Babiš se směje

Babiš se směje Zdroj: Facebook

Andrej Babiš: Dostaneme se do Guinessovy knihy rekordů
Určitě tam ještě nějaký ministr bude
Nikdy nerezignuju. Nikdy!
Andrej Babiš pózuje v nemocnici v Sokolově
Andrej Babiš
16
Fotogalerie

Babiš požaduje po důchodcích zpět 5000, které jim poslal. Nemáme z čeho platit kompenzace, tvrdí

Premiér Andrej Babiš, který před podzimními krajskými volbami slíbil důchodcům pět tisíc a deset respirátorů k tomu, aby je povzbudil v nelehké době a navnadil na to, aby volili ANO, nyní obrátil. Požaduje, aby pět tisíc důchodci poslali zpět.

"V současné situaci se nemůže dovolit, abychom před Vánoci v roce 2020 posílali důchodcům pět tisíc. To je přeci nerozum. Ty peníze nám nyní znatelně chybí. Podnikatelé se dožadují kompenzací a my nemáme kde brát. Musíme je tak vzít důchodcům,“ vysvětluje premiér Andrej Babiš, který však nepřipouští, že by onech pět tisíc poslaných  důchodcům v prosinci byla jeho chyba.

„Ještě jsem se definitivně nerozhodl, kdo za to může, ale pravděpodobně za to může ministr Blatný,“ rozhodl premiér o viníkovi, kterého přes palubu hází průběžně už od začátku roku.

„Přestaňme řešit, kdo za to může, a pojďme nyní ty peníze od důchodců získat zpět,“ rozčílil se Andrej Babiš na tiskové konferenci, kdy se už několikátý novinář snažil zjistit, proč Babiš důchodcům ty peníze v první řadě posílal.

V souvislosti se získáním zpět oněch pěti tisíc byl již vládou ustanoven speciální tým vyjednavačů. Jedná se o tým převážně rusky mluvících specialistů, kteří s kasírtaškou obchází seniory a vybírají zpět pět tisíc korun.

„Byli tady takoví plešatí pánové. Ani jeden neměl krk a všichni mluvili s ruským přízvukem. Prý si jdou pro těch pět tisíc, co mi vláda v prosinci poslala. Nechtěla jsem dělat žádné potíže, tak jsem jim těch pět tisíc dala. Odnesli si taky televizi a nějaké šperky. Prý to vláda potřebuje víc než já,“ líčila roztřeseným hlasem paní Dagmar, která jako důchodkyně pět tisíc obdržela v prosinci a v únoru onu částku musela vrátit.

„Přišli večer. Křičeli na mě, že jestli jim nedám těch pět tisíc, tak mi zlomí ruku. Žádné peníze jsem neměl. Už jsem je utratil za léky,“ brečel pan Josef, kterému vládní tým vyjedndavačů pro výstrahu zlomil ruku a dal mu dva týdny na to, aby pět tisíc sehnal, jinak se vrátí a zlomí mu i tu druhou.

„Vládní tým pro styk se seniory a jeho vyjednávací oddíl má možná trochu kontroverzní metody, nicméně v současné době se musíme všichni uchýlit k méně běžným řešením problémů. Chtěl bych však podotknout, že důchodci nepřijdou zkrátka. Kdepak. Každý důchodce, který vrátí pět tisíc korun, dostane takzvaný voucher s kódem na přednostní registraci v našem systému pro registraci očkování. Bude mít tak možnost se zaregistrovat mezi prvními. Sice se očkování nejspíš nedožije, protože máme všehovšudy asi tak třicet osm vakcín a do dvou let jich budeme mít tak padesát, ale zase bude registrovaný,“ motivuje Andrej Babiš seniory.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že jediná věc, která je v posledních dnech v Česku jistá, je fakt, že máme naprosto neschopnou vládu.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>