Až Bond vyléčil fi lmovou Pussy z jejích lesbických sklonů

Až Bond vyléčil fi lmovou Pussy z jejích lesbických sklonů Zdroj: Profimedia.cz

Honor Blackman se svému protějšku plně vyrovnala.
Muži se se mnou pokaždé chtějí prát, říkávala Honor v rozhovorech
Herečka Honor Blackman
Herečka Honor Blackman a Sean Connery
Herečka Honor Blackman
15
Fotogalerie

Honor Blackmanová. První Bond girl, která byla starší než agent 007

Smyslná Angličanka doplatila na prokletí lásek Jamese Bonda, protože už nikdy nepřekonala svou roli ze snímku Goldfinger. Po herečkách, které musely být předabovány, byla Blackmanová příjemnou změnou. I díky ní se ze třetí bondovky stal kasovní trhák. V době natáčení jí bylo třicet sedm let,  byla o pět roků starší něž Sean Connery, což z ní dělá jednu z nejstarších Bond girl v celé sérii.

Narodila se 22. srpna 1925 ve městě Plaistow, to neleží, jak by se mohlo zdát, v Polsku, ale nedaleko Londýna. Vyrůstala pod vlivem otce, který pracoval jako úředník na ministerstvu vnitra. Zajistil jí vzdělání na kvalitních školách, v patnácti letech jí dali rodiče na výběr. Blackmanová váhala mezi hereckou a úřednickou kariérou, volba padla na první možnost, a tak začala navštěvovat dramatické kurzy.

Ve stínu Liz Taylorové

Její dospívání ale narušila politika, v Evropě se rozhořela druhá světová válka. Budoucí herečka pracovala jako sekretářka na ministerstvu. Po porážce nacistického Německa dokončila studia a získala angažmá v londýnském divadle West End. První roli získala de facto náhodou, když zaskočila za nemocnou kolegyni ve hře Morče. Dveře do filmu jí otevřel režisér Roy Boulting, jenž jí obsadil ve dramatu Fame Is The Spur.

Kritici si nenápadné dívky prakticky nevšímali, o to bylo překvapivější, když si v roce 1949 zahrála po boku Elizabeth Taylorové. Snímek Konspirátor byl velmi kladně přijat a i v dnešní době se těší vysokému hodnocení. Rozjetou kariéru načas zastavil bolestný rozchod s manželem Billem. Blackmanová se údajně nervově zhroutila a měsíc byla hospitalizována.

Do 60. let vykročila několika filmy jako Zkáza Titaniku nebo Jáson a Argonauti. Ve druhém zmíněném dokonce předabovala jednu z hereček. Blackmanová totiž vynikala i svým hlasem a nádhernou britskou angličtinou, proto také nemusela být v bondovce přemluvena jako tomu bylo v prvních dvou snímcích.

Bond girl jako odpůrce monarchie

Po Švýcarce a Italce se po boku James Bonda alias Seana Conneryho objevila Angličanka. Snímek Goldfinger měl premiéru 17. září 1964 a Blackmanové kompletně překopal život. Herečka totiž působila v seriálu Avengers, když se dozvěděla, že o ní mají zájem producenti bondovky, práci ukončila. Režisér Guy Hamilton dokonce její jméno prozradil fanouškům ještě před samotným natáčením. 

Zajímavostí je, že Blackmanová se ve volném čase věnovala karate, což Hamilton ocenil a chtěl jejího talentu využít. Snímek Goldfinger se stal zlomovým dílem série. James Bond si užíval technických vymožeností a Astona Martina. Snímek vydělal producentům desítky milionů a ještě více podpořil značku Bond.

V dalších letech se věnovala pěvecké kariéře, jedna z jejích nahrávek dokonce vystoupala na 5. místo hudebního žebříčku BBC. Blackmanová i nadále natáčela, hrála po boku Jamese Deana či Brigitte Bardotové. Nikdy ale nedosáhla na výraznější roli. Svůj čas věnovala i divadlu. S postupujícím věkem hrála zkušené a ostřílené ženy. 

Epizodní roli si střihla v seriálu Vraždy v Midsomeru či Columbo. Stopu zanechala v divácky oblíbeném snímku Deník Bridget Jonesové. Vitální herečka na prahu nového milénia odmítla Řád Britského impéria, což potvrdilo její politické přesvědčení. Blackmanová se snažila o změnu státního zřízení, chtěla, aby byla Velká Británie republikou. 

Zemřela 5. dubna 2020 v nedožitých čtyřiadevadesáti letech.