Akiko Wakabayashi a Mie Hama

Akiko Wakabayashi a Mie Hama Zdroj: wikimedia.org

Sean Connery obklopen krásnými ženami.
Záběry z bondovky Žiješ jen dvakrát
Sean Connery obklopen krásnými ženami.
Akiko Wakabayashi si zahrála Bond girl Kissy Suzuki ve filmu Žiješ jenom dvakrát. Ve své rodné zemi, Japonsku, pak natočila ještě několik dalších filmů.
Záběry z bondovky Žiješ jenom dvakrát
10
Fotogalerie

Akiko Wakabajaši a Mie Hamová: Bond girls z filmu, kde nepřítelem agenta 007 měl být Jan Werich

Snímek Žiješ jenom dvakrát patří mezi zdařilé filmy. Nechybělo málo a v dramatu o Jamesi Bondovi mohla být česká stopa. Herci Janu Werichovi totiž byla nabídnuta role jednoho ze záporáků, nakonec se však do filmu nedostal. Mohl se na stříbrném plátně objevit po boku dvou japonských hereček, jež slavnému agentovi zpříjemňovaly dny.

Sean Connery si zahrál v páté bondovce, ta se odehrávala v Japonsku. Producenti tentokrát hledali vhodné kandidáty v asijské kinematografii. Nakonec sáhli po dvou zkušených herečkách. Pro Mie Hamovou i Akiko Wakabajaši to byla nejvýraznější role v jejich kariéře. Jaké byly jejich osudy před a po natočení divácky oblíbeného kousku?

Ze Suki byla Aki

Starší z dvojice je Akiko Wakabajaši, narodila se 26. srpna 1941 v tokijské čtvrti Ōta. Po vystudování základní školy zcela propadla herectví. Ve dvaceti letech podepsala smlouvu s firmou Toho, ta v 60. letech chrlila jeden film za druhým. Například během roku 1964 mělo premiéru devět celovečerních snímků s razítkem Toho.

Wakabajaši nejdříve excelovala v italském filmu Akiko, to znamenalo přísun nabídek v tuzemsku. Se zmíněnou společností natočila dílo King Kong vs. Godzilla. V roce 1966 se sešla s kolegyní Hamovou ve snímku Co je nového kotě? Její hvězda se rozzářila naplno o několik měsíců později. Na stříbrných plátnech se totiž objevila bondovka Žiješ jenom dvakrát.

Ve filmu ztvárnila postavu Aki, i když měla původně hrát Kissy Suzuki. Důvod změny byl prostý, obě japonské herečky neuměly příliš dobře anglicky, a tak chodily na lekce k rodilé mluvčí. Wakabajaši na tom byla poněkud lépe, a tak získala výraznější roli. Ta se v původním scénáři měla jmenovat Suki, ale na žádost Wakabajaši byla překřtěna na Aki. Štáb musel řešit také jeden palčivý problém, japonská dívka neměla řidičský průkaz, tudíž neuměla ovládat automobil. V jednom záběru však vesele kočíruje. Režisér neporušil zákon, nýbrž nechal Toyotu táhnout šest kaskadérů.

Po bondovce natočila Wakabajaši ještě jeden snímek v domácím prostředí, následně ukončila hereckou kariéru. Údajným důvodem se staly šrámy a zranění, které utržila během natáčení. V 70. letech se mihla v americkém seriálu Shriley´s World. To však bylo všechno, Wakabajaši aktuálně žije v Japonsku a těší se dobrému zdraví. 

Bond girl neplavec

Druhá herečka, jejíž ctěné jméno zní Mie Hamová, spatřila světlo světa 20. listopadu 1943. Vyrůstala v Tokiu, její cesta před filmové kamery nebyla vůbec jednoduchá. Po škole totiž pracovala jako kontrolorka lístků v autobuse. Právě tam jí objevil známý producent Tomojuki Tanaka. Také ona podepsala smlouvu se společností Toho, natočila poněkud více snímků než Wakabajaši.

Společně s hereckou kolegyní byla vybrána produkcí do pátého filmu o Jamesi Bondovi. Obě odcestovaly do Londýna, kde se měly naučit anglicky. I přesto musela být Hamová předabována. Během natáčení narazila produkce na nečekaný problém, představitelka Kissy Suzuki neuměla plavat. V tu chvíli přišla na řadu tehdejší manželka Seana Conneryho, jež si nasadila černou paruku a odehrála vodní scény za ni.

Až do 70. let Hamová pravidelně hrála, poté dala přednost rodině. Dokladem jsou čtyři děti, které porodila jednomu z televizních producentů. V roce 2017 se nechala slyšet, že s hereckou kariérou sekla právě kvůli normálnímu životu. V současnosti se věnuje psaní knih, často je slyšet také v rádiu.

Oba osudy japonských hereček potvrzují kletbu Bond girl. Ani jedna z hereček nedokázala překonat „bondovskovskou“ roli.