Obyvatelé Chán Júnisu uprostřed poničené městské infrastruktury (30.11.2023)

Obyvatelé Chán Júnisu uprostřed poničené městské infrastruktury (30.11.2023) Zdroj: Reuters

Izraelské ostřelování Pásma Gazy: Chán Júnis (9.12.2023)
Izraelské ostřelování Pásma Gazy: Chán Júnis (9.12.2023)
Izraelské ostřelování Pásma Gazy: Chán Júnis (9.12.2023)
Izraelské ostřelování Pásma Gazy: Chán Júnis (9.12.2023)
Izraelské ostřelování Pásma Gazy: Chán Júnis (9.12.2023)
10
Fotogalerie

Základní matematika dělá lidem z OSN problém, těží z toho hlavně Hamás

Světová média i sociální sítě zaplavily fotografie mrtvých těl žen a dětí z Gazy, nad kterými truchlí jejich příbuzní, nebo videa sirotků hledajících v troskách domů své matky. Nic pro slabé povahy a děsivou realitu operace v Gaze, kterou zapříčinil teroristický útok Hamásu v Izraeli, potvrzují i čísla obětí šplhající k 8. prosinci 2023 na neskutečných 17 177. Důležitým a často opomíjeným faktem je zdroj informací, kterým je v tomto případě teroristická organizace Hamás s cílem dostat veřejné mínění na svou stranu. Nejspíše se jí to daří, protože počty obětí v Gaze nekriticky přebírá OSN a další novináři světových médií. Přestože nesedí základní součty.

Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) je orgánem spadajícím pod OSN, který na svém webu pravidelně zveřejňuje aktualizované počty obětí v Gaze. Spoléhá se na informace ministerstva zdravotnictví, které spravuje Hamás, uznané teroristické organizace ve většině civilizovaných západních zemí. I kdybychom se pochybným informacím rozhodli důvěřovat, nesedí ani základní součty, nad kterými zůstává rozum stát. 

Na konci října se deník The Guardian věnoval podobnému tématu. Dá se důvěřovat informacím kontrolovaným Hamásem? Kromě jednoho kritického hlasu, který se zastal znepokojení amerického prezidenta Joe Bidena nad slepým přebíráním informací z Gazy, dostaly v článku prostor názory tří odborníků, kteří se shodli na tom, že informacím se věřit dá. „Obecně jsou tato data evidována tak, že existují podrobná členění, která obsahují identifikační údaje o každé osobě. To je jeden z důvodů, proč se domníváme, že je to spolehlivé,“ řekl deníku The Guardian Omar Shakir, ředitel organizace Human Rights Watch pro Izrael a Palestinu. O více než měsíc později jeho slova uzrála a ne úplně ku prospěchu Hamásu. Zdá se, že právě členění a identifikace obětí jsou v Gaze problém.

Za jediný den zemřely stovky žen a dětí, ale žádný muž

Na sociální síti X upozornil Salo Aizenberg, izraelský spisovatel a novinář, na podivné součty obětí na webu OCHA. Orgán OSN pečlivě na svém webu monitoruje nové přírůstky obětí v Gaze, které také rozřazuje do tří skupin – děti, ženy a nově i senioři. Například 6. listopadu byl celkový počet palestinských obětí v Gaze 10 022, z toho zemřelo 2 550 žen, 4 104 dětí a 596 seniorů. O 24 hodin později 7. listopadu stoupl počet obětí na 10 328, to je nárůst o 306 obětí. Počty obětí v jednotlivých skupinách žen, dětí a seniorů v součtu stouply o 337, což nedává dohromady celkový denní nárůst. Na výsledek můžeme nahlížet tak, že ten den nezemřel v Gaze žádný muž, a to je velmi nepravděpodobné, pokud nepovažujeme šanci, že Hamás skryl všechny muže v tunelech, za reálnou.

Další možností, jak počty interpretovat, je úvaha, že Hamás některé oběti započítává do dvou kategorií zároveň, křížit by se mohly kategorie žen a seniorů. To by znamenalo, že údajný počet obětí je nejspíše o polovinu nižší. Stejný problém se opakuje i v jiných dnech, například z 28. na 29. října přibylo 302 obětí, z toho 199 žen a 129 dětí a to je o 26 obětí více než celkový počet nových nahlášených obětí. Nesedí ani procentuální vyjádření, které říká, kolik obětí z celkového počtu je do jednotlivých kategorií rozřazeno. Třeba 7. listopadu, kdy byl počet obětí v Gaze na čísle 10 328, bylo 67 % úmrtí rozřazeno do tří zmiňovaných kategorií. Rozřadili 7 587 obětí a to není 67 %, ale 73,5 %. To, že bojovníci Hamásu neumějí záměrně počítat, je pochopitelné a je to součástí válečné propagandy, že má se základní matematikou problém i kvalifikovaná pracovní síla v OSN, je poněkud znepokojující.

Jedna z nejmladších populací na světě je v Gaze

V Gaze žije přes 2 miliony lidí, z toho 40 % má 14 a méně let. Současný průměrný věk je 18 narozdíl od západních evropských zemí, kde se průměrný věk pohybuje okolo 40 let. V Izraeli je to 30 let. Mladá populace souvisí s několika faktory, jako je vysoká nezaměstnanost žen i finanční podpora za více dětí. Je logické, že pokud je populace v Gaze rozdělena tak, jak je, bude počet dětských obětí vysoký. Nesmíme zapomínat, že toho si kromě nás je vědomo i vedení Hamásu, které může s čísly úspěšně manipulovat a počet obětí uměle navyšovat, pomáhají mu v tom i sociální sítě.