Bývalý německý kancléř Helmut Kohl zemřel 16. června.

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl zemřel 16. června. Zdroj: Profimedia.cz

Vdova po Helmutu Kohlovi si nepřála, aby na smutečním obřadu promluvila Angela Merkelová

Jen o kousek unikla velké mezinárodní ostudě Angela Merkelová, která byla kdysi označována za oblíbenkyni dlouholetého německého kancléře Helmuta Kohla, který zemřel minulý pátek. Vdova Maike Kohlová-Richterová totiž nechtěla, aby Merkelová promluvila na smutečním obřadu, který ve Štrasburku pořádá 1. července Evropská komise.

Německá média informovala o sporu pořadatelů obřadu a Kohlovy vdovy ve středu. Maike Kohlová-Richterová žádala orgány Evropské unie, aby na akci promluvili pouze hosté ze zahraničí. Web týdeníku Der Spiegel pak napsal, že vdova ustoupila až poté, co byla německou diplomacií varována před velkým mezinárodním skandálem, který by podobný postup vyvolal.

Merkelová se dostala na německý politický vrchol právě za výrazného přispění Helmuta Kohla, který ji tam protlačil jako svoji nástupkyni. Jenže jejich cesty se pak rozešly, když kancléřka tvrdě napadala Kohla kvůli někdejšímu nelegálnímu financování jejich strany CDU. Exkancléř ji pak v minulých letech zase kritizoval za její vstřícný vztah k uprchlíkům, protože tvrdil, že problém se má řešit na místě, odkud migranti pocházejí a ne v Evropě.

Evropská komise, která se rozhodla uspořádat smuteční obřad pro Kohla ve Štrasburku 1. července, zatím potvrdila, že na akci má kromě jiných promluvit americký exprezident Bill Clinton, francouzský prezident Emmanuel Macron, Merkelová či předseda Komise Jean-Claude Juncker. Hovoří se také o maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi, kterého pojilo s Kohlem dlouholeté přátelství. Kohl byl velmi zavázán Maďarům, že v roce 1989 pustili na Západ jeho krajany, kteří utíkali z komunistické NDR i přes Maďarsko.

Jenže Orbán se „nemusí“ především s Merkelovou, mají zásadní spory ohledně přijímání uprchlíků. Maďarský premiér odmítá kvóty určené EU a také nechal v roce 2015 postavit na hranicích se Srbskem plot, který nakonec nekontrolovatelnou migraci přes Balkán skutečně zásadně omezil.

Po obřadu ve Štrasburku, který má trvat přibližně dvě hodiny, bude Kohlova rakev přepravena lodí po řece Rýn do města Špýr (německy Speyer), kde bude exkancléř podle svého přání pohřben na zdejším hřbitově.