Snímky, které rozzuřily vládu.

Snímky, které rozzuřily vládu. Zdroj: Eric Lafforgue

Muž, který se koupe v řece kousek za městem.
Děti nesoucí vodu z nejbližší studny.
Fronta na trolejbus.
Veřejná doprava spojující hlavní města v podstatě neexistuje. Občané potřebují povolení k přejezdu z jednoho místa na druhé.
Realita Severní Koreje
18
Fotogalerie

Fotograf vyvezl z KLDR snímky, po jejichž zveřejnění mu byl navždy zakázán vstup do země

Fotograf Eric Lafforgue je známý svými cestami do Severní Koreje, kde tajně dokumentoval život takový, jaký je, a ukazoval tak rozdíl mezi realitou a tím, jak je nám prezentován místním režimem, v jehož čele stojí Kim Čong-un. Ten je vůdcem Severní Koreje, nemanželským, třetím a nejmladším synem Kim Čong-ila, bývalého nejvyššího představitele Korejské lidově demokratické republiky. 

Kim Čong-un také velmi tvrdě prosazuje cenzurní zákony a trvá na dodržování nesmyslných pravidel, která nejednoho cizince dostala do místního vězení. Nejznámější případ skončil dokonce smrtí mladého amerického studenta Otto Warmbiera.

Eric Lafforgue byl od roku 2008 v Severní Koreji šestkrát a vědom si veškerého nebezpečí vyvážel ze země na paměťových kartách tisíce fotografií. Použitelných bylo z každé cesty několik desítek. Lafforgue neměl zájem o pečlivě organizované turistické výlety, které ukazují pouze to, co Kim Čong-un chce, aby lidé na Západě viděli. Díky tomu se můžete v galerii podívat na snímky, o jejichž smazání dokonce fotografa žádala vláda. Odmítl, na základě čehož mu bylo zakázáno zemi ještě někdy navštívit.