Video placeholde
Ministr obrany Šojgu a velitel generálního štábu Gerasimov u Vladimira Putina, 27. února.
Ruský ministr obrany Sergej Šojgu.
Ruský prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu na Sibiři, (22.03.2020).
Ruský prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu na Sibiři, (22.03.2020).
Ruský prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu na Sibiři, (22.03.2020).
14
Fotogalerie

Putin ten malý stůl držel, aby mu ho Šojgu neukradl jako ten dlouhý, vyvrací Kreml spekulace o prezidentově zdraví

Minulý týden obletěly svět záběry z Putinova setkání s ministrem obrany Sergejem Šojguem, při kterých Putin až křečovitě svíral malý stoleček, u kterého spolu s Šojguem seděli. Okamžitě se začaly šířit spekulace o Putinově zdraví, neboť jeho svírání stolu a naléhavé, až bolestné grimasy v jeho obličeji byly více než zřejmé.

Ačkoliv se spekulovalo o Parkinsonově chorobě nebo bolestech v zádech, Moskva přišla s velmi prozaickým vysvětlením.

„Pan prezident, světlo našeho světa, mírotvorce a jediný spravedlivý, si na záběrech stůl pouze přidržoval z obavy, že by mu ho ministr Šojgu znovu ukradl.

Pan ministr Šojgu, jakkoliv je geniální stratég a velký přítel pana prezidenta, bohužel krade stoly. Je to jeho celoživotní vášeň. Žádný stůl před ním není v bezpečí,“ vysvětloval Dmitrij Peskov, tiskový mluvčí prezidenta.

„Ministr Šojgu je spořádaný občan a veliký vlastenec, ale bohužel trpí nutkáním krást stoly. S tím nic neuděláme. Všichni o tom vědí a podle toho se i přizpůsobí. Právě kvůli tomu si pan prezident koupil masitý, těžký a dlouhý stůl. Věřil, že je pro Šojgua příliš těžký, aby ho ukradl, ale chyba lávky. Podařilo se mu ukrást i ten.

Pan prezident zuřil a v polovině března poslal pana ministra na léčení do ústavu, aby ho jeho závislosti na krádežích stolů zbavili. Po intenzivních třech týdnech se pan ministr vrátil s tím, že je vyléčen. Ačkoliv nemáme pochyb o tom, že svou závislost ovládl, není na škodu mít se před ním ve střehu,“ dodal Peskov.

„Už jsem deset dnů čistý. Deset dnů jsem neukradl žádný stůl. Věřím, že to nejhorší mám za sebou, a nyní se už můžu v poklidu soustředit na zničení Ukrajiny. Byly to těžké a složité dny, ale má víra ve veliké Rusko a v našeho prezidenta mě držely nad vodou a  dodaly mi sílu, abych to zvládl,“ pochlubil se Šojgu na tiskové konferenci, kde ukázal i svůj odznáček „deset dnů čistý“.

„Pan prezident je zdravý a jeho nezvyklé chování během rozhovoru bylo skutečně způsobeno strachem o jeho stůl. Už mu zbyl jenom ten maličký. Šojgu všechny ostatní ukradl. Kdyby pan prezident přišel i o tento stůl, musel by sedět na židli jen tak v prostoru, což není hodno hlavy státu. Jeho zdravotní stav je jinak perfektní. Každé ráno si dá sto kliků a po obědě si osedlává divoké medvědy,“ ubezpečil Peskov celý svět, že vůdce je v životní kondici.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je vítězství Emmanuela Macrona v prezidentských volbách.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>