Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more developerskému řádění v krajině (nejen) dětství

Vždyť to byl jen starý barák na kraji Smíchova, tak proč ho nenechat zchátrat, pak ho zbořit a namastit si na tom kapsu. Až na tu poslední fázi je developerské zacházení s dávnou krásou velmi podobné těm komunistickým. Usedlost Turbová s magickou zahradou, kde žil a tvořil Jiří Trnka, v tichosti zmizela, a s ní i část dětství několika generací. Na to by měl být nějaký zákon. A žlučí nám hýbe i to, že u nás pořád nejsou legálně dostupné seriály jako Nothing Compares nebo že stále nejsou uzákoněna opatření na zvýšení bezpečnosti při natáčení v USA.

Vojtěch Rynda: Všichni tu zahradu známe: z Trnkovy Zahrady, díla plného překrásné fantazie a nostalgie po dětství i „starých dobrých časech“ obecně. Ta zahrada ještě donedávna existovala, a to v rámci pražské USEDLOSTI TURBOVÁ, kde Trnka žil a tvořil. Donedávna. Porevoluční majitelé nechali (novo)barokní skvost zpustnout a dílo zkázy nyní dokončují developeři. Copak tam asi vyroste za krásné činžáky bez duše a imaginace?

Kateřina Kadlecová: Nový celovečerní dokument o mé nejoblíbenější zpěvačce, NOTHING COMPARES z produkce americké Showtime, bohužel bez VPN zatím není dostupný v Česku. Kéž by film o vrcholech tvorby a životních milnících Sinéad O’Connorové vysílala ČT nebo tuzemská HBO Max – prostě někdo, kdo taky vidí, jak kvalitní je nejen dokumentární produkce Showtime a co všechno českým divákům uniká.

Veronika Bednářová: Americký herec Alec Baldwin zastřelil kameramanku Halynu Hutchinsovou omylem loni v říjnu při natáčení v Novém Mexiku. Z bezprecedentního šlendriánu se přesně po roce stala dohoda mezi Baldwinem a vdovcem po oběti Matthewem Hutchinsem, který se tímto vyrovnáním stává jedním z výkonných producentů inkriminovaného snímku. Podmínky dohody zatím nebyly zveřejněny, jasné ale je, že natáčení filmu Rust pokračuje od ledna příštího roku. To je sice fajn, ale kde jsou deklamovaná opatření pro zvýšení bezpečnosti při natáčeních, aby se podobné tragické incidenty už neopakovaly?

Never more chamtivému ničení míst, která mají duši.