Příbuzní a přátelé rukojmích volají v Tel Avivu po jejich vysvobození (2. 12. 2023)

Příbuzní a přátelé rukojmích volají v Tel Avivu po jejich vysvobození (2. 12. 2023) Zdroj: ČTK

Příbuzní a přátelé rukojmích volají v Tel Avivu po jejich vysvobození (2. 12. 2023)
Mia Schemová se vrátila ze zajetí
Chán Júnis
Chán Júnis
Izraelští vojáci v Pásmu Gazy (2. 12. 2023)
9
Fotogalerie

Cyril Höschl: Kdo jsou hodní a zlí chlapci v Palestině? V tomto konfliktu mám zcela jasno. A vy?

Vážený pane doktore, vy se vyznáte v tom, která ze stran konfliktu Izrael versus Palestina (Gaza) si zaslouží naši přízeň? Naše média informují ve prospěch Izraele, ale existují demokratické státy na Západě, kde média nejsou zdaleka tak jednoznačně nakloněná Izraeli. Váš kolega z oboru je mnohem kritičtější k politice Izraele.  S pozdravem a přáním hezkého dne, R. Sekyra 

Bez ohledu na dojímavé video pod odkazem si nemohu nevzpomenout na bonmot Richarda Archera talking sense „mám-li se rozhodnout mezi dvěma extrémy 2+2=4 a 2+2=6, volím zlatou střední cestu: 2+2=5“. Kritizovat dnes Izrael za to, co provádí v Gaze, je asi jako kritizovat Spojence za to, co prováděli za 2. světové války na německém území. V otevřených konfliktech se prostě bojuje a padají oběti včetně civilistů. Jenže zpravidla někde na začátku byl někdo v právu a někdo ne. Bez konfliktu s místním obyvatelstvem by nebylo možno založit Stát Izrael, na který měli Židé po staletí právo, což po válce uznali téměř všichni.

Podezřelé je, že obyvatelstvo, jež samo sebe označuje za Palestince, zůstalo na ocet nejenom Izraelcům, ale také všem sousedním arabským státům, které s nimi nechtějí mít nic společného, ať už je to Egypt nebo Jordánsko, o Libanonu a Sýrii nemluvě. Je sice pravda, že ne každý muslim je terorista, ale zároveň je pravda, že téměř každý terorista je muslim, což na pocitu bezpečí izraelské komunitě nepřispívá. Připočteme-li extrémní brutalitu islámského terorismu, pak se silové obraně Izraele nemůžeme vůbec divit. Pro nechutně brutální teroristický útok Hamásu na nevinné, nic netušící civilisty 7. 10. 2023 neexistuje žádné ospravedlnění. Od chvíle, kdy jsme byli svědky vraždění rodičů a novorozeňat, případně usekávání hlav novorozeňatům před očima jejich rodičů a obráceně, nemám pro obyvatele Gazy ani špetku soucitu.

Představte si, že by toto dělal někdo vašim dětem. Měli byste s ním slitování s ohledem na jeho historické důvody? Já ne. Stát Izrael je navíc od svého založení neustále v ohrožení své existence, což dokládá jak sedmidenní válka, tak válka Jomkipurská. Na rozdíl od zákeřných teroristů mířících zcela záměrně na civilisty, je izraelská armáda nejhumánnější na světě. Před každým bombardováním, jež cílí výlučně na základny teroristů, kteří si je však ve své příslovečné zákeřnosti zřizují mezi civilisty coby živými štíty, rozhazují Izraelci letáky a rozesílají civilistům SMS s varováními a pokyny k opuštění objektu. V tom však palestinským civilistům jejich spřátelení teroristé brání, protože k propagandě se jim civilní oběti izraelských útoků tuze hodí. Proto je jich taky tolik.

Další rozdíl mezi oběma stranami je v tom, že zatímco za 2000 let obývání toho prostoru převážně Araby tam nevzniklo absolutně nic, ve chvíli, kdy na něm byl vybudován Stát Izrael, rozvinula se na malém území během pár měsíců technologicky vyspělá, moderní parlamentní demokracie se špičkovým zdravotnictvím a zastoupením arabských stran v parlamentu. Že by některá ze sionistických stran mohla být zastoupena v jakémkoliv arabském parlamentu, je naopak něco naprosto mimo lidskou fantazii.

Pokud jde o pana Maté, v duchu jeho logiky si pojďme říct, že se vzdáváme České republiky, protože při vysidlování Němců se napáchala spousta zločinů. A vůbec, ta jeho Kanada je taky průšvih, nemá tam co překážet, chudáci indiáni, pan Maté nejspíš zlovolně bydlí někde, kde jejich pes ještě před pár lety čůral na borůvky.

Posledním kritériem naznačujícím, na které straně je dobro a na které zlo, je výměna rukojmí a vězňů mezi Hamásem a Izraelem v současném konfliktu. Na jedné straně jsou propouštěna civilní rukojmí, nevinné rodiny s dětmi, babičky, dědové a vnoučata. Na druhé straně jsou propouštěni trestanci, včetně mladistvých, s historií pokusů o vraždu nožem či snování teroristických činů. Hádejte, která strana je která, můžete dvakrát. Takže pokud jde o mě, mám v tomto konfliktu zcela jasno. A vy?