Mynář v Osvětimanech v roce 2016

Mynář v Osvětimanech v roce 2016 Zdroj: Profimedia

Mynář v Osvětimanech v roce 2016
Mynář v Osvětimanech v roce 2013
Hradní kancléř Vratislav Mynář po výslechu na policii (11. 11. 2021)
Vratislav Mynář na tiskovém brífinku po převozu prezidenta Miloše Zamana z vojenské nemocnice na zámek v Lánech
Hradní kancléř Vratislav Mynář po výslechu na policii (11. 11. 2021)
13
Fotogalerie

Mynář odletěl na čtrnáct dnů na Maledivy osobně předávat pozvánky do Čech tamním politikům

Stínový prezident Vratislav Mynář po veleúspěšné diplomatické misi, kdy na konci března za sto tisíc ze státní kasy odletěl do Kataru předat osobně katarskému emírovi pozvání do České republiky a koupit luxusní kabelky pro manželky, pokračuje v dalších zahraničních státních návštěvách.

Aktuálně odletěl za státní peníze na Maledivy, kde bude čtrnáct dnů na pláži v soukromé vile vyhledávat tamní politiky a předávat jim pozvání na návštěvu České republiky.

„Pan kancléř vede mimo jiné zahraniční agendu nejen Pražského hradu, ale i celé České republiky. Je vyslanec dobré vůle a takzvaně staví mosty. Osobně navštěvuje důležité politiky v luxusních resortech, aby je jménem pana prezidenta pozval do České republiky,“ potvrdil mluvčí Jiří Ovčáček další zahraniční Mynářovu cestu.

Politika se sama neudělá. Zavolat někomu nebo mu poslat čumkartu, jak říká pan prezident, je neosobní. Právě proto jezdí pan kancléř po světě, aby navázal osobní vztah s důležitými politiky a oficiálně je pozval do České republiky,“ dodal mluvčí.

Plně hrazená čtrnáctidenní zahraniční cesta na Maledivy vyjde na něco přes jeden milion korun, což je podle mluvčího zanedbatelná částka, kterou zdaleka převažuje důležitost Mynářovy návštěvy.

Nic na tom nemění ani fakt, že Mynář k tomu nemá nejen žádný mandát, ale navíc zve politiky do Čech bez součinnosti s ministerstvem zahraničí.

„Máme s tím trochu problém. Od té doby, kdy pan prezident moc necestuje, jsou zahraniční návštěvy pana Mynáře častější. Česká republika nepovažuje Maledivy za strategického partnera a nevidíme důvod zvát tamní představitele osobně do České republiky,“ tvrdí Jan Hejnar, mluvčí ministerstva zahraničí.

Úplně opačného názoru je sám Vratislav Mynář, který z mise v Maledivách svolil k online tiskové konferenci.

„Češi jsou děsně nevděční. Člověk dře do úmoru, neví, kde mu hlava stojí, a obětuje své soukromí i volný čas na to, aby zlepšil zahraniční vztahy České republiky, a vám novinářům se to pořád nelíbí,“ rozčiloval se Vratislav Mynář ze svého lehátka u bazénu na pláži v soukromé vile.

„Včera jsem se spálil a k večeři jsem měl humra. Nebyl moc dobrý, ale člověk musí pro vlast něco obětovat,“ stěžoval si Mynář.

„Dneska jsem na pláži hledal politiky, ale žádné jsem nenašel. Zítra si půjčím kabriolet a pojedu se podívat do vnitrozemí, jestli tam nějakého politika nenajdu, abych ho osobně pozval do Čech. Teď se ale musím rozloučit. Jdu šnorchlovat,“ navlékl si Mynář potapěčské brýle a šnorchl, načež ukončil videokonferenci.

Jestli se mu podaří pozvat nějakého politika, to ukáže až čas. Přeci jenom má na to ještě dvanáct dnů, takže je pravděpodobné, že bude mise opět úspěšná.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Podivné chování hradní partičky je však skutečností.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>

Video placeholde
Kancléř Mynář: Chybějící prověrka, svědek Zeman i vyhořelý srub v Osvětimanech • Videohub