Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more naivním hudebním hvězdám, které ztrácejí kontakt s realitou

Hudebník Roger Waters, kdysi hlavní tvůrčí motor skupiny Pink Floyd, přišel ve druhé světové válce o otce, který se z pacifisty a komunisty stal aktivním vojákem. Pochopil totiž, že proti zlu se musí bojovat. Waters to nechápe pořád a píše servilní supliky Hitlerovu žáku Putinovi, což zase nechápeme my. Navzájem se nechápou účastníci Sjezdu spisovatelů, jenž nedávno proběhl, a Woody Allen nepřestává točit filmy, což by mu rádi zakázali aktivističtí nazdárci, kteří nechápou, že jim do toho nic není.

Marek Gregor: Hlava mi nebere, jak někdo, jako je Roger Waters, který vytvořil tak úžasné hudební projekty nejen se svou mateřskou kapelou Pink Floyd, může veřejně podporovat ruskou agresi na Ukrajině! A pak, když mu zakážou koncert v Polsku, píše Putinovi: „Ujistěte svět, že vám jde jen o bezpečnost rusky hovořící populace na Krymu, v Doněcku a Luhansku.“ V roce 1938 podobné relativismy hlásal do světa jakýsi Neville Chamberlain a důsledky dobře známe. Rus nás pořád považuje za svou kolonii.

Kateřina Kadlecová: O Sjezdu spisovatelů se mluví jen v souvislosti s proslovem básnířky Alžběty Stančákové, která kritizovala blbé chování chlapů v literárním systému. Podobně by se mohlo ozvat mnoho žen pracujících v mužském kolektivu. Ačkoli téma sjezdu znělo Mluvme spolu, na básníka Libora Staňka II., jenž se Stančákové pokusil oponovat, se místo slov snesl hnůj. Kéž by se mezi literáty hovořilo víc o psaní než o ideologii.

Vojtěch Rynda: Woody Allen prý po dokončení svého padesátého snímku Wasp 22 končí s filmařinou, což by vydalo na rozlučkové Never more. Uvedl to španělský deník La Vanguardia a zprávu hned převzala další média. Režisérův píárista ji však obratem popřel. Zdá se tedy, že se od brzy sedmaosmdesátileté legendy ještě několika titulů dočkáme – navzdory aktivistům, kteří Allenovu kariéru už roky torpédují kvůli nepodloženým obviněním ze sexuálního zneužívání.

Never more Rogeru Watersovi za podporu ruské agrese na Ukrajině.