Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Zvládnou to muži? Německá policejní důstojnice bude první ženou, která bude řídit fotbalovou Bundesligu

Zbývá už pouze málo povolání a funkcí, do kterých by se nedostaly i ženy. Další poprvé se odehraje v nové sezoně v německé Bundeslize, jedné z nejprestižnějších fotbalových lig světa, tedy v navýsost mužském prostředí. Bibiana Steinhausová (38), povoláním důstojnice policie, začne řídit jako hlavní rozhodčí zápasy nejvyšší německé soutěže. Předpokládá se, že ona situaci zvládne, ale zvládnou ji i muži? Několik konfliktů s nimi již totiž ve své kariéře na hřišti měla.

O tom, že v nové sezoně 2017-2018 bude novou hlavní rozhodčí slavné a prestižní Bundesligy i Bibiana Steinhausová, se veřejnost dozvěděla v minulých dnech. Německý fotbalový svaz (DFB) si od toho slibuje, že její příklad bude inspirací pro další dívky, aby začaly hrát nejpopulárnější hru na světě.

Podívejte se, co říkají naši fotbalisté, když si myslí, že je nikdo neslyší:

Video placeholde
ODEZŘENO: Simuluje, blbeček, já ho netrefil! Co odhalil neslyšící fanoušek? • iSport TV

„Když jsem se dozvěděla, že můj velký sen se splní, oněměla jsem, ale je to pro mě velkou motivací. Vím, že kvůli tomu, že budu první ženou v historii Bundesligy jako hlavní rozhodčí, bude na mě upřena velká pozornost médií i veřejnosti. Jsem na to ale zvyklá,“ komentovala Steinhausová svoji nominaci.

Jenže v její kariéře rozhodčí se už objevily některé problémy s reakcí mužů. Zatím byla rozhodčí při 80 zápasech Bundesligy, ale nikdy jako hlavní sudí..

Například v říjnu 2014, když byla pomocným čtvrtým rozhodčím, ji trenér Bayernu Mnichov Pep Guardiola položil ruku kolem ramen. Ona ho chladně odmrštila a španělský trenér byl pak v německých médiích tvrdě kritizován za nevhodné sexistické chování.

V prosinci 2015 ji zase tehdejší hráč Fortuny Düsseldorf Kerem Demirbay, který je tureckého původu, řekl, že „ženy nemají v mužském fotbale místo“. Dostal za to trest na pět soutěžních zápasů.

Bibiana Steinhausová je známá především tím, že s hráči a hráčkami (je podle mnoha hodnocení současně i nejlepší rozhodčí světového ženského fotbalu) na hřišti velmi intenzivně komunikuje. Povoláním je důstojnicí policie a prý si dokáže vždy sjednat pořádek. Ostatně byla na to kdysi profesionálně vycvičena.

Jmenování Steinhausové do nové funkce velmi barvitě popsal i britský bulvár. Je totiž přítelkyní bývalého známého anglického fotbalového rozhodčího Howarda Webba. Ten pískal i finále mistrovství světa v roce 2010, ve kterém rozdal 14 žlutých a jednu červenou kartu. A podobně jako jeho přítelkyně, byl také kdysi policejním důstojníkem.