Jednání o nové zbraňové legislativě ve státě Idaho

Jednání o nové zbraňové legislativě ve státě Idaho Zdroj: Twitter

Za zbraně se zbraní. 11letá holčička si před zákonodárce přinesla pušku

Přesvědčit zákonodárce může jevit jako náročný úkol. Aby se to 58 letému Američanovi Charlesi Nielsenovi podařilo, ke slyšení přivedl svou vnučku. V pondělí se před porotu postavila teprve 11letá Bailey se útočnou puškou typu AR-15 na zádech. Nielsen se snažil prosadit zákon o povolení nošení skrytých zbraní návstěvníkům (lidem s občanstvím mimo stát) ve státě Idaho.

Při slyšení stála malá Američanka vedle svého dědy, její pravé rameno tížila střelná zbraň. Žádný z přítomných zákonodárců jí ale něvěnoval zvláštní pozornost. Po Nielsenově výpovědi se jí nikdo na nic nezeptal, a tak ani jednou za celou dobu nepromluvila. Agentura Reuters uvedla, že není neobvyklé, aby si někdo k jednání o zbraňové legislativě přinesl zbraň. Dokonce i někteří zákonodárci jsou tím známí.

„Bailey má u sebe nabitou zbraň typu AR-15,“ uvedl podle Reuters ve své vypovědi před porotou Nielsen. „Lidé žijí ve strachu, bojí se toho, čemu nerozumí. Ona se učí střílet od svých 5 let. Svého prvního jelena dostala, když jí bylo 9. Zbraň nosí zodpovědně. Žijeme ve strachu ve společnosti, která je strachem dennodenně krmená,“ pokračoval. Porota se rozhodla Nielsenovi vyjít vstříc a návrh poslala dál do státní sněmovny, kde se rozhodne, jestli nový zákon vejde v platnost.

Politická situace

Návrh podporuje také republikánka Christy Zitová, podle ní má nová legislativa vyjasnit nepřehlednou situaci týkající se státních zákonů o zbraních. Další podporovatelé například argumentují tím, že by občané měli mít možnost bránit se.

Aby mohl občan státu Idaho nosit zbraň, nemusí mít povolení a nemusí ani podstoupit výcvik. Tohle se ovšem týká pouze jednoručních pistolí, ty navíc může nosit jen osoba starší 18 let a na veřejnosti je musí nosit skryté. Návrh by se tak týkal rozšíření povolení nošení zbraní pro ostatní občany USA (nejen Idaha) a pro členy ozbrojených služeb Spojených států.

„Stojím před vámi jako matka a babička, která musela použít střelnou zbraň, aby uchránila své dítě,“ obhajovala svou snahu Zitová. Spoušť jsem zmáčknout nemusela, ale oni viděli, že mám zbraň, to byl rozhodující faktor,“ dodala.