž oslovili Rogera Moora, který nakonec natočil několik dalších snímků o slavném špionovi. Po jeho boku se objevila mladá začínající herečka Jane Seymourová. Tu role vynesla na kinematografické výsluní.

Její jméno někomu připomene třetí manželku Jindřicha VIII. Co však měla začínající herečka společného s dočasnou královnou? Odpověď je jednoduchá, nic. Herečka, která poprvé vykoukla na svět 15. února 1951, se narodila jako Joyce Penelope Wilhelmina Frankenbergová. Starobylé jméno se však pro šoubyznys nehodí, a tak se rozhodla pro poetičtější pseudonym.

Místo tancování divadlo

Její původ je složitý, otec pocházel z polsko-židovské rodiny. Matka se pro změnu narodila v Nizozemí, část svého života ale prožila v Indii. Seymourová se díky tomu naučila perfektně holandsky. V dětství nestrádala, protože oba rodiče pracovali ve zdravotnictví. Díky tomu vystudovala jednu z prestižních škol, už během povinné docházky přemýšlela, čemu se bude v budoucnu věnovat.

Měla velký sen, chtěla být baletkou, v tom ji oba rodiče podporovali. Začala dokonce navštěvovat taneční školu. Slibnou dráhu ale zastavilo nepříjemné zranění, a tak Seymourová musela změnit obor. V této době trávila prázdniny ve švýcarské Ženevě, kde si osvojila francouzštinu. To se ukázalo jako prozíravá volba, protože herečka několikrát zazářila i ve francouzských projektech.

Mladé dívky si povšiml producent Richard Attenborough, bratr slavnějšího přírodopisce Davida. Jeho pozornost uchvátila hereččina krása a také maličká zvláštnost v jejím vzhledu. Seymourová trpí heterochromií, má tak každé oko jinak barevné. Debut ve snímku Jaká to rozkošná válka! jí otevřel dveře do filmového světa.

Stopa v Amadeovi

V dalších letech zářila především na divadelních prknech, díky tomu okouzlila producenty filmu Žít a nechat zemřít. Původně měla být obsazena do jiné role, ale režisér se nakonec rozhodl, že Seymourová ztvární Solitaire. Filmaři měli výhodu, protože Seymourová byla rodilou mluvčí, a tak nemusela být předabována. Akčňák měl premiéru 27. června 1973, snímek nakonec vydělal přes 160 milionů dolarů.

Kromě producentů měla důvod k úsměvu i Seymourová. Začala totiž dostávat lukrativní nabídky. O tři roky později se objevila ve filmu Sindibád a Tygří oči. V 80. letech byla k vidění ve hře Amadeus, Jane Seymourová dělala manželku Wolfgangu Mozartovi. Ve Formanově filmu se nakonec neobjevila. To jí však nemuselo mrzet, protože se podílela na divácky oblíbeném seriálu Na východ od ráje.

Doktorka se Zlatým glóbem

První filmové ocenění získala v roce 1988 za snímek Onassis. Během 90. let obdržela nabídku na seriál s názvem Doktorka Quinnová, ten ji nakonec proslavil asi nejvíc. Natočila 149 epizod a vyhrála Zlatý glóbus. Postupně přesouvala hereckou kariéru na vedlejší dráhu a objevovala se pouze ve vybraných seriálech.

Mihla se například v Jak jsem poznal vaši matku či Jmenuji se Earl. Co se týče celovečerních filmů, jméno britské herečky se objevilo v Nesvatbových. Její dráhu nelemují pouze povedené projekty, mezi méně vydařené patří seriál Rosemunde Pilcherová.

V soukromém životě vystřídala Jane Seymourová několik partnerů, v 70. letech dokonce žila se synem producenta, který jí poskytl první filmovou příležitost. Svazky se zpravidla rozpadávaly, aktuálně má na svém kontě čtyři zkrachovalá manželství. Čerstvá sedmdesátnice se však nehroutí, žije v Santa Monice a věnuje se charitativní činnosti.

Také její osud se vymyká kletbě Bond girl. Hereččinu popularitu podtrhla v roce 2005 královna, která jí udělila Řád britského impéria.