Miloš Zeman - ilustrační snímek

Miloš Zeman - ilustrační snímek Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Předávání státních vyznamenání: Miloš Zeman s manželkou Ivanou (7.3.2022)
Mynář v Osvětimanech v roce 2016
Martin Nejedlý a Lubomír Nečas v Osvětimanech v roce 2016
Kancléř Vratislav Mynář na tiskové konferenci
Martin Nejedlý na sjezdu Strany práv občanů
11
Fotogalerie

Prezident Zeman udělil s předstihem milost Mynářovi s Nejedlým

Prezident Miloš Zeman po udělení kontroverzní milosti šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi pokračuje v krasojízdě. V pondělí udělil milost Vratislavu Mynářovi a Martinu Nejedlému takzvaně s předstihem.

„Pan prezident nemusí nikomu nic vysvětlovat. Je to jeho výsostné právo, udělovat milosti a de facto i to jediné, co mu zbylo,“ pravil Jiří Ovčáček na tiskové konferenci svolané po udělení milosti Balákovi rozechvělým hlasem, a narážel tak nejspíš na rozpad jednostranného přátelství Miloše Zemana a Vladimira Putina.

„Pan prezident si prochází těžkým obdobím. Přišel o pár přátel a byl takový nevrlý a odtažitý. Měli jsme o něho starost. Skoro nejedl, byl jako tělo bez duše. Potřeboval nějak rozptýlit. No a potom nás napadlo, že by mohl udělit milost nějakému kamarádovi, což byl v tomto případě pan Balák. Udělená milost vlila panu prezidentovi do žil elán a od té doby se na udělování milostí zaměřuje víc a víc,“ usmál se při myšlence na prezidenta plného elánu Jiří Ovčáček. Jako správnému tiskovému mluvčímu mu blaho jeho nadřízeného, jediného přítele a mentora dělá dobře.

Ačkoliv má Miloš Zeman spoustu možností, komu milost udělit, sáhl poměrně překvapivě k udělení milosti s předstihem. Právo tento pojem nezná, ale to neznamená, že ho prezident Zeman nemůže použít. Prezident Zeman nežije v právním státě, nýbrž ve státě Miloše Zemana, takže si může dělat, co se mu zachce.

„Pan prezident právě udělil milost s předstihem panu Vratislavu Mynářovi a Martinu Nejedlému. To znamená, že pokud budou v budoucnosti odstouzeni, budou automaticky omilosněni,“ vysvětloval Jiří Ovčáček.

„Jedná se o mimořádný akt milosrdenství a lidskosti ze strany pana prezidenta, protože je velmi pravděpodobné, že pan Mynář i pan Nejedlý budou v dohledné či méně dohledné době souzeni.

Oni to jsou velmi podnikaví rošťáci, kteří chvíli neposedí. Pořád musejí něco dělat a často se připletou k nějakým těm neplechám. Tak to prostě mají. Oni za to nemůžou. Nedělají to záměrně. Prostě a jednoduše často naletí nebo se na ně nabalí zlí lidé a oni se s tím svezou.

Teď navíc oběma padl plán B s názvem „Ruská zadní vrátka“, takže potřebovali trochu rozptýlit a hlavně potřebovali tu jistotu.

Pan Mynář i Nejedlý by jistě v budoucnu dopláceli na to, že byli členy týmu Miloše Zemana, a toto naše nespravedlivá justice neodpouští. Jakmile se přátelíte s Milošem Zemanem, jste automaticky vinen. Pan prezident proto s předstihem zasáhl proti nespravedlnosti a znovu jako už tolikrát prokázal, že má srdce na správném místě,“ tetelil se blahem Jiří Ovčáček.

Zda i on získá nějakou tu menší milost s předstihem, anebo se bude muset spolehnout na pomoc boží, to už Jiří Ovčáček nezmínil.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Kontroverzní milost pro Miloše Baláka je však realitou.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>