Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

To byla veliká událost! Před 50 lety v Československu poprvé vysílala barevná televize

Pustit si doma barevnou televizi je pro většinu dnešních rodin (tedy pokud televizní přijímač vědomě nebojkotují a nevlastní) naprostá rutina a samozřejmost. Přitom to není zas až tak dávno, kdy zde barevné televize byly nedostatkovým zbožím, stály se na ně i několikadenní fronty a na venkově by se lidé, kteří je vlastnili, dali spočítat na prstech dvou rukou. Mít ji doma bylo prostě terno. I samotné první barevné vysílání tehdejší Československé televize bylo velikou událostí. Stalo se tak přesně před 50 lety, 14. února 1970.

První barevný pořad se vysílal při příležitosti Mistrovství světa v alpském lyžování, které v únoru 1970 hostily Vysoké Tatry. Podmínkou pro přidělení pořadatelství tehdejšímu Československu bylo i zajištění barevného přenosu pro zahraniční televizní společnosti. Již tehdy bylo toto vysílání distribuováno do 33 států světa sdružených v tehdejších sítích Eurovize a Intervize.

Aby vůbec bylo možné barevné televizní vysílání sledovat, musely proběhnout nemalé manévry. Na vysílači Poprad Kráľova hoľa byl instalován barevný televizní vysílač v pásmu UHF pracující v televizní normě „Secam IIIb optimalizovaná“. Do té doby se v Československu v tomto pásmu nevysílalo. Přenosový vůz, který toto vysílání zajišťoval, byl zapůjčen ze zahraničí. Zároveň bylo dovezeno z Francie několik kusů barevných televizních přijímačů značky EMO a maďarský výrobce televizorů Videoton zapůjčil do Československa šest kusů barevných televizorů, které byly umístěny na veřejných místech, aby se veřejnost s tímto výdobytkem techniky mohla seznámit.

Oficiální pravidelné vysílání Československé televize přišlo až o tři roky později v květnu 1973 (při výročí dvaceti let od zahájení vysílání tuzemské televize). Byl spuštěn druhý program a „jednička“ jej následovala o dva roky později. Se začátkem pravidelného barevného vysílání přišly na trh i první barevné televize.

Prvním televizním přijímačem československé výroby byl v roce 1973 model Tesla Color z podniku Tesla Orava. Jeho cena byla na tehdejší poměry závratná. Přijímač stál 12 400 Kčs, přičemž průměrný plat v zemi tehdy byl 1200 Kčs. Novinka tak byla dostupná spíš jen pro kulturní zařízení a úřady než pro obyčejné lidi. I přes vysokou cenu jich však bylo na trhu málo. V pozdějších letech jejich nabídku na trhu doplňovaly výrobky východoněmecké RFT nebo maďarského Orionu a polské Unitry i výrazně levnější a nekvalitní sovětské Elektroniky a Rubíny.

Pro mezinárodní srovnání ještě uveďme, že první pokusné barevné vysílání na světě zahájil skotský inženýr John Logie Baier již 3. července 1928. První barevné pravidelné vysílání pak zahájila americká stanice NBC již v srpnu 1953. V tu dobu byla Československá televize takřka ještě novorozencem, neboť její první – pochopitelně černobílé – vysílání se uskutečnilo 1. května 1953 a bylo jím krátké vystoupení herce Františka Filipovského.