Andrej Babiš u soudu 5. 1. 2023

Andrej Babiš u soudu 5. 1. 2023 Zdroj: Martin Bartkovský

Soud s Andrejem Babišem 5. 1. 2023
Soud s Andrejem Babišem 5. 1. 2023
Andrej Babiš u soudu 5. 1. 2023
Andrej Babiš u soudu 5. 1. 2023
Andrej Babiš u soudu 5. 1. 2023
41
Fotogalerie

Odejde Babiš a Nagyová s podmínkou? Advokát Kučera vysvětluje dění zřejmě předposledního dne procesu

Už v pondělí 9. ledna bychom se měli dozvědět, jestli soud odsoudí či zprostí viny expremiéra a kandidáta na prezidenta Andreje Babiše a exmanažerku farmy Čapí hnízdo Janu Nagyovou. Státní zástupce Jaroslav Šaroch ve své závěrečné řeči pro obviněné navrhl podmíněné tresty. Proč pro dvojici obviněnou z dotačního podvodu za desítky milionů nepožaduje vězení? Jiří Kučera, advokát právní kanceláře Kučera & Associates, analyzuje již 14. den soudního líčení kauzy Čapí hnízdo.

Po předchozím dni jednání nebylo jisté, zda soud nakonec nevyhoví některému z návrhů obhajoby na doplnění dokazování, což by mohlo vynesení rozsudku nad Andrejem Babišem a Janou Nagyovou oddálit. Ve hře bylo, že by soud nechal zpracovat nové znalecké posudky či že by řešil předběžné otázky u Soudního dvora Evropské unie k výkladu pojmu malý a střední podnik v rozhodné době.

Ráno už však bylo jasno. Soud zahájil 14. jednací den zamítnutím všech důkazních návrhů obhajoby a rozhodl, že další důkazy se provádět nebudou. Pak udělil slovo k závěrečným řečem. V souladu s trestním řádem tak přednesli dnes své závěrečné řeči státní zástupce Šaroch, obhájce paní Nagyové Bartončík a obhájce pana Babiše Bruna. 

Proč státní zástupce Šaroch navrhl mírnější trest?

Zejména řeč státního zástupce byla velmi dlouhá a věnoval se v ní podrobně provedeným důkazům svědčícím o vině obžalovaných i celé historii procesu. Závěrem státní zástupce navrhl pro oba obžalované tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let. Lidově řečeno navrhuje „podmínku”. Pro Andreje Babiše pak navrhl ještě peněžitý trest ve výši 10 milionů Kč a pro Janu Nagyovou peněžitý trest ve výši 500.000,- Kč. 

Tyto tresty se zdají být relativně mírné. Andrej Babiš je obžalován za pomoc k dotačnímu podvodu, kterým měla obžalovaná Nagyová spáchat škodu velkého rozsahu. Za to je stanovena hranice trestní sazby na 5 až 10 let odnětí svobody. 

Soudce by tedy měl v případě vyslovení viny uložit trest minimálně ve výši 5 let odnětí svobody. V takovém případě navíc není možné ani uložení tohoto trestu s podmíněným odkladem (tedy „podmínka”), protože to je možné toliko v případě trestu odnětí svobody nepřesahujícím 3 roky.

Jak je tedy možné, že státní zástupce navrhuje uložení nižšího, než zákonem předpokládaného trestu? Trestní řád totiž zná tzv. institut mimořádného snížení trestu odnětí svobody, kdy v případě paní Nagyové je možno trest snížit až na jeden rok a u pana Babiše dokonce i pod tuto hranici, jsou-li pro to dány zákonné důvody. 

V tomto ohledu je třeba říci, že v praxi k tomuto skutečně často dochází u majetkové trestné činnosti, při které je způsobena škoda přesahující hranici škody velkého rozsahu, tedy 10 milionů Kč (dříve 5 milionů Kč), a to zejména v případech, kdy pachatelem je osoba netrestaná a dosud žijící řádným způsobem života. Její jednání je tak zpravidla hodnoceno jako vybočení z řádného způsobu života, tedy jako tzv. exces, který se pravděpodobně u tohoto pachatele nebude opakovat, a je tak možné dosáhnout jeho nápravy i trestem kratšího trvání.

Statistiky Nejvyššího státního zastupitelství rovněž dokládají, že významné procento pachatelů dotačních podvodů odešlo od soudu v minulých letech tzv. „jen s podmínkou“, a to i v případě způsobení škody velkého rozsahu. 

Státní zástupce je tedy ve svém návrhu poměrně vstřícný, neboť už de facto soudu navrhuje, aby využil své zákonné možnosti mimořádného snížení u obou obžalovaných. Dává tím najevo, že oba obžalované vnímá jako osoby dosud bezúhonné, u kterých lze dosáhnout jejich nápravy i trestem kratšího trvání. 

Rozsudek do konce týdne nepadne

Již dnes je ale jisté, že i přes zamítnutí důkazních návrhů obhajoby rozsudek do konce týdne nepadne. Závěrečné řeči jsou velmi obsáhlé a zejména Andrej Babiš se nijak netají tím, že hodlá hovořit velmi dlouho. 

Soudce proto už avizoval, že rozsudek hodlá vynést až v pondělí 9. ledna. Bude zajímavé sledovat, jaké argumenty obžalovaní při své závěrečné řeči přednesou.

Autor je advokátem kanceláře Kučera & Associates.