Jill St. James měla už v 16 operovaný nos

Jill St. James měla už v 16 operovaný nos Zdroj: Profimedia.cz

Jill St. John se proslavila jako Bond girl v bondovce Diamanty jsou věčné.
Jill St. John se proslavila jako Bond girl v bondovce Diamanty jsou věčné.
Jill St. John se proslavila jako Bond girl v bondovce Diamanty jsou věčné.
Jill St. John se proslavila jako Bond girl v bondovce Diamanty jsou věčné.
Jill St. John se proslavila rolí Bond girl v bondovce Diamanty jsou věčné.
10
Fotogalerie

Jill St. John, první Američanka po boku James Bonda. Krásná Tiffany podobný úspěch už nezopakovala

V pořadí sedmá bondovka si vysloužila nelichotivé ocenění, patří údajně mezi tři nejhorší snímky o agentovi 007. Do série se po roční pauze vrátil oblíbený Sean Connery, další primát zaznamenal jeho ženský protějšek. Herečka Jill St. John byla první Američankou, jež se objevila vedle Jamese Bonda. Pro půvabnou dámu to byla nejvýraznější role kariéry.

Narodila se 19. srpna 1940 jako Jill Arlyn Oppenheimová, v dětství nestrádala, protože její otec vlastnil prestižní restauraci. Jill vyrůstala jako jedináček, a tak na ní byla upřena veškerá pozornost. Péče se jí dostávalo především ze strany matky, ta dceru vozila na balet či zpěv. Během puberty jí dokonce změnila jméno na St. John. Důvod byl prostý, nové příjmení znělo mnohem lépe.

Sexy komička Jill

Její kariéra odstartovala v devíti letech, před kamerou se mihla v roce 1949 ve snímku Vánoční koleda. Další projekty se jen hrnuly, a tak se Jill stala dětskou hvězdou. Nezapomínala ani na vzdělání, úspěšně vystudovala jednu ze soukromých hollywoodských škol. Záhy zamířila na institut, který jí měl zajistit přijetí na prestižní UCLA. Ve volném čase se věnovala nahrávání v rádiu. 

Netrvalo dlouho a mladé herečky si všimla filmová společnost Universal. V šestnácti letech podepsala St. John smlouvu, která jí zajišťovala příjem ve výši 200 amerických dolarů týdně. Školní ambice šly tentokrát stranou. Na základě kontraktu natočila několik snímků. O dva roky později změnila dres a zamířila do 20th Century Fox, filmové studio z ní chtělo mít hlavní hvězdu. Natočila kousky jako Ztracený svět či Římské jaro paní Stoneové.

V 60. letech se objevila v několika filmech, jednalo se především o komedie. „Jsem především komediální typ,“ přiznala v jednom z rozhovorů americká herečka. Později své tvrzení mírně poupravila a označila se za sexy(!) komičku. V roce 1966 se divákům připomněla ve dvou epizodách seriálu Batman. 

Milenka Jacka Nicholsona

Před svou nejznámější rolí se vrátila do Universalu. Z tohoto období pochází filmy Tony Rome nebo The Spy Killer. Oba počiny kritika velmi dobře přijala. Na prvním jmenovaném projektu se St. John podílela společně s Frankem Sinatrou, se kterým už jeden snímek natočila. Rok 1971 byl pro tehdy jednatřicetiletou herečku úspěšný.

Získala roli Tiffany Case v bondovce Diamanty jsou věčné. Jako jedna z mála Bondových dívek nemusela být předabována. Zajímavostí je, že měla být původně obsazena do úplně jiné role, režisérovi se ale nesmírně líbila. Díky tomu se stala první Američankou, která stanula po boku Jamese Bonda. Po premiéře, která proběhla 14. prosince 1971 v západoněmeckém Bonnu, začala její filmová kariéra uvadat.

S rozvojem televizní kultury se její tvář objevila v několika seriálech. Do paměti diváků se zapsala také svým pořadem o vaření. Během 90. let ztvárnila jednu z menších rolí v dramatu Hráč. Další roky její kariéry ale věnovala jiným věcem. Zamilovala se do zahrádkářství a začala prodávat svetry z angorské vlny.

V soukromém životě platila za velikou milovnici, dokladem mohou být její čtyři manželé. S tím posledním, Robertem Wagnerem si užívá kalifornské slunce dodnes. V minulosti však randila s velkými jmény americké kinematografie. Její lásku okusil Jack Nicholson, Roman Polanski či Frank Sinatra.

I přesto je na jejím osudu patrné, že ani ona neutekla kletbě Bond-girl. Jill St. John definitivně ukončila hereckou kariéru v roce 2014.