Komentáře

Zpět na článek

Cyril Höschl: Kdo jsou hodní a zlí chlapci v Palestině? V tomto konfliktu mám zcela jasno. A vy?

42 komentářů

Not like Somebody
19. prosince 2023 • 15:38
Jakmile někdo začne žonglovat s pojmy jako jsou dobro a zlo, diskuze ztrácí půdu pod nohama, nic není víc relativní než tyhle dva křesťanské nástroje moci 😎

Lidé mezi sebou válčí odjakživa z milionů různých důvodů, na tom se nic nezmění ani do budoucna, univezální pojem dobra a zla neexistuje, existuje jen vítěz a poražený
Dagmar Abusharekh
13. prosince 2023 • 08:41
Tento článek je bohužel naprosto neprofesionální, takto to mohl napsat kdokoli z davu, jež sleduje pouze česká média. Mnoho zpráv o činech připisovaných Hamàsu bylo již západními médii dementovano. Obě strany vedou mediální bitvu a zkreslují ve svůj prospěch, což není nic nového a děje se to vždy. Stát Izrael byl založen z velké části díky pocitu viny Evropanů. A velmi lehko se jim pro tyto účely věnovalo území někoho jiného - Palestinci k tomu přišli ve stylu "o nás bez nás" a jen blázen si mohl myslet, že takové soužití bude fungovat v míru, pokud se vytlačí původní obyvatele. Zde by se dal parafrázovat článek - "představte si, že to někdo udelá vám" a nám to někdo udělal. Podle teto logiky jsme měli po válce zůstat součástí Německa a nechtít svou zemi zpět. A odboj, to byli vlastně příšerní teroristé. Kdyby se válka nerozšířila, nikomu by ani nevadilo, že nějaké Československo je pryč, stejně jako dnes nikoho na světě netrápí okupace Palestiny. Tím je Izrael sám od počàtku agresorem, byť s posvěcením OSN.
Avatar - denisz}
denisz
13. prosince 2023 • 13:52
@Dagmar Abusharekh . . . Na základě rezoluce OSN z roku 1947 bylo palestinské území (přejmenovaná pradávná Judea), pod britským mandátem po rozpadnutí osmanské říše, rozděleno pro malý počet zde žijících muslimských Arabů a přicházejícího židovského obyvatelstva po holokaustu. Obě skupiny si mohli vytvořit vlastní státy. Židé si vytvořili stát Izrael. Zde žijící muslimové (později se začali sami nazývat Palestinci) vytvoření svého státu odmítli, neboť chtěli celé území pro sebe a spolu s dalšími arabskými muslimskými státy na Izrael zaútočili. Jak to dopadlo víme. Kultivovaní Židé si vlastní stát, se souhlasem OSN, založili, i když tušili, že ke konflikt se zaostalejšími fanatickými muslimskými sousedy může dojít. Útoky pokračovaly i v následujících desetiletích a ani Arafat přes vyjednanou dohodu s Izraelem, tomu nezabránil. Jeho organizaci pro osvobození Palestiny (OOP) zrušili a vytvořili Fattah a Hamás. Ani jedna z těchto organizacích neměla a nemá zájem na vytvoření státu. Na jedné straně je vyspělý Izrael, který uznává hodnoty demokracie, váží si lidského života a chce se svým okolím žít v míru, být nápomocni všem. Na druhé straně je hnutí Hamás, které si neváží lidského života, je řízeno diktátorskou ideologií a chce zničit a vymazat Izrael ze světa, realizovat nacistickou ideologii a holokaust, konečnou genocidu židovského obyvatelstva. Každý rozumný nezaujatý civilizovaný člověk by měl respektovat právo a nezbytnost Izraele na svoji obranu, jako jedinou možnost svého přežití.
Jindřich Mitter
18. prosince 2023 • 01:13
@Dagmar Abusharekh Naprosto přesně popsáno. Fandíte islámu a teroristům.
Marie Ziani
18. prosince 2023 • 09:00
@Dagmar Abusharekh ,souhlasim s vámi.
Tomas Termer
10. prosince 2023 • 10:35
Ty tam jsou doby, kdy se na válečném poli zabíjeli mezi sebu vojáci a 20km odtud civilisti nevěděli, že je válka (oni to i tak věděli, protože museli živit vlastní vojska). Ta intelektuální cvičení o ochraně civilistů jsou moc hezká, ale jak má Izrael účinně zničit Hamás, který si svou zvířeckostí spečetil vlastní osud, když se jeho vojáci schovávají za vlastní děti? Je nemožné porazit vojensky Hamás bez civilních obětí. Izrael dělá co může, aby počet obětí umenšil. Když pro nic jiného, tak proto, že Židé dobře chápou, že jim to na popularitě ve světě nepřidá. A jak to, že Izrael dokázal v té poušti vybudovat ekonomicky prosperující demokracii (při všech těch obrovských nákladech na obranu) a kde jsou podobně prosperující ekonomiky v Jordánsku, Libanonu, Sýrii a Egyptě? A kdo chce říct, že je sponzoruje USA, tak proč tyto arabské státy také nesponzorují jejich bratři a souvěrci, kteři zbohatli na ropě v Perském zálivu? Tyto otázky si položte a hledejte na ně odpovědi...
Ivan Skty
9. prosince 2023 • 06:25
Odbornik ktori celu svoju odpoved postavi na blude, ze ..Bez konfliktu s místním obyvatelstvem by nebylo možno založit Stát Izrael, na který měli Židé po staletí právo, což po válce uznali téměř všichni.

Vysvetlite to pan odbornik, na zaklade coho mali zidia po starocia pravo na svoj stat??? Na zaklade bludov z knihy??? Krestan sa hanbi za to co vykonal zidom v europe tak teraz obhajuje zida ktori kona to co dostal od krestana na arabovi.

Ucastnici Abrahamovskeho sialenstva musia byt sialeny.

Pozna krestan Höschl aspon jeden pripad ateistu alebo anti teistu ktori by zabil teistu pre jeho teizmus? Alebo pre urazku ateizmu alebo anti teizmu?
Jirka_S
9. prosince 2023 • 02:33
Palestinci mají právo na odboj proti okupaci, protože lžidi jsou horší než nacisté...
Jediný důvod, proč jsou režim i svoloč v ČR proti Palestině je, že všichni uprchlíci vč. potomků mají právo na návrat na území, ze kterého byli vyhnáni. Což by pak šlo vztáhnout i na Sudety.
Bohemika
7. prosince 2023 • 15:47
Díky za tento článek a postoj! Ne vždy s Vámi souhlasím, ale to se jednalo v podstatě o prkotiny.
Jorgen Voeroes
6. prosince 2023 • 20:06
Dobrý den,

z pohledu psychologa bych čekal jiný komentář, než na emocích založený výkřik a mimo jiné nabádání, abychom si “představili, že toto dělá někdo našim dětem”.

“Pro nechutně brutální teroristický útok Hamásu na nevinné, nic netušící civilisty 7. 10. 2023 neexistuje žádné ospravedlnění.” - Samozřejmě, že neexistuje ospravedlnění a je třeba toto jednoznačně odsoudit, o tom nelze polemizovat (nepochopitelně brutální útok Hamásu byl za hranou naprosto všeho).

“...nemám pro obyvatele Gazy ani špetku soucitu” - přesto tento Váš výrok je samotný rovněž naprosto nechutný.

Dle vašeho názoru “nejhumánnější armáda světa” totiž připravila bombardováním o život dle zatím neověřených odhadů kolem 15.000 obyvatel Gazy - a vy nemáte špetku soucitu?

(jistě, ti kdo chtějí se teď budou snažit dělat vše možné, aby z obyvatel Gazy udělali něco méně než lidi. Ze všech mužů, žen, dětí, dědečků a babiček kruté bojovníky teroristické organizace Hamás - tedy viníky - a tak legitimizovali plošné bombardování civilního obyvatelstva. Přinejmenším s tím, že když se kácí les, tak létají třísky. To ale neudělá vaši bezcitnost nad utrpením nevinných pochopitelnou a její veřejné proklamování méně nechutné.

To co naznačujete - možnost - či dokonce povinnost vybrat si stranu a zavřít oči nad utrpením či křivdami protistrany - je naprosto absurdní. Právě toto vede k desetiletí živenému kruhu násilí. Ne každý konflikt je tak jednoznačný jako ruská invaze na Ukrajinu. Pokud si naše ministryně obrany chce běhat po ulici zabalená v Izraelské vlajce, má na to právo. Smutný je ale nedostatek objektivních odborných hlasů v českém mediálním prostoru. Váš pokus o zbavení Izraele veškeré odpovědnosti je pouze zbožným přáním (jak aktuálně, tak historicky).
Richard Šebesta
6. prosince 2023 • 21:05
@Jorgen Voeroes Vidím to přesně naopak. Právě že ruská invaze na Ukrajinu není tak jednoznačná ale naopak,zde je vše jasné. Izrael je v právu a Hamas jsou vrazi a zločinci bez pardonu. Ruskou invazi mohl západ oddálit nebo dokonce úplně znemožnit,kdyby chtěl. Stačilo k tomu jediné, chtít.Amíci dobře věděli co Rusové chystají nejméně 2 týdny dopředu. Přesto se západ zachoval hanebně a podle mne úmyslně nechal válku rozpoutat.Izrael nemá jinou možnost se chovat tak jak se chová a vše co dělá dělá správně.SMRT TERORISTUM !! z Hamasu.
Ivan Skty
9. prosince 2023 • 06:37
@Richard Šebesta to co sa deje v zi***tane mohlo byt taktiez odvratene ak by krestania neokradli a nezavrazdili tolko zidov.
Ivan Skty
9. prosince 2023 • 06:34
@Jorgen Voeroes od 47meho roku je plan cistej zeme, bez arabov.
Illan Pappé , etnicke cistenie Palestiny
Preto Izrael okrem ineho vytvoril a podporoval HAMAS.
Dufam, ze sa svet raz zbavi vsetkych zidov krestanov a moslimov.
Saša Krach
6. prosince 2023 • 19:55
Tak pane Cyrile...beru vaše psaní jako první díl popisu události...Co udělali Palestinci....a dělali....
Druhý díl by se mohl jmenovat ...Co Izrael provedl a dělá Palestincům...
Nic osobního jen aby byla
Vyváženost.
😝😂😂😂
Jindřich Mitter
18. prosince 2023 • 01:16
@Saša Krach Vyváženost? To jsi se ***vkině? O čem to meleš? Palestinci si zaslouží likvidaci, to bude vyváženost. Tedy samozřejmě jen teroristé, musím napsat, abych nedostal ban.
Libor Šupčík
6. prosince 2023 • 18:38
Zatim jsem nečetl, ale jak mit zcela jasno.
1) Propaguji svoje geny (Cyril asi nebude Arab) čekám toto zjednodušení bude dominovat ale nečetl jsem... Arabové vini.
2) důraz nq jednu stránku, která je značně černobílá
tyto stránky jsou a) moc aneb síla Izraele v informacich, organizaci i zbraních IDF vina
b) zodpovědnost pramenící z moci ...Likud vinen neb nezkusili mrkev, jen bič stylem chrup za zub
c) okupant šikanyzér a okupovaný ...Okupace není fér Izrael vinen
d.1) kdo si začal ?Kdekdo slyší na nějaký masakr z Talmudu nebo lze vinit otce zionismu či politiku Churchila z 20 let nebo masakry Irgunu a spol z 40 let, nebo utok Arabů po vyhlášení Izraele ..Kdo ví
d.2) kdo si začal od 1940 čili za naší paměti (nikoli zprostredkované a často učelově zabarvené minulosti)? ..Kdo ví
e) počet obětí, počet zničené oblasti apod ..vina Izraele 14x víc zabitýc Arabů
f) populační růst kdy Arabové mají vyšší, je fér? Arabové vini
i) světové referendum
i.1) zastupci OSN ..Izrael vinen neb porušil kde to šlo
i.2) polls názorů lidu Afriky Asie Amerik i Evropy ..Kdo ví
j) počet znásilněných ..Arabové vini
3) dobro je to, co se mi podobá (demokracie, tradice, barva a vzdělanost, minulost) Tady nevím.) ..Arabové vini
4) jde zas o zdroje půdu vodu či plyn no a Izrael provokuje, aby mohl hlásat security a zároven krást vodu, plyn z cizích lozisek i půdu ba ničit cizí sady
5) kdo víc lže. ...Bibi vinen (jeho důraz na Zem bez lidí pro lid bez země a citování Marka Twaina, který v palestině nepotkal lidi mne fakt dojalo)
Richard Šebesta
6. prosince 2023 • 17:19
V tom konfliktu má jasno každý . Každý seriózní člověk stojí na straně Izraele !
Přesto i u nás se najdou bes... jako Konečná nebo Skála,kteří to vidí jinak.
Ivan Skty
9. prosince 2023 • 06:41
@Richard Šebesta seriozny clovek nie je veriaci..iba veriaci je na strane zidov.
Stojim na strane ludskosti a stojim tu sam, zid krestan moslim stoja na opacnej strane.
Avatar - berka2}
berka2
6. prosince 2023 • 17:18
Já taky. Před i po přečtení článku. Je to jednoznačné.
Marie Ziani
7. prosince 2023 • 10:15
@berka2 co?
Avatar - denisz}
denisz
6. prosince 2023 • 16:40
Mám několik osobností, na které bezvýhradně dám a Höschl patří mezi ně. Jako on mám také dávno jasno. Chápu ale i jisté přátelé muslimským Arabu, že uvěří lžím a demagogií vůči Židům. Muslimové jsou v tom školení už od nejútlejšího věku, jsou v tom přesvědčiví, jak tomu věří. O tom nepolemizují, takže vysvětlit či vyvrátit jim to není možné. Pro mnoho nevěřící je namáhavé chtít se k reálné pravdě dostat, natož dovozovat, takže se z pohodlnosti přikloní k subjektivnímu účelovému výkladu jejich muslimských přátel a účastní se s nimi i propalestinských demonstrací, za podporu barbarského brutálního fanatického teroristického Hamásu.
Petr Janeček
6. prosince 2023 • 14:54
Pan doktor mně mluví z duše. Navíc umí krásně a srozumitelně formulovat věty. Spojence v Německu za II. světové války jsem nedávno použil jako příklad v diskusi s jedním kamarádem a spolužákem z VŠ (oběma nám je 60), který se čertil kvůli izraelské brutalitě. Zeptal jsem se ho, zda si dovede představit, co by mu odpověděl jeho dědeček, kdyby měl ještě možnost se ho zeptat, jestli mu bylo v 1945 líto desítek tisíc zabitých civilistů po spojeneckém náletu na Drážďany. Řekl mně, že jsem debil a nemá cenu se se mnou bavit.
Richard Šebesta
6. prosince 2023 • 17:09
@Petr Janeček To je klasika dnešních dezolátů,když nemají argument začnou nadávat nebo přejdou na jiné téma. Uznat chybu umí málokdo. Dnes je to vidět hlavně u našich politiků jak vládních skoro celá vláda ale i opozice ještě jsem neslyšel že by Bureš nebo i Okamura uznali že lhali.
Ivan Skty
9. prosince 2023 • 06:46
Uz sa asi zabudlo co krestania konali zidom. hoschl zabudol. A co sa konalo napriklad sudetskym nemcom v ramci kolektivnej viny.
Petr Burda
6. prosince 2023 • 14:31
Říkal mi před léty jeden Arab: "Válka mezi Araby a Židy není náboženská, ale je skutečně o Palestincích. Kdo prohraje, tomu zůstanou!"
Co Palestinci dokázali? Rozvrátit Libanon, donutit Egypt k vybudování nárazníkového pásma mezi Gazou a Sinajem (pásmo mezi Izraelem a Sinajem není), donutit Jordánsko, aby je nechalo bez podpory na západním břehu Jordánu, rozkmotřit se mezi sebou...
giorgio287
6. prosince 2023 • 13:33
Naprostý souhlas. Arabové z Gazy prokázali, že nemají nic společného s lidmi - jsou to odporná škodlivá zvířata, která je třeba vyhubit.

Je ovšem neuvěřitelné, že antisemitská EU po tom šíleném arabském teroru ztrojnásobila financování teroristů z Gazy. Z našich daní!!!

Když je ta naše vláda tak proizraelská, proč toto dovolí?!? Proč nezarazí financování zvířat z Gazy a nežaluje Uršulu z Lejna a spol u soudu pro lidská práva za podporování genocidy? Nejspíš proto, že Fiala a spol jsou s.r.á.č.i.
Richard Šebesta
6. prosince 2023 • 17:10
@giorgio287 Naprostý souhlas
Marie Ziani
7. prosince 2023 • 10:26
@giorgio287 ,odkud mate ty fake?
Ta kysela Ursula se o Gazu vubec nezajima.Je jen tezce zamilovana do Zelenskeho.Ale kazda ohniva laska nekdy konci.Uz se konecne prestava oblekat do ukrajinskych barev.
Martin Havlík
6. prosince 2023 • 13:24
"Od chvíle, kdy jsme byli svědky vraždění (...) nemám pro obyvatele Gazy ani špetku soucitu."
Od chvíle, kdy jsme byli svědky vraždění, kradení a ničení lidských životů v Československu 50. let, nemám pro jeho obyvatele, včetně Cyrila Höschla (roč. 1949), špetku soucitu.
cesaret
6. prosince 2023 • 12:52
Díky za jasný a stručný názor. Mluvíte mi z duše.
Saša Krach
6. prosince 2023 • 12:51
Ono to má tři náhledy...
Mít v Gaze rodinného rukojmí...a bombardovat,,tak to popularitu v Izraeli mít moc nebude. A tato vláda to bude mít doma těžké.
Totální vyhlazení Hamásu v Gaze bude asi úspěšně Ale
To co zažili lidé v Gaze povede jen k větší nenávisti..,A náborové kanceláře Hamásu budou mít žně... či jiné teroristické skupiny..
A za čas se vše zopa­kuje­...Mn­ohokrát se to už stalo....Tak jak najít rozum....Když ho nikdo nehledá...
LUF __
6. prosince 2023 • 13:16
@Saša Krach
Už má Izrael zkušenost, že bojovat budou za všech okolností a jediné co může dělat, kromě toho, že Židé opustí Izrael, je tvrdě je dusit. Po dobém už to víckrát marně zkoušel
Avatar - denisz}
denisz
6. prosince 2023 • 16:49
@Saša Krach . . Obyvatele Palestiny mají za desetiletí takovou vyškolenou nenávist vůči Židům, že už větší být nemůže. Teď už se to musí jen eliminovat všemi prostředky.
Marie Ziani
7. prosince 2023 • 09:23
@denisz ,jejich nenavist je opravnena a logicka.
Jen osel to nepochopi nebo to umyslne nechape.
Palestinci zivorili ve vezeni s otevrenou strechou.Ted uz jen umiraji hladem, zizni,unavou. .....jako zvirata,ktera se dostala do pasti lovcu.
Jindřich Mitter
18. prosince 2023 • 01:21
@Marie Ziani Ano Palestinci jsou zvířata, souhlasím. A taky jsou tak tupí, že nechápou, že si podepsali rozsudek smrti. Gaza byla čistě v jejich moci. Vládli si tam sami. Když si z toho udělali vězení, jejich volba. Ted uz jen umiraji hladem, zizni,unavou a mně to nijak netrápí. Pochopte, v Gaze je jich přes 2 mega. To je prostě moc.
Dagmar Abusharekh
13. prosince 2023 • 11:44
@denisz A vy se té nenávisti divíte? Já ne. Kvůli lidem, kteří přišli z Evropy a Ameriky apod. přišli o půdu, domovy, příbuzné .... A žijí pod okupací již několikátou generaci. Jsem zastáncem míru na prvním místě, ale někteří lidé nezapomínají. A oba tyto národy jsou stejně umíněné.
Dagmar Abusharekh
13. prosince 2023 • 11:39
@Saša Krach Přesně - násilí plodí násilí a tam se tento kolotoč točí už několik generací, nevinnych obětí je na obou stranách dost a těžko se se smrtí svých milovaných kdokoli smíří a řekne "co jsme si, to jsme si".
martin vacha
6. prosince 2023 • 12:44
Tak tohle je bomba. Komentářů netřeba. Děkuju za tenhle článek.
Libor Šupčík
6. prosince 2023 • 18:56
@martin vacha Dovolim si oponovat. Zazněly minimálně 2 blbosti. ...
Nefér prirovnání bylo : že se vzdáváme České republiky, protože při vysidlování Němců se napáchala spousta zločinů. Fér by bylo dáme Němcům stejná práva, protože při vysidlování Němců se napáchala spousta zločinů.
Není pravda: izraelská armáda je nejhumánnější na světě. Nejprolhanější asi. V reálu jde o bombardování na škodu nikoli na presnost coz je vidět i to priznali a to není ok neb to svět vidí jako war crime.
viktor viktor
6. prosince 2023 • 12:26
Israel se chová zcela správně ! Jinak by byli tihle obdivovatelé Hamásu schopni zazlívat spojencům kobercové bombardování nacistického Německa, nebo japonskou Hirošimu. V Gaze si r. 2007 zvolili SVOBODNĚ Hamas a povraždili “ své arabské “ členy Fatáh. Teď platí účet. Evropa by se nyní měla RÁZNĚ vypořádat s podporovateli Hamásu a to bez pardónu. Čermáka honili po Evropě za hloupé řeči o Rusku, ale po Praze se skanduje s protiizrselskými hesly jako “ Palestina od řeky k moři “ a ještě horšími. Začněte už měřit stejným metrem !
tempter
6. prosince 2023 • 13:27
@viktor viktor Klobouk dolů, Víťo. Nevím, jak to děláš, ale daří se ti to kontinuálně. Těm tvým příspěvkům moc rozumět nejde, ale vždycky to bolí. Prostě, když jsi debil, je to stejné, jako když umřeš....
Richard Šebesta
6. prosince 2023 • 17:12
@tempter No a co jsi ty gumo bez mozku. Pindat umíš skvěle a nadávat ale to je vše co umíš.