Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo (19.12.2022)

Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo (19.12.2022) Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Andrej Babiš u soudu 5. 1. 2023
Tisková konference Andreje Babiše po vynesení rozsudku ke kauze Čapí hnízdo
Tisková konference Andreje Babiše po vynesení rozsudku ke kauze Čapí hnízdo
Soud s Andrejem Babišem 6. 1. 20223
Městský soud v Praze dnes vynesl rozsudek v kauze Čapí hnízdo
24
Fotogalerie

Babiš půjde znovu k soudu. Státní zástupce Šaroch se odvolal v kauze Čapí hnízdo. Co se dosud stalo?

Státní zástupce Jaroslav Šaroch dnes podal odvolání proti rozsudku, kterým soud v lednu zprostil obžaloby předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo. Případem se nyní bude zabývat Vrchní soud v Praze. „Odvolání bylo podáno jako tzv. blanketní, tedy bez podrobnějšího odůvodnění. Odůvodnění bude následně, v dodatečné lhůtě do 5. května 2023, doplněno," sdělil ČTK Cimbala. Přinášíme vám přehled nejdůležitějších textů, které jsme k procesu od jeho počátku uveřejnili.

Co je v obžalobě Andreje Babiše: Vztahy s Agrofertem, zastření vlastnictví a ovládání Čapího hnízda

Jiří Kučera 12. září 2022 • 10:30

Shrnutí podstaty obžaloby, které Andrej Babiš a Jana Nagyová čelí v kauze Čapí hnízdo od právní kanceláře Kučera & Associates na začátku procesu. Státní zástupce obžaloval Janu Nagyovou (dříve Mayerovou) ze spáchání trestného činu dotačního podvodu a trestného činu poškození finančních zájmů Evropské unie, Andreje Babiše pak za poskytnutí pomoci ke spáchání dotačního podvodu. A to tak, že spáchání tohoto trestného činu zosnoval, umožnil a řídil. Oběma hrozí vězení až na deset let.

Babišova soudní síň už zažila procesy s majorem Zemanem nebo fotbalovými chuligány

Jan Studnička 12. září 2022 • 10:50

Ve Spálené ulici na pražském Novém Městě stojí soudní budova. Je to moc pěkná soudní budova, dá pěkné kulisy ostře sledovanému soudnímu sporu s Andrejem Babišem, ten se tam totiž bude odehrávat. Ale není to poprvé, co se Městský soud na Praze 2 ocitne na obrazovkách. Natáčela se tam i řada filmů a televizních pořadů. Tak třeba!

Rukavice dolů! Jakou zvolil Babiš taktiku obhajoby? Přinášíme právní analýzu prvního dne soudu

Jiří Kučera 12. září 2022 • 19:00

První den soudu s bývalým premiérem Andrejem Babišem je za námi a ve spolupráci s advokátní kanceláří Kučera & Associates přinášíme právní analýzu jeho průběhu. Začátek procesu naplnil očekávání ohledně ostrého nasazení kolegů v týmu Andreje Babiše. Hned v úvodu, ještě při vyjádření k obžalobě, shodili rukavice a pustili se do státního zástupce sérií velmi pečlivě formulovaných námitek a familiérního hodnocení jeho práce. Např. podle Babišova advokáta Bartončíka je tvrzení žalobce o tom, že se Andrej Babiš dopustil vědomě trestné činnosti, jen snůškou hypotéz státního zástupce.

Přehledná historie kauzy Čapí hnízdo: Od vydání k trestnímu stíhání až před soud

Jiří Kučera 13. září 2022 • 11:00

Během procesu s Andrejem Babišem vám přinášíme odborné komentáře právní kanceláře Kučera & Associates, kteří pro časopis Reflex osvětlují průběh soudního líčení a jeho právní aspekty. V tomto textu si můžete přečíst celou historii trestní části kauzy Čapí hnízdo.

Babiš napadal soudní znalce: Podvodník a polistopadový kartel. Právní analýza druhého dne procesu

Jiří Kučera 13. září 2022 • 19:15

Úterní soudní stání začalo pro některé překvapivě, protože se dostavil osobně i Andrej Babiš. Došlo především na přednes znaleckých posudků, jejichž znění přimělo bývalého premiéra k ostré reakci. 

Babiš se u soudu děsí výpovědi syna, který přijede v pátek. Ostatní zatím zarytě mlčí. Kdy se dozvíme pravdu?

Martin Bartkovský 14. září 2022 • 14:00

Třetím dnem pokračuje soud s Andrejem Babišem a Janou Nagyovou v kauze Čapí hnízdo. Dnešní dopolední jednání bylo zatím to vůbec nejkratší. U soudu měli vypovídat čtyři svědkové, všichni ale ze zákonných důvodů svou výpověď odmítli. Stejně jako obžalovaný Babiš se ani svědkové neobtěžují mluvit před soudem a proklamovaná pravda, kterou expremiér u soudu sliboval, se stále nedostavuje.

Svědci trpí krátkou pamětí. Obžalovaným teď ztíží spánek hlavně páteční vystoupení Babiše juniora

Jiří Kučera 14. září 2022 • 19:15

Třetí den soudního líčení soudce konečně udělal jasno v otázce připuštění výpovědi Andreje Babiše mladšího. Jeho plánované páteční vystoupení před soudem zřejmě obžalovaným hodně ztíží spánek.

Strategie obhajoby se začíná rýsovat. Přinášíme právní analýzu čtvrtého dne procesu s Babišem

Jiří Kučera 15. září 2022 • 18:25

Čtvrtý den procesu přinesl výpovědi těch, kteří o udělení dotace FČH rozhodovali a kteří žádost o dotaci posuzovali. Jedna svědkyně Babišovi „šlápla na kuří oko” a už zřejmě víme, jakou strategii zvolí obhajoba.

Babišův černý den. Junior mu u soudu zavařil, pojišťovací agentka zbavena mlčenlivosti a úřednice řekne víc

Martin Bartkovský 16. září 2022 • 11:40

Ve světě Andreje Babiše by se dnešnímu dni mohlo říkat Velký pátek. Obžalovaného expremiéra dnes „přibil“ na kříž vlastní syn i pojišťovací agentka. Další přitěžující okolností je fakt, že si soudce Jan Šott znovu předvolá svědkyni, která si novinářům posteskla, že může být „Babiš rád, že toho o něm neřekla víc“.

Babiše hájí osvědčení advokáti s pestrou minulostí, kteří se pokoušeli ovlivnit šetření Čapího hnízda

Jiří Sezemský 16. září 2022 • 18:00

Andrej Babiš si kvůli ostře sledované kauze Čapí hnízdo najal zkušené advokáty, kteří se osvědčili už v minulosti. Bratři Bartončíkové s ním spolupracují dlouhodobě a už před čtyřmi lety se pokoušeli pomocí mediálních úniků zahrát případ podezřelé dotace do autu.

Odhodlaný Andrej Babiš junior a hrozba křivé výpovědi svědkyně. Analýza pátého dne soudu s Babišem

Jiří Kučera 16. září 2022 • 18:00

Během pátečního soudního líčení jsme se dočkali napjatě očekávané výpovědi jeho syna Andreje Babiše mladšího, který obhajobě rozhodně nepomohl. Stále je ale ve hře přezkoumání jeho duševního zdraví. Pátý den soudu přinesl i další významné novinky.

Předběžné doznání Babišovy manažerky Nagyové a další dotační příběhy její rodiny

Jiří Sezemský 18. září 2022 • 16:00

První týden soudu s Andrejem Babišem a Janou Nagyovou přinesl překvapivé prohlášení. Bývalá manažerka Čapího hnízda sice vinu nepřipouští, ale omluvila se Babišově rodině a případné pochybení bere na sebe. Není to jediný sporný dotační příběh, týkající se její rodiny.

Výpovědi bankéřů Andreji Babišovi staršímu nepomohly. Přečtěte si právní analýzu dalšího dne soudu

Jiří Kučera 26. září 2022 • 19:10

Soud nejdříve vyhověl obhajobě a nechá přezkoumat duševní stav Andreje Babiše mladšího, následná svědectví zaměstnanců banky HSBC, která poskytla Farmě Čapí hnízdo úvěr, obhájcům ale jistě působí vrásky. Jedna z výpovědí dokonce rozzlobila samotného Andreje Babiše, který musel být soudcem napomenut.

Přísní experti versus hodný dotační úřad a farma jako „rodinná chalupa“. Co přinesl 7. den soudu s Babišem?

Jiří Kučera 27. září 2022 • 18:40

Po pondělních „třaskavých“ výpovědích bankéřů jsme se dozvěděli, že ohledně přidělování dotace byl možná dotační úřad k farmě Čapí hnízdo až přespříliš vstřícný.

Absence klíčové svědkyně a označení Andreje Babiše "velkým šéfíkem" Čapího hnízda. Analýza 8. dne soudu

Jiří Kučera 29. září 2022 • 19:50

Klíčovým svědkem 8. dne procesu měla být finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková. Ta se k výslechu z důvodu nemoci nedostavila. Nepřišla ani další svědkyně – marketingová specialistka Tereza Svěráková. Zbylí tři svědci, kteří se k soudu dostavili a vypovídali, nicméně poskytli spoustu hodnotných informací.

Soud s Babišem nabírá obrátky! Klíčový svědek odmítl vypovídat a nevěrohodné svědectví manažera

Jiří Kučera 30. září 2022 • 17:00

Devátý den soudního líčení v kauze údajného dotačního podvodu na farmě Čapí hnízdo završil druhý týden procesu. Klíčový svědek odmítl vypovídat a paní Nagyová se ohradila proti svědectví, které naznačuje, že podváděla úmyslně.

Do třetího týdne procesu nevstoupí obhajoba Nagyové a Babiše v záviděníhodné pozici

Jiří Kučera 14. října 2022 • 12:00

Blíží se třetí týden projednávání kauzy kolem Čapího hnízda a obžalovaných pana Babiše a paní Nagyové. Pojďme si nyní ve spolupráci s advokátní kanceláří Kučera & Associates shrnout, co nám dosavadní dva jednací týdny přinesly významného a v jaké pozici se obžalovaní aktuálně nacházejí.

Kdo není se mnou, je proti mně! Andrej Babiš napadá důvěryhodnost svědků. Analýza pokračování procesu

Jiří Kučera 17. října 2022 • 18:15

Pondělní líčení se neslo v duchu „Kdo není se mnou, je proti mně!“. V jistém smyslu to platí o vztahu Andreje Babiše a svědků. Svědci, které Agrofert zaměstnává, nebo léta zaměstnával, vypovídají v prospěch obžalovaného. U ostatních je to častokrát naopak.

Všichni lžou! Andrej Babiš u soudu osočoval svědky i média. Přečtěte si právní analýzu

Jiří Kučera 18. října 2022 • 17:40

V pořadí již 11. den procesu s Andrejem Babišem byl v mnohém jiný než dny předešlé. Je tomu zejména proto, že se jedná o první jednací den, kdy nebyl vyslechnut jediný svědek. Úterý bylo vyhrazeno pro provedení listinných důkazů.

Slzy v soudní síni. Plakal Babiš ze sebelítosti, nebo kvůli tomu, co provedl synovi?

Martin Bryś 19. prosince 2022 • 14:40

Po delší odmlce dnes opět pokračovalo soudní líčení v kauze Čapí hnízdo, kde je obžalovaný Andrej Babiš a Jana Nagyová. Dosavadní průběh procesu byl poněkud ubíjející a výpovědi svědků a čtení listinných důkazů se zdály svou suchopárností nekonečné. Dnešek se však nesl ve zcela jiném duchu a ke konci soudního líčení došlo i na silné emoce. 

Nejzajímavější den soudu s Andrejem Babišem. Podle znalců je výpověď Babiše juniora věrohodná

Jiří Kučera 19. prosince 2022 • 19:20

Soudní proces s expremiérem a kandidátem na prezidenta Andrejem Babišem a bývalou manažerkou farmy Čapí hnízdo Janou Nagyovou má za sebou jeden z nejdůležitějších dní. Písmoznalec nevyloučil, že podpis na smlouvě o převodu akcií Andrej Babiš starší zfalšoval. Soudní znalkyně pak vyvrátily, že by nemoc Andreje Babiše mladšího měla vliv na věrohodnost jeho výpovědi. Ve spolupráci s advokátní kanceláří Kučera & Associates přinášíme právní analýzu 12. dne soudního líčení, který pro obhajobu Andreje Babiše nedopadl vůbec dobře.

Andrej Babiš hraje o čas. Advokát Jiří Kučera analyzuje jeden z posledních dní jeho soudu

Jiří Kučera 4. ledna 2023 • 20:20

Soud s expremiérem a kandidátem na prezidenta Andrejem Babišem jde do finále. Jestli se spolu se svou bývalou manažerkou Janou Nagyovou na farmě Čapí hnízdo dopustili dotačního podvodu, by mohl soudce rozhodnout už na konci tohoto týdne. Podle advokáta Jiřího Kučery teď obhajoba Andreje Babiše usiluje o to, aby rozsudek padl co nejpozději.

Glosovali jsme živě soud s Babišem: Půjde expremiér do vězení, dostane podmínku nebo bude zproštěn?

Martin Bartkovský 5. ledna 2023 • 08:40

Čtvrt roku už trvá soud obžalovaných Andreje Babiše a Jany Nagyové v kauze dotačního podvodu na farmě Čapí hnízdo. Zatímco Babiš viní z procesu média, vládní politiky i justici, soudce Jan Šott nekompromisně směřuje k verdiktu, který může obžalovanou dvojici poslat do vězení až na 10 let. Odejít může ale i s podmínkou, nebo bude viny nadobro zproštěn. A proti verdiktu se pochopitelně může odvolat. Průběh jednoho ze závěrečných dní procesu jsme glosovali přímo ze soudní síně v pražské Spálené ulici.

Odejde Babiš a Nagyová s podmínkou? Advokát Kučera vysvětluje dění zřejmě předposledního dne procesu

Jiří Kučera 5. ledna 2023 • 19:10

Už v pondělí 9. ledna bychom se měli dozvědět, jestli soud odsoudí či zprostí viny expremiéra a kandidáta na prezidenta Andreje Babiše a exmanažerku farmy Čapí hnízdo Janu Nagyovou. Státní zástupce Jaroslav Šaroch ve své závěrečné řeči pro obviněné navrhl podmíněné tresty. Proč pro dvojici obviněnou z dotačního podvodu za desítky milionů nepožaduje vězení? Jiří Kučera, advokát právní kanceláře Kučera & Associates, analyzuje již 14. den soudního líčení kauzy Čapí hnízdo.

Glosovali jsme živě soud s Babišem: Tři hodiny kňučení? Obžalovaný Andrej Babiš pronesl závěrečnou řeč

Martin Bartkovský 6. ledna 2023 • 08:55

V pátek 6. ledna se odehrál zřejmě předposlední den soudu s Andrejem Babišem v kauze dotačního podvodu na farmě Čapí hnízdo. Na programu byly pouze závěrečné řeči. Zatímco Jana Nagyová avizovala, že bude mluvit kolem třiceti minut a cca hodinu měl mluvit Babišův advokát Bartončík, sám expremiér avizoval tři hodiny dlouhou řeč. Jak to dopadlo? V redakci jsme tipovali útok na média, lamentování nad stavem syna a samozřejmě polistopadový kartel. Trefili jsme se? Dění přímo ze soudní síně glosoval Martin Bartkovský. 

Soud zprostil Babiše a Nagyovou obžaloby. Glosovali jsme živě vynesení rozsudku v kauze Čapí hnízdo

Martin Bartkovský 9. ledna 2023 • 08:50

Městský soud v Praze dnes vynesl rozsudek v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na jeho stavbu. Oba obžalované, bývalého premiéra a kandidáta v nadcházejících prezidentských volbách Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou, zprostil obžaloby. Vynesení rozsudku přímo ze soudní síně glosoval Martin Bartkovský.

Karel Steigerwald: Babiš se konečně dočkal. Je nevinný

Karel Steigerwald 9. ledna 2023 • 16:30

Na rozdíl od Babiše naše strana rozsudky respektuje. Žádné důkazy ani indicie proti rozsudku nemá. Je divné, proč Babiš tolik otálel. Několikrát jsme ho vyzývali, ať k soudu jde a podrobí se jeho rozhodnutí. Jako by ve svou nevinu fakticky nevěřil. Nevinným mohl být už dávno.

Andrej Babiš je nevinný, ale důkazní tma zůstává. Proč soud rozhodl, jak rozhodl, a co bude dál?

Martin Bartkovský 9. ledna 2023 • 18:00

„Napsal jsem do Haagu! Tenhle soud porušuje lidská práva,“ křičí neznámý muž v bílém tričku, zatímco jej za pomoci hmatů a chvatů eskortuje justiční stráž ze soudní síně. Touto scénkou začal poslední den soudu Andreje Babiše. Soudce Jan Šott následně v nepřítomnosti obžalovaného přečetl rozsudek. Verdikt? Andrej Babiš i spoluobžalovaná Jana Nagyová se v kauze dotačního podvodu na farmě Čapí hnízdo zprošťují obžaloby. Andrej Babiš je tak nevinný. Má to i svá podstatná „ale“.

Proč je Andrej Babiš nevinný? Přečtěte si právní analýzu rozsudku od Jiřího Kučery

Jiří Kučera 9. ledna 2023 • 20:15

K překvapení mnohých si obžalovaní Jana Nagyová i Andrej Babiš u soudu vyslechli zprošťující rozsudek. Přestože soudní líčení v kauze údajného dotačního podvodu na farmě Čapí hnízdo přineslo spoustu podezřelých aspektů a oba obžalovaní vůbec nepůsobili důvěryhodně, což ostatně uznal i soud, nakonec jim vina prokázána nebyla. Proč je soud nakonec viny zprostil? Přečtěte si analýzu, kterou vám přinášíme ve spolupráci s advokátní kanceláří Kučera & Associates.

Advokát Kučera: Kauza Čapí hnízdo by už měla skončit. Soud byl spravedlivý, vinu se prokázat nepodařilo

Martin Bryś 10. ledna 2023 • 18:00

Včera padl rozsudek ve vleklé kauze Čapí hnízdo. Soudce Jan Šott zprostil Andreje Babiše a Janu Nagyovou viny. Jeho rozhodnutí mnohé překvapilo, rozsudek zatím není pravomocný, a jestli se proti němu státní zástupce odvolá, bude jasné až za pár měsíců, tedy tehdy až soud vypracuje písemné odůvodnění. Průběh i výsledek kauzy jsme probrali s advokátem Jiřím Kučerou z kanceláře Kučera & Associates.