Výhled ze Schlossbergu

Výhled ze Schlossbergu Zdroj: Graz Tourismus, Harry Schiffer

Hřebčín pro lipicány v Piberu
Mohrenwirt, vyhlášená restaurace ve Štýrském Hradci
Rakouský sochařský park představuje mimo jiné skulpturu Petera Weibela s názvem Die Erdkugel als Koffer, tedy Zeměkoule jako kufr
Cyklisté si jistě užijí výlety kolem městečka Frohnleiten
Z města na venkov za deset minut
6
Fotogalerie

Do zeleného srdce Rakouska: Štýrsko zahajuje sezonu a jeho metropole se připojuje

Štýrsko je nádherná, zelená, bohatá rakouská země, kterou si pro své soustředění mimochodem vybral i český národní fotbalový tým; před Eurem budou fotbalisté trénovat ve štýrském Schladmingu a bydlet v hotelu Falkensteiner. Jestlipak si najdou cestu do druhého největšího rakouského města, štýrské metropole Grazu?

Ódy na krásy Grazu neboli Štýrského Hradce jsem slýchala už před lety od Radky Denemarkové. Na pozvání rakouského Grazu totiž mají vybraní spisovatelé z celého světa možnost trávit ve městě rok jakožto "čestní spisovatelé" města a Radka Denemarková zde roku 2018 mimo jiné dopsala i svůj objemný román Hodiny z olova (Host, 2019). Co se literátce, fotbalistům a nejspíš vlastně všem turistům, kteří sem zavítají, bude na zážitkovém regionu Graz (jehož web je k dispozici v němčině i angličtině) líbit nejvíc?

Z města na venkov za deset minut

Rozmanité, členité Štýrsko má jako jediná rakouská spolková země poměr zimní a letní turistiky (jak co do zisků, tak pokud jde o počet dovolenkářů) zhruba fifty-fifty. A už od jara svými akcemi jako magnet přitahuje turisty z celého regionu historické centrum Grazu, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Legendární labyrint podlouhlých nádvoří, kterých je podle posledního sčítání 101, je pro milovníky procházek jako dělaný. V Turistické informační kanceláři na Herrengasse nafasujeme mapy a vydáme se do uliček Starého města, za krásnými gotickými, renesančními i barokními šlechtickými a měšťanskými domy včetně třeba arokního paláce Eggenberg. A co teprve Schlossberg!

Štýrskohradecká NEJ s kartičkou

Na zeleném kopci Schlossberg čekají tři nové atrakce: skluzavka Schlossbergrutsche, The Flight Graz 4D a Schlossbergmuseum. Hned pod hodinovou věží, symbolem Grazu, se nachází největší a nejdelší vnitřní skluzavka na světě. Na trati dlouhé 175 metrů zažijete během zhruba 40 vteřin prudké klesání. Atrakce je samosebou vhodná i pro děti, ovšem jen pro ty vyšší než 130 centimetrů. V malém a útulném, moderně vybaveném 4D kině pak můžete pozorovat Graz z ptačí perspektivy. Během tohoto desetiminutového dobrodružství sedíte na pohyblivých sedačkách a zažíváte efekty jako vítr, mlhu, a dokonce pár dešťových kapek. To vše pěkně vsedě a na měkkém! Potom si zajděte do blízkého Schlossbergmusea. Najdete zde skvělý model kopce Schlossberg a ten nejkrásnější výhled na centrum města a moře střech.

Ale především nezapomeňte na jednu věc: koupit si návštěvnickou kartu Graz Card na 24, 48 nebo 72 hodin. Tyhle městské karty nebo "passy", které známe z New Yorku, Londýna, Salcburku, Drážďan a desítek dalších populárních světových turistických destinací, vám zaprvé ušetří spoustu peněz, za druhé vás svým výběrem pamětihodností zorientují v tom, co je v daném místě skutečně dobré vidět. V ceně Graz Card je obsažena veřejná doprava, lanovka a výtah na Schlossberg a nejvýznamnější muzea, slev ovšem můžete využívat i v jiných zařízeních v Grazu i mimo něj.

Štýrskohradecká gastronomie žije!

Není náhoda, že Graz je rakouským hlavním městem požitků, GenussHauptstadt. Zažijete tu všeho vrchovatě: atmosféru města, středomořský životní styl, výtečnou gastronomii, lákavé zahrádky u různých podniků, kulturu, design, nakupování... V centru velmi vstřícném k chodcům si mezi štrekami po památkách vychutnáte štýrskou pohostinnost v mnohých restauracích a lokálech nebo při kulinářských prohlídkách městem.

Po roční pauze se 24. srpna 2024 vrací večeře u dlouhé tabule (Lange Tafel) zpátky na grazské hlavní náměstí a na ulici Schmiedgasse, ovšem od června do října se v Grazu koná i řada jiných kulinářských akcí. Třeba úplňkové večeře, Vollmond Graz, na jedinečných místech regionu, na hoře, na vodě i v lese. Na všech akcích je nabízeno menu o pěti chodech, ale i rámcový program. Termíny večerů s delikatesami, přáteli a nádhernou přírodou začínají v 19:00 a trvají zhruba do 22:30. Pod širým nebem za úplňku je podáváno pětichodové menu s vinným párováním, cena činí 149 eur na osobu. První termín? Už 22. červen!

BIKE & HIKE – žádné slitování s lýtky!

Jakožto městská destinace je Graz výjimečný nejen pro svou gastronomii, ale i atraktivní nabídkou pro cyklisty a turisty. Návštěvníci mohou prozkoumávat město na vlastní pěst pěšky i na kole, ale také využívat město jako ideální základní tábor pro nespočet zážitkových cyklistických výletů a túr. Koncept Bike & Hike perfektně spojuje dvě udržitelné možnosti pohybu. Díky síti lokálních vlaků se pohodlně dostanete až k výchozímu bodu túry. Poté se mohou návštěvníci vydat pěšky na mnoho krásných vrcholků.

Velké popularitě se těší i osmnáctero zážitkových výletů na elektrokolech, které zavedou aktivní dovolenkáře z hlavního města regionu k těm nejkrásnějším výletním cílům a občerstvovacím zařízením. Hlavní cyklistickou tepnou je oblíbená Murská stezka Rad-Hauptschlagader, která protíná region od pohoří na severu až ke štýrskohradecké kotlině na jihu a vede přímo skrz město Graz. Zatímco jih regionu nabízí stezky rovné a skoro bez převýšení, severní pohoří skýtá náročnější stezky s překonáváním mnoha výškových metrů. Obzvláštním zážitkem je túra územím lipicánů na západě regionu. 

Od 5. května 2024 pak lze konečně opět projít legendární soutěsku Bärenschützklamm, jednu z nejkrásnějších rakouských skalnatých soutěsek s bystrými vodopády. Její mladší sestrou je pak krásná soutěska Kesselfallklamm, nacházející se na jižní straně hranic Grazu. Tato romantická, a přesto divoká soutěska se těší oblibě především u rodin s dětmi. Ale pozor, tento výletní cíl není určen pro malé děti, kočárky nebo psy /spousta schodů a mostů atp.). Pokud cestujete s invalidním vozíkem, chodítkem nebo s kočárkem, vydejte se na třiapůlkilometrovou okružní trasu na hoře Schöckl, která je pokryta dřevěnými prkny a nachází se za humny Grazu. Informace k 35 turistickým trasám naleznete zde.

Za muzikou, během i lipicány

Pokud chcete spojit svůj eurovíkend nebo delší dovolenou se zajímavými událostmi, připravili jsme pro vás výběr toho nejzajímavějšího, co se v Grazu a přilehlém okolí děje v nejbližší době. Uvidíme se tam! 

2. až 5. 5.: sousedský festival Lendwirbel

4. 5. až 2. 6.: měsíc designu

8. až 12. 5.: mezinárodní festival pěveckých sborů Voices of Spirit

15. 5. až 2. 6.: Mezinárodní festival vyprávění International Storytelling Festival

29. 5. až 2. 6.: Festival elektronické hudby Springfestival

8. 6.: Grazathlon (10 km dlouhá překážková trať historickým jádrem města)

21. 6. až 21. 7.: Festival klasické hudby Styriarte

21. až 30. 6.: festival vodních sportů Riverdays (paddeling, kánoe, veslice, dračí lodě…)

30. 6. až 7. 7.: Kulinářský festival Food Festival v okolí Grazu i přímo ve městě

25. 7. až 1. 9.: Štýrský festival komorní hudby – zažijte komorní hudbu na skvělých místech

26. 7. až 4. 8.: Festival pouličního umění La Strada

24. 8.: Večeře u dlouhé tabule na náměstí Grazu

25. 8.: Grazský Triatlon (Triatlon středně dlouhých tras)

4. až 8. 9.: koncerty na hradě Eggenberg během festivalu Arsonore

7. 9.: Shánění lipicánů z pastvin (Lipizzaner Almabtrieb), ve městech Maria Lankowitz a Köflach

8. 9.: Túra regionem Lipizzanerheimat s hudebním doprovodem kapely Edlseer ve městě Bärnbach

14. až 15. 9.: Festival Aufsteirern, největší festival folkóru v Rakousku

19. 9. až 13. 10.: Steirischer Herbst, legendární festival současného umění

23. až 26. 9.: Haydn Festival, vystupuje hudební spolek města Graz

13. 10.: Grazský maraton