Na dno tak snadno

Na dno tak snadno Zdroj: Stanislav Krupař

Česko jako země žebráků: Chudobě se u nás blíží už milion lidí

Česko se rádo chlubí tím, že nemá chudé. Poslední čísla ČSÚ však ukazují něco horšího: na hranici bídy žije stále více Čechů. A po chystaném zdražení energií a vyšší DPH bude ještě hůř.

 

Podle ČSÚ se chudobě vloni blížil téměř milión lidí, bezmála tedy desetina populace; statisticky vzato nemají tito lidé na život měsíčně víc než 9 329 korun. Což je mimochodem částka nebezpečně blízká průměrnému českému důchodu. Navíc když ten spravedlivě rozdělíme mezi muže a ženy, zjistíme, že potenciálními chudáky jsou veškeré průměrné důchodkyně: ty na rozdíl od mužů, jimž stát posílá 11 152 korun, měsíčně pobírají 9 109 korun – tedy v podstatě žebračenku. Na druhou stranu aspoň nepotřebují drahou viagru.

 

 

 

Česko tak začíná připomínat ráj, kde je sice málokdo oficiálně chudý, takže místo u popelnic stále trávíme více času u slevových regálů nejlevnějších hypermarketů, spousta z nás je ale chudá neoficiálně: prostě se pohybuje jen těsně nad hranicí bídy.

 

Podle ČSÚ nemá například desetina domácností obden na maso a téměř šest procent nezaplatí dostatečné vytápění bytu. A to ČSÚ navíc zcela jistě myslí v Česku běžně prodávané maso, což by se západně od nás stěží kvalifikovalo do regálů s krmivem pro psy.

 

 

A bude jen hůř: už brzy nás čeká nemalé zdražení energií i dražší potraviny. A zvlášť, pokud vláda zrealizuje výhružky de facto premiéra Miroslava Kalouska o dalším zvýšení DPH na devatenáct procent. Pak se nás u kontejnerů za hypermarkety sejde obden ještě víc. Jen už to nebude kvůli masu, ale kvůli rohlíkům.