Hnutí zahájilo volební kampaň

Hnutí zahájilo volební kampaň Zdroj: ČTK / Dalibor Glück

Hnutí zahájilo volební kampaň
Hnutí zahájilo volební kampaň
Hnutí zahájilo volební kampaň
Hnutí zahájilo volební kampaň
Hnutí zahájilo volební kampaň
17
Fotogalerie

Andreji, pro tebe všecko aneb Hnutí ANO zahájilo dryáčnickou kampaň do Evropského parlamentu

Hnutí ANO odstartovalo kampaň zastřešenou estrádním sloganem „Česko, pro tebe všecko“. Mohl by ale znít jinak. Na kandidátku byli vybráni nejzasloužilejší obránci zájmů Agrofertu, kteří budou tvořit stafáž stále hysteričtějším výlevům svého šéfa, bojujícího o voliče nejradikálnější scény.

Marketéři ANO servírují svým heslem veřejnosti podbízivý a farizejský populismus, koledující si o vlnu parodií. Jeho kandidáti budou mít těžký úděl bojovat proti něčemu, co Babišova vláda odsouhlasila nebo dlouho neřešila. Patří sem Green deal, který dnes chtějí revidovat skoro všichni, ale původní strategii odsouhlasil premiér Babiš.

Ze stejného ranku je boj proti migračnímu paktu, který patrně rovněž projde změnami. Nejkritizovanější princip povinné solidarity, nabízející několik možností podílet se na řešení migrace, však vychází z rámcových pozic Babišovy vlády. Také si už nevzpomíná?

Nic z toho, co dnes ANO hlásá nad rámec schváleného paktu, za dobu svého působení ve vládě neposunulo ani o milimetr. Muselo řešit jiné úkoly. Podstatnou část energie na unijní půdě vynakládalo na obranu zájmů premiéra a jeho holdingu.

Ostudné spory kolem střetu zájmů a dotací Agrofertu oslabovaly českou pozici a Babiš svoji poškozenou reputaci nevylepšuje. Stále nechutnější protiukrajinskou rétorikou překonává své zbývající spojence Orbána a Fica, kteří se sami odsunuli na okraj Evropy.

Zůstali jen nejoddanější

Úměrně aktuální situaci byla sestavena letošní kandidátka ANO, kam pronikli jen ti nejoddanější. Vypadly z ní europoslankyně hlasující společně s liberální frakcí Renew, jíž je ANO součástí, pro všechny „nesmysly“, od kterých se dnes Babiš distancuje.

Volební jedničkou je Klára Dostálová, kterou podle průzkumů nezná polovina lidí. „Má zkušenosti, dělala ministryni. Rozumí evropské problematice, hlavně čerpání evropských fondů,“ hodnotil její klady Babiš. Opomněl zdůraznit, že hájení zájmů Česka zaměňovala za zájmy Agrofertu.

Svoji pozici na volitelném místě si udržel Babišem velmi oceňovaný europoslanec Martin Hlaváček, jehož nezná téměř nikdo – kromě zástupců tuzemské agrolobby. Nyní se zviditelnil iniciativou, jež mohla na poslední chvíli zablokovat prodloužení liberalizace obchodu s Ukrajinou jakožto principu solidarity s napadenou zemí.

Před hlasováním v Evropském parlamentu připravil pozměňovací návrh na zavedení cel na ukrajinské zboží podle představ agrárníků, jimž vadí levnější konkurence a nízké výkupní ceny, ačkoli na ně Ukrajina nemá téměř žádný vliv. Kdyby prošel, musely by se dohodou znovu zabývat členské unijní země a kvůli časové tísni by padla.

Prodloužení obchodních vztahů nakonec prošlo výraznou většinou hlasů. Na Hlaváčkův pozměňovací šrapnel ani nedošlo, protože nedokázal sehnat potřebný počet podpisů pro jeho podání. V Průhonicích se ale cení i snaha.

Hlaváček nechápal kritiku svého počínání, ohrožující složitě vyjednaný kompromis. „Já jsem se to nepokoušel zablokovat, já jsem se pokoušel ten návrh vylepšit,“ tvrdí. Vylepšit jak pro koho, pro agroholdingy v čele s Agrofertem určitě.

Konečná Charanzové

Babiš takové loutky, navigované heslem „Andreji, pro tebe všecko“, v Bruselu potřebuje. Proto z týmu vypadla nejvlivnější česká europoslankyně Dita Charanzová. Expremiér si ji nemohl vynachválit, když jí dříve vadilo, že se téma jeho střetu zájmů přenáší do Bruselu. Pro udržení pozornosti autoritativního šéfa to však nestačilo.

Charanzová pochopila, že typologicky nepatří do sestavy vstřebávající čerstvý „národně konzervativní“ vítr, který nemá nic společného s liberálním zaměřením frakce Renew, ostře se vymezující proti Orbánovi.

Končící europoslankyně, jež vedla kandidátku ANO v posledních volbách, dnes vypráví příběh, který nezapadá do Babišova volebního scénáře.

„České předsednictví je v Bruselu hodnoceno velmi pozitivně. Stejně tak jako kroky, které dělá vláda a prezident Petr Pavel ve vztahu k Ukrajině. Všechny iniciativy z poslední doby jsou pozitivně vnímány,“ řekla Charanzová Deníku. Navíc dodává, že se v Evropě prosazuje zdrženlivější český pohled k zelené dohodě.

Charanzová nebyla s tímto osudem v ANO zdaleka jediná, stejně skončil i její předchůdce Pavel Telička. Může jít o příliš pozdní procitnutí do reality, ale je čitelnější, že se s hnutím rozešla otevřeně už před rokem.

Babišova špína

Vyjádření Charanzové je v protikladu s tím, co dnes vykládá Babiš ve sněmovně a na sociálních sítích. Svoji agresivitu vystupňoval napadením premiéra Fialy a české muniční iniciativy pro Ukrajinu, oceňované v celém demokratickém světě.

„Tohle je ukrajinský premiér, alespoň si na něj hraje, který chodí po celém světě a lobbuje za Ukrajinu… který je u té podivné munice, kterou shánějí obchodníci se smrtí po celé planetě… Nevíme, za kolik to kupují, za kolik se to prodává, kdo na tom vydělá, který poradce, kdo tam zase udělá ty kšefty,“ čílí se šéf ANO oblečený do trička s nápisem „No war“ v době, kdy Putin vetuje účast na červnové mírové konferenci ve Švýcarsku.

Tuto špínu vylévá oligarcha, jehož vlivové struktury prorostly přímo do státní správy, dlouho přehlížející Faltýnkovy klientelistické sítě. Nezajímal se ani o pochybné miliardové nákupy čínských respirátorů přes schránkové firmy v resortu svého fámula Adama Vojtěcha, kde se to jen hemžilo šíbry napojenými na hnutí ANO.

Ve skutečnosti je vedlejší, kdo na kandidátce ANO figuruje. Jak ukázal tragikomický krach jednání o důchodové reformě, kdy Babiš udělal z vyjednávačů Schillerové, Havlíčka a Juchelky nesvéprávné kašpary, je nepodstatné, co si myslí a říkají jeho podřízení. Posouvá hnutí do extrému a všechno přebíjí jeho rostoucí nervozita. Co ji může způsobovat?

Trapné blamáže, po kterých definitivně končí pohádka o konstruktivní opozici? Nekončící kauzy u nás a ve Francii? Rozvod a bizarní spekulace o jeho novém vztahu? Nejistota, jak dopadnou volby, když zisky ANO ohrožují některé radikální strany ovlivňované optikou Kremlu?

Možná všechno dohromady. Babišova duševní nepohoda naznačuje, že závěr evropské kampaně může být ještě špinavější než před prezidentskými volbami. A to je co říct.