Tohle by vám na předměstí Toronta neprošlo.

Tohle by vám na předměstí Toronta neprošlo. Zdroj: istock.com

10
Fotogalerie

10 nejpodivnějších kanadských zákonů: Pozor na výšku sněhuláka i vody ve vaně. A v neděli bez zmrzliny!

V Kanadě se do křížku se zákonem můžete dostat snadněji, než by vás napadlo, a za činy, o nichž jste si doposud mysleli, že jsou zcela nevinné. Stačí třeba to, že váš papoušek bude mluvit příliš nahlas nebo že si při natírání garážových vrat vyberete špatnou barvu. Nevěříte? Tak si o deseti nejbizarnějších zákonech, které regulují život Kanaďanů, přečtěte více.

Pokračování 2 / 11

Legálně se utopit ve vaně není jen tak

Zákonodárci v distriktu Etobicoke na předměstí Toronta hodně dbají na bezpečnost domácí hygieny. Možná až příliš. Nechcete-li se ocitnout za hranou místních zákonů, nenapouštějte vodu do vany do výšky přesahující 9 centimetrů. Dodržovat takový zákon má svá pro i proti: Sice se asi moc nevykoupete, ale rozhodně se neutopíte. Profimedia

Pokračování 3 / 11

Sněhuláci si nebudou vyskakovat

Výška vody ve vaně není jediná výška, na kterou si v Kanadě musíte dávat pozor. V malém městečku Souris na Ostrově prince Edwarda nesmíte postavit sněhuláka vyššího než 76 centimetrů. Jinak vám hrozí, že půjdete za katr. Vy i sněhulák. Ještěže v Sourisu žije jen něco málo přes tisíc lidí.

Facebook ČT/Události

Pokračování 4 / 11

Zahradnická diktatura

Že je tráva na vaší zahradě vaše a nikomu jinému do ní nic není? V Londýně (to město se tak opravdu jmenuje a má bezmála půl milionu obyvatel) v provincii Ontario to funguje jinak. Pokud si necháte vyrůst delší než dvaceticentimetrový trávník, pošle k vám město zahradníka, který ji poseká. Což zní skvěle. Horší už je, že pár dní po zahradníkovi vám poštou dorazí i účet za jeho služby.

Blesk Hobby

Pokračování 5 / 11

Vylezeme na strom? Ne, radši na stožár

Dětství malých Kanaďanů žijících ve městě Oshawa (160 tisíc obyvatel) bylo zřejmě zcela ochuzené o lezení na stromy. Pokud se tedy už zamlada nepustili na šikmou dráhu kriminálníků. Podle místní vyhlášky nejen že je na stromy zakázáno lézt, nepřípustné je na ně také „zavěšovat nebo pokládat jakékoli objekty“.

Shutterstock.com

Pokračování 6 / 11

Ztlumte si toho papouška!

Slušně a spořádaně se v obci Oak Bay musíte chovat nejen vy, ale i váš papoušek. Pokud by opeřenec mluvil příliš hlasitě, hrozí vám pokuta ve výši 100 kanadských dolarů, tedy zhruba 1700 korun.

archiv

Pokračování 7 / 11

Čtyřlístek si na výlet do Kanady neberte

V celé Kanadě platí další bizarní zákon, který zřejmě vznikl s cílem ochránit křehké duše mladých čtenářů. Podle stále platného zákona ze čtyřicátých let je nelegální vlastnit, publikovat nebo prodávat komiksové knihy, které zobrazují nějaký kriminální čin. A takovým sítem by neprošel snad ani Čtyřlístek.

Ilustrační foto ara

Pokračování 8 / 11

V neděli se nedělá… zmrzlina

V ottawské ulici Bank Street se od pondělí do soboty klidně můžete oddávat zmrzlinovým orgiím, nezkoušejte tam ale jíst zmrzlinu v neděli. To byste se se zlou (a s kanadskými zákony) potázali.

Shutterstock.com

Pokračování 9 / 11

Fialové by se auto mohlo leknout

Pokud byste si někdy potřebovali zrekonstruovat garáž v předměstí Ottawy jménem Kanata, dávejte si pozor při natírání. Natřít si dveře garáže můžete téměř jakoukoli barvou krom fialové! Za fialová garážová vrata slíznete tučnou pokutu. Tohle navíc není jeden z těch absurdních zákonů, kterým se místní smějí, fialová vrata garáže berou úřady a policisté v Kanatě vážně.

Profimedia.cz

Pokračování 10 / 11

Lidi, chovejte se při malování jako lidi

Ještě dál zašli zákonodárci ve městě Beaconsfield. Tady překročíte zákon tím, že si vymalujete stěny svého bytu nebo domu více než dvěma různými barvami. S tímhle zákonem lze snad i trochu souhlasit, vždyť barvami přeplácané byty jsou minimálně morálním zločinem.

terriblerealestateagentphotos.com

Pokračování 11 / 11

Dřevěnou nohou v krbu nezatopíš

Zákonodárci v provincii Alberta mysleli opravdu na všechno. Tamní zákon totiž pod hrozbou přísného trestu výslovně zakazuje někomu zapálit dřevěnou nohu. Tak jen kdyby vás to náhodou napadlo...

Profimedia