Na horských kolech jezdí po Salcbursku i Češi - zde v regionu Saalfelden-Leogang

Na horských kolech jezdí po Salcbursku i Češi - zde v regionu Saalfelden-Leogang Zdroj: Oesterreich Werbung, Marco Rossi

Hallstatt, město s bezmála tisícem obyvatel, se nachází v Solné komoře v Rakousku. Leží bezprostředně u Halštatského jezera.
Lurgrotte Peggau, největší krápníková jeskyně v Rakousku
Vodopády Krimmler
Burgenland
Cesta na horu Loser u jezera Altaussee
8
Fotogalerie

Co přinese letní sezóna v Rakousku? Nové treky, umělou inteligenci i stará dobrá studená jezera

Rakousko pro nás Čechy dlouhodobě patří mezi nejpopulárnější zahraniční destinace, v zimě i v létě. Během právě započaté letní sezóny tu na rekreanty čekají vzrušující zážitky. Spousta nových nabídek se zaměřuje na dobrodružství v přírodě, sportovní vyžití i digitální trendy. A mimo jiné je nutné oslavit několik kulatých výročí; co takhle zkusit některou z nově otevřených restaurací?

Pro vás, kteří rádi trávíte letní dovolenou u vody, jsou připraveny nové a zrekonstruované hotely na jezerech: Nils am See v Burgenlandu, Refugium Lunz a Hotel Ottenstein v Dolním Rakousku, Rosewood Schloss Fuschl v Salcbursku, Hotel Goldener Hirsch a Hotel Post u jezera Traunsee v Horním Rakousku nebo Seehotel am Kaiserstrand v Rakousku. K výjimečným novým ubytovacím zařízením patří první rakouské pivní sídlo v Horním Rakousku. Že by Rakušané české milovníky piva opět mile překvapili?

Jak si užít dovolenou v Rakousku pro celou rodinu? Tipy zde >>>

 

Na kolo, na výšlap nebo na oslavu?

Dálková turistika se těší stále větší oblibě. Od letošního léta je zpřístupněno všech třináct etap Benediktovy stezky v Horním Rakousku, východním Tyrolskem vede nová stezka Glocknerkönig a rodinná procházka KAT v Kitzbühelských Alpách bude ještě přívětivější. Také pro sjezdaře je připravena řada nových tras: v oblasti Villach v Korutanech, v několika bikeparcích v Tyrolsku a ve Schrunsu ve Vorarlbersku. Novodobá historie a cyklistika se snoubí ve zvukové cyklostezce Hör-Radweg s názvem Přes hranice ve Vorarlbersku.

Digitální prvky čím dál častěji podporují objevování zvláštností z přírody a kultury. V novém Geo.Domu na Petzen v Korutanech se mohou návštěvníci proměnit ve vodu nebo rostliny. Další zajímavostí je interaktivní panoramatická prohlídka pevností Hohensalzburg. Pomocí brýlí s virtuální realitou mohou návštěvníci prozkoumat např. lesovnu Bodinggraben v národním parku Kalkalpen v Horním Rakousku. Zájemci se mohou setkat se svým digitálním dvojčetem v Domě digitalizace v Dolním Rakousku. Nová interaktivní stanoviště vedou přes Leutascher Geisterklamm, Timokův divoký svět a Triasový park v Tyrolsku. Interaktivní puzzle rallye zase absolvujete v Radstadtu a v St.Martin u Loferu v Salcbursku.

V roce 2023 se bude v Rakousku slavit mnoho výročí, mimo jiné 150 let parní plavby na jezeře Wolfgang v Solné komoře, 150 let vídeňské světové výstavy nebo 300 let vídeňského Belvederu.

Superlativy rakouského léta

Nejvyšší hora, nejdelší řeka, nejhlubší jezero? Výběr míst a zařízení, která patří k největším, nejvyšším, jedinečným a vůbec nejkrásnějším v Evropě. Nechte se překvapit našimi tipy!

Salcbursko: Největší otevřená šikmá lanovka v Evropě

Šikmá lanovka Lärchwand u Kaprunu v sobě spojuje dva superlativy: je to největší otevřená lanovka v Evropě a má největší šířku dráhy ze všech osobních výtahů v Evropě. Tato atrakce nabízí výstup s výhledem na 2 000 metrů vysoké vodní nádrže. Šikmá lanovka měří 820 metrů na délku a 431 metrů na výšku. Výtah byl postaven v roce 1941 pro přepravu materiálu a nyní je využíván k turistickým účelům.

Burgenland: Největší rakouské jezero

Z hlediska rozlohy je Neziderské jezero (320 km²), jehož část leží v Maďarsku, největším rakouským jezerem. Bodamské jezero (535 km²) je větší, ale rakouský podíl na jeho břehu je dlouhý jen asi 27 km.

Štýrsko: Největší krápník na světě

Ve dvoukilometrové Lurgrotte, největší rakouské krápníkové jeskyni, se díky vápencovým usazeninám po miliony let tvořila okouzlující, křehká umělecká díla. Jeskynní badatel se poprvé dostal do Velkého dómu v roce 1894. Tento 120 metrů dlouhý, 80 metrů široký a 40 metrů vysoký prostor, ke kterému se lze dostat ze Semriachu, patří k největším jeskynním komplexům ve střední Evropě. Průvodce vám prozradí vše o historii jeskyně a jejích přírodních krásách v doprovodu světelných a zvukových efektů.

Horní Rakousko: Nejstarší solný důl a nejdelší hornická skluzavka

V Hallstattu v Solné komoře se nachází nejstarší solný důl světa. Návštěvníci se zde mohou dozvědět více o významu těžby soli a obchodu se solí v dřívějších dobách a svézt se do hlubin dolu po hornické skluzavce, která je nejdelší v Evropě.