Andrej Babiš a pudl Izzy

Andrej Babiš a pudl Izzy Zdroj: Instagram - A. Babiš

Hnutí zahájilo volební kampaň
Hnutí zahájilo volební kampaň
Hnutí zahájilo volební kampaň
Hnutí zahájilo volební kampaň
Hnutí zahájilo volební kampaň
8
Fotogalerie

Lenka Zlámalová: Babiš bude vděčný, když vláda prosadí reformu důchodů bez něj. A za něj

Není důležité, jestli se tomu řekne reforma nebo zásadní zásah do budoucích důchodů. Vláda Petra Fialy každopádně prosadila jeden z největších zásahů do důchodů v historii České republiky. Pokud se jí ho podaří prosadit v parlamentu a zároveň rozjede stavbu nových atomových bloků, na něž dostala dvě nabídky, bude patřit k těm úspěšným kabinetům. Navzdory všem dotačním, socialistickým a regulačním úletům, kterými v posledních měsících hýří. Od nesmyslných nákupů čerpacích stanic Robin Oil po dotovaný status umělce, přitvrzení pracovního práva nebo regulaci nájmů.

Zásahy do penzí vyvolávají ve všech západních zemích největší odpor. Když nedávno posouval důchodový věk a prodlužoval povinnou pracovní kariéru francouzský prezident Emmanuel Macron, paralyzovaly Francii jedny z největších demonstrací za poslední desítky let. A v Paříži hořely barikády.

U nás se zatím žádný srovnatelný odpor nechystá ani poté, co vláda Petra Fialy včera schválila postupné prodlužování penzijního věku nad 65 let v závislosti na tom, jak se bude prodlužovat průměrná délka dožití. A ta se v posledních desítkách let u nás zvýšila výrazně. Loni se ženy v průměru dožívaly 82,6 let. Muži 77 let. V celosvětovém žebříčku nám v průměrné délce života patří 46. příčka. Až za námi jsou Američané. Na prvním místě Hongkong následovaný čínským Macaem, Japonskem a Švýcarskem, Singapurem a Itálií. V první desítce jsou jen země jihovýchodní Asie a Evropy. Uzavírá ji Austrálie. Kromě Švýcarů a Italů se do ní z Evropy vešla ještě Malta a Španělsko.

Délka života se stále rychle prodlužuje. Věk odchodu do důchodu se ale posouval výrazně méně. Takže lidé v penzi tráví výrazně více let. A posouval se jen velmi málo právě proto, že toto téma je velmi politicky citlivé.

Fialův kabinet se velmi chytře a rozumně vyhnul konkrétnímu věku, který by se dal vyvěsit na billboardy a TikTok a vyvolával by odpor jako symbol. Plynulý posun je méně vidět a přirozeně budí méně vášní. Ani Andrej Babiš, který z ochrany všech budoucích seniorů dělá své pilotní volební téma, s tím nedokáže moc dobře pracovat.

Kromě posunu důchodového věku, který je naprosto klíčový, protože mění poměr mezi počtem lidí, kteří pracují a tím pádem platí na penze ostatních, a těch, kdo naopak důchody dostávají. Kabinet zároveň zpřísnil i předčasné penze. Kdo bude chtít jít do důchodu dříve, musí počítat s výrazně nižší penzí než dnes.

Jedna věc je totiž samotný oficiální věk odchodu do penze a druhá pak realita, v kolika lidé v průměru do penze odchází. A to je výrazně dřív. Jen pro představu. Podle studie OECD Pension at a Glance 2023 chodili například Francouzi, kteří teď tak ostře protestovali proti prodloužení penzijního věku na 64 let, do důchodu v průměru v 60,7 letech. Oficiální důchodový věk byl přitom 62 let. Teď ho Emmanuel Macron zvedl na 64 let.

U nás naopak v roce 2023 muži v průměru odešli do penze v 64 letech a ženy v 62,2 letech. Patříme k zemím, kde se chodí dříve, než je průměr zemí OECD. Celá bohatá západní Evropa (s výjimkou jihu včetně citovaných Francouzů) pracuje déle. Stejně jako Poláci.

O tom, kdy lidé skutečně odejdou, rozhoduje nejen to, kdy jít můžou, ale i to, jak moc jsou motivováni pracovat déle. A tady vláda Petra Fialy přidává důležitou motivaci. Ten, kdo dosáhne oficiálního penzijního věku a bude dále pracovat, už nemusí platit odvody sociálního pojištění. Okamžitě mu tedy vzroste čistý plat o 6,5 procenta. Třeba ten, kdo vydělává na úrovni současné průměrné mzdy, tedy 40 tisíc korun měsíčně, by měl každý měsíc 2600 korun navíc.

Nejproblematičtější částí vládní reformy je výčet profesí, které můžou odejít do důchodu dříve bez toho, aby se jim snížil. To je něco, co Francie rušila za obrovských demonstrací. A i u nás už se rozjela velká debata, proč zrovna tato profese, a ne jiná. A jak posuzovat kromě fyzické náročnosti i tu psychickou.

Proto se dá čekat, že změny důchodů vyvolají bouřlivou debatu i ve sněmovně. Andrej Babiš se od jakýchkoliv změn penzí distancuje. Není divu. Myje si ruce. Politicky by ho to poškodilo. Kromě seniorů má největší část svých nejvěrnějších voličů ve věku před důchodem. Zároveň si ale nemůže dovolit říct, že žádné změny důchodů nechce, protože by byl automaticky považovaný za populistu, který žene zemi do krachu i částí svých voličů. Takže mlží a jeho podřízení šíří legrační vysvětlení, jak při jednání na Hradě byla špatná akustika, proto nepochopili, že souhlasili s prodloužením věku odchodu do penze.

Nedá se počítat, že by Andrej Babiš cokoliv ze změn penzí podpořil. Vláda by s tím už ale neměla váhat a ztrácet čas pokusy o dohodu s opozicí, která není realistická. Andrej Babiš bude nakonec rád, že vláda důchody upraví a on si umyje ruce. A kdyby se příště dostal k moci, už na ně nesáhne. Bude vděčný, že to udělali jeho předchůdci, a penzisty si koupí spíš tím, že jim zase mimořádně přidá. Jako to dělal, když vládl. Ví, že je to efektivnější a na TikToku s pejsky se to lépe prodá.