USA a Britové zahájili údery proti povstalcům v Jemenu (leden 2024)

USA a Britové zahájili údery proti povstalcům v Jemenu (leden 2024) Zdroj: Profimedia.cz

USA a Britové zahájili údery proti povstalcům v Jemenu (leden 2024)
Húsijští rebelové v listopadu zajali loď Galaxy Leader.
Húsijští rebelové v listopadu zajali loď Galaxy Leader.
Jemenští povstalci Húsíové ohrožují lodě v Rudém moři
Jemenští povstalci Húsíové ohrožují lodě v Rudém moři
6
Fotogalerie

USA zasáhly v Jemenu přes 60 cílů, útoky odsoudil Írán a jeho spojenci

Spojené státy s několika spojenci v noci na dnešek zasáhly v Jemenu přes šedesát cílů tamních šíitských povstalců na celkem 16 místech. Informovalo o tom regionální velitelství americké armády CENTCOM. Akce je odvetou za útoky povstalců Húsiů na obchodní lodě v Rudém moři. Odsoudili ji jemenští povstalci i jejich spojenci Írán a libanonský Hizballáh a také palestinský Hamás. Rusko americké údery označilo za porušení mezinárodního práva a požádalo o svolání mimořádné Rady bezpečnosti OSN. Povstalci uvedli, že v útocích na lodě v Rudém moři budou pokračovat.

Spojené státy spolu s Británií a s podporou Austrálie, Kanady, Nizozemska a Bahrajnu udeřily ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím húsíjských povstalců na území Jemenu v reakci na útoky, které povstalci vedou proti obchodním lodím v Rudém moři od listopadu. Húisové své akce zdůvodňují válkou Izraele v Pásmu Gazy, která začala 7. října teroristickým útokem palestinského hnutí Hamás na Izrael.

Podle CENTCOM zasáhly dnes v noci spojenecké jednotky velitelská a kontrolní stanoviště jemenských povstalců, muniční sklady, odpalovací systémy či radarové systémy protivzdušné obrany.

Biden: „Nebudeme váhat"

Spojené státy nebudou jemenským povstalcům Húsíům tolerovat útoky na nákladní lodě v Rudém moři, řekl dnes americký prezident Joe Biden. Britský premiér Rishi Sunak řekl, že britské letectvo provedlo cílené údery proti vojenským zařízením Húsíů. Washington a jeho spojenci prohlásili, že cílem je obnovit stabilitu v Rudém moři. 

Biden Húsíům vzkázal, že „nebude váhat a nařídí další opatření na ochranu našich lidí a volného pohybu zboží v mezinárodním obchodu na jedné z nejdůležitějších obchodních cest na světě". Premiér Sunak povstalce obvinil, že svými „nebezpečnými a destabilizujícími útoky" způsobili zásadní narušení životně důležité námořní trasy, což vedlo k růstu cen komodit".

Podle prohlášení britského ministerstva obrany existují po útocích předběžné známky, že „schopnosti Húsíů útočit utrpěly". Americký ministr obrany Lloyd Austin podle agentury Reuters řekl, že útoky mířily na lokality spojené s húsíjskými bezpilotními letouny, balistickými střelami a střelami s plochou dráhou letu, pobřežními radary a zařízeními pro kontrolu vzdušného prostoru.

Spojené státy se domnívají, že za všemi fázemi húsíjských útoků je Írán, řekl nejmenovaný americký činitel.

Rusko, Írán, Hizballáh

Ruské ministerstvo zahraničí ráno označilo útoky za porušení mezinárodního práva, Moskva kvůli vývoji požádala o svolání Rady bezpečnosti OSN.

Podle íránského ministerstva zahraničí jsou útoky „jasným porušením jemenské suverenity" a porušením mezinárodního práva. „Dějí se ve snaze rozšířit podporu USA a Británie válečným zločinům sionistického režimu proti palestinskému lidu," uvedl Teherán s odkazem na válku Izraele v Pásmu Gazy.

Též libanonský Hizballáh, který na severní hranici Izraele bojuje s tamní armádou, označil noční údery za "americkou agresi" opět dokazující, že USA se podílí na „masakrech sionistického režimu" v Gaze a regionu. Člen vedení jemenských povstalců Muhammad Alí Húsí považuje útoky za „barbarské", povstalci dali najevo, že ve svých operacích hodlají pokračovat.

Teroristická organizace Palestinský islámský džihád, která působí v Pásmu Gazy vedle Hamásu a útočí rovněž na Izrael, dnes podle televize Al-Džazíra vyzvala arabské a islámské země, aby přistoupily k akci „proti agresi vůči Jemenu, který povstal na obranu Gazy a svatých muslimských míst v Palestině".

Poradce iráckého premiéra Fádí Šamarí dnes vyjádřil obavy, že „Západ rozšiřuje konflikt mezi Izraelem a Hamásem" a zvyšuje napětí v regionu.

Desetina objemu světového obchodu

Ke zdrženlivosti a zabránění eskalace v regionu vyzvala Saúdská Arábie, která v jemenské občanské válce začala v roce 2015 pomáhat tamní mezinárodně uznávané vládě prezidenta Abdar Mansúra Hádího v boji proti šíitským povstalcům. Sunnitská Saúdská Arábie a šíitský Írán, které podporují opačné strany konfliktu, se loni v březnu dohodly po sedmi letech na obnovení diplomatických vztahů a díky tomu se začala nadějně vyvíjet i mírová jednání v jemenské válce zprostředkovávaná OSN.

Noční akce je prvním úderem vedeným proti šíitským povstalcům přímo na území Jemenu od loňského listopadu, kdy Húsíové začali napadat námořní přepravu na klíčové obchodní trase v Rudém moři. Húsíové prohlašují, že tak činí na podporu palestinského hnutí Hamás, proti němuž po teroristických útocích ze 7. října vede válku Izrael, a tvrdí, že útočí na lodě napojené na Izrael nebo směřující do izraelských přístavů. Mnohé z napadených plavidel však žádné vazby na Izrael neměly.

Po Rudém moři je přepravována přibližně desetina objemu světového obchodu. Tato důležitá námořní cesta vede do Suezského průplavu, který je nejkratším spojením mezi Asií a Evropou. Kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v Rudém moři se velké dopravní společnosti této oblasti vyhýbají a jejich lodě plují oklikou kolem mysu Dobré naděje. To ale plavbu o několik dnů prodlužuje a prodražuje ji.