Dovolená v rakouském Štýrsku.

Dovolená v rakouském Štýrsku. Zdroj: Harald Steiner

Dovolená v rakouském Štýrsku.
Dovolená v rakouském Štýrsku.
Dovolená v rakouském Štýrsku.
Dovolená v rakouském Štýrsku.
Dovolená v rakouském Štýrsku.
12
Fotogalerie

Štýrský genius loci: Zelené srdce Rakouska najdete na horách i v jabloňových sadech

O tom, zda se turistům někde líbí, většinou rozhodují oči. Pak existují místa, kde je dobré zapojit i čich, hmat, sluch a chuť. A najdeme na světě i regiony, kde by se měla ještě zapojit duše. Pak objevíte i něco, co ostatní na první pohled vidět nemusí. Jedno takové místo je blízko nás – je to rakouské Štýrsko (německy Steiermark), druhá největší spolková země našich sousedů. Říká se mu i "Zelené srdce Rakouska".

Než si Štýrsko prohlédneme, omakáme a očicháme, zastavme se na chvilku u místní duchovní potravy. V tomto regionu najdeme městečko Mariazell, které nemá ani čtyři tisíce obyvatel, ale je to největší poutní místo Rakouska a místní bazilika se vzácnou soškou Panny Marie patří k nejvýznamnějším v celé Evropě. Přes prakticky neustávající turisticko-poutnický mumraj vyzařuje toto místo silný genius loci. Atmosféra vás pohltí, zejména když se dokážete zapouzdřit alespoň na chvilku sami do sebe. Za pokus to stojí.

Lidé ze Štýrska mi pak poradili, abych vyzkoušel likér „Ranti Putanti“, který z bylin vyrábí slavná mariazellská lékárna „U milostné Matky Boží“ založená přesně před 300 lety. Důvod okusit nápoj s patnácti procenty alkoholu? Pomáhá zdraví a po jeho požití jste prý „blíž Bohu“. Takže jsem maličko požil. Bůh, asi kvůli malému množství, zůstal ale stejně daleko, jako předtím... Ranti Putanti je označován jako hořký likér, ale když ho ucítíte na jazyku, je zpočátku sladký, typická bylinná chuť přijde až za pár vteřin.

Po historicko-duchovní předehře se teď podívejme, co nabízí Štýrsko na jaře, v létě a na podzim. To už není věc, která se stihne za několik sekund. Stovky tisíc Čechů přitom už tuší, o čem je řeč. Jenom loni v létě bylo ve Štýrsku o 12 procent českých občanů více, než v roce 2016.

Hory, stezky, pochody

„Základem letní turistiky ve Štýrsku jsou naše hory, údolí, ale i cyklostezky mezi vinicemi. Protože každým rokem k nám přijíždí více návštěvníků, přizpůsobujeme tomu i nabídku, která se stále rozšiřuje,“ říká Erich Neuhold, šéf organizace Steiermark Tourismus. Jak dodává pan Neuhold, hrají v tomto směru důležitou roli i turisté z České republiky.

Krásné hory a dobré služby nejsou jenom doménou Štýrska, ale v této rakouské spolkové zemi najdete navíc i zvláštní kombinaci dalších turisticky atraktivních věcí, jak připomíná Julia Maierhofer ze Steiermark Tourismus. Pohled na krajinu se zde dramaticky mění a přináší rozdílné zážitky: Na severu Štýrska jsou hodně strmá pohoří. Na východě největší souvislé alpské pastvin v Evropě. A na jihu vinařské oblasti.

Proto se jedna z největších štýrských atrakcí mimo zimní sezonu jmenuje poněkud vzletně „Od ledovce k vínu“. To jsou v překladu páteřní turistické trasy - jedna vede severem země, druhá jihem.

Celá trasa začíná na úpatí slavného ledovce Dachstein, jehož nejvyšší bod je 2995 metrů nad mořem. Tam samozřejmě s turistikou nezačínejte, tam končí jen sportovně velmi zdatní jedinci. Po první etapě, která vede po ledu, se dostanete k chatě Guttenberghaus nad obcí Ramsau. Na tomto místě musí turisté učinit zásadní rozhodnutí, kterou trasu, severní či jižní, si zvolí. Bez ohledu na to, jakou si vyberete, ještě pořád to neznamená, že alespoň jednu stihnete například za týdenní dovolenou. Tak rychle to nejde, pokud nejste horský Usain Bolt. Možností je totiž mnoho.

Severní trasa má 548 kilometrů, dělí se do 35 etap a končí v lázních Bad Radkersburg. Jižní trasa měří 382 kilometrů, člení se do 25 etap a míří do města Leibnitz.

Aby to nebylo tak jednoduché, trasy pro pěší se na některých místech prolínají s cyklostezkami a cestami pro horská kola, ke kterým se ještě dostaneme.

Zde malá odbočka, na kterou nikde ve Štýrsku nezapomínejte. „Doslova se zde můžete místo od místa, chatu od chaty, takzvaně projíst,“ vysvětluje Julia Maierhofer. Rakušané si všude dávají nesmírně záležet na udržení vysoké kvality místních potravin, Štýrsko není výjimkou. Přesto zde několik výjimek najdeme.

Kromě skvělého masa, šunky, či špeku, odtud pochází 80 procent rakouských jablek. Lahůdkou je místní dýňový olej a určitě ochutnejte i štýrské bílé víno. Na nejvyšší evropské úrovni je například odrůda sauvignon blanc.

Dobře posíleni můžeme vyrazit po svých dál do hor, ale i na kola.

Pěšky i na kole na všechny způsoby

Pěší putování se dá ve Štýrsku perfektně kombinovat s cykloturistikou. Ta je všude na světě velkým hitem, ale i její provozování potřebuje své zázemí, aby vyhověla jak náročným sportovním typům, tak rodinám s dětmi.

Hodně pokročilí jsou v tomto směru ve štýrském regionu Hochsteiermark. „Mnoho věcí, které vás v případě pěší turistiky i kol čekají, najdete také pomocí mobilní aplikace, která funguje i bez připojení k internetu,“ říká Claudia Flatscher z turistického zastoupení z regionu Hochsteiermark.

Výbornou pomůckou je pak knižka „BergZeitReise“ od autorů Andrease Steiningera a Hannese Nothnagla. Je to velmi zdařilý turistický průvodce s tipy na 18 celodenních výletů a to včetně dnes tolik oblíbených údajů GPS. Je to nová kniha, jejíž první vydání pochází z července loňského roku, takže informace jsou pořád aktuální. Stojí 9,90 euro a vyplatí se. Určitě s ním ušetříte.

Poměrně závažnou otázkou, kterou mnoho lidí řeší, je, zda vlastně každý túry v horách či na cyklostezkách zvládne. Odpověď zní – skoro každý. Jen si musíte dobře vybrat a zvážit své síly.

Například mnoho štýrských cyklostezek vede podél řek a z logik věci tedy nejsou moc kopcovité. Ty mohou být dobrou příležitostí i pro objemnější turisty a pro ty, kteří pojedou s dětmi. „Existují ale i horské stezky upravené speciálně pro děti, aby je zvládly,“ vysvětluje Sabrina Nagl z firmy Schladming-Dachstein Tourismusmarketing.

Známá je ve Štýrsku třeba Murská cyklostezka, pak Enžská trasa či Weinland, která na 400 kilometrech objíždí vinařské oblasti na jihu a východě Štýrska. Klasické jsou pak cyklotrasy Murradweg a Ennsradweg, ale i méně známé jako Raabtalradweg či Feistritztal na východě této rakouské spolkové země, nebo Mürztalradweg v Horním Štýrsku.

„Můžete ale vyrazit i na elektrických kolech, také pro ně máme dobré podmínky, včetně dobíjecích stanic na horských chatách. Ty pomohou i lidem, kteří nemají dostatek fyzických sil,“ dodává Sabrina Nagl.

Na všechny aktivity i pobyty je možné zakoupit ve Štýrsku různé slevové karty, podmínky najdete na internetových stránkách, které se této rakouské spolkové zemi věnují. Zde jsou některé z nich:

www.austria.info/cz, www.steiermark.com, www.hochsteiermark.ct, www.schladming-dachstein.at