Kim Kyong-Hui

Kim Kyong-Hui Zdroj: ČTK / AP

Vstání z mrtvých: Tetička Kim Čong-una se po šesti letech objevila na veřejnosti

Z veřejnosti zmizela těsně poté, co jí Kim Čong-un popravil manžela. V neděli ale severokorejská vláda vypustila fotografii, na které vedle korejského diktátora sedí i jeho teta Kim Kyong-hui na koncertě v rámci oslav nového roku v Pchjongjangu. Mezi lidmi se tak objevila poprvé po více než šesti letech.

Její manžel Čang Song-tchek byl významným a mocným členem vlády Severní Koreje už za dob Kim Ir-sena a Kim Čong-ila, v důležité funkci se držel i po nástupu Kim Čong-una. Podle Severokorejské centrální zpravodajské agentury však měl nemorální politické ambice, a proto byl v roce 2013 obviněn z velezrady. Speciální vojenský tribunál ho poté shledal vinným a odsoudil k smrti.

Nyní 73letá Kim Kyong-hui je sestra bývalého severokorejského diktátora Kim Čong-ila. Během prvních let vlády jeho syna, momentálního vůdce Kim Čong-una navíc zastávala důležitou roli ve vedení státu. Po událostech v roce 2013 ale úplně zmizela z veřejného života. Televize CNN v roce 2015 přišla s informací, že Kim svou tetu otrávil. Jihokorejská výzvědná služba však tuhle informaci označila jako nepodloženou.

„Mnozí se domnívali, že Kim Kyong-hui byla zavražděna nebo odešla do exilu. Takže vidět ji po vůdcově boku po více než šesti letech je velké překvapení,“ komentoval situaci pro server news18.com Oliver Hotham, redaktor webu NK News, který monitoruje dění v Severní Koreji.

Jediný náznak její existence v té době představovala pouze zpráva jihokorejské národní výzvědné služby z roku 2017. Podle té Kim Kyong-hui podstupovala léčbu nedaleko severokorejského hlavního města.