Video placeholde

Volby do Senátu: Primátor Teplic Kubera sahá po čtvrtém mandátu v řadě. Kdo ho může porazit?

Senátní obvod číslo 32 se sídlem v Teplicích tvoří všech 34 obcí okresu Teplice. Volebně je teplický volební obvod zajímavou výjimkou. Leží sice v tradičně levicovém a protestně laděném Ústeckém kraji, ale po drtivou většinu existence novodobého českého Senátu ho v horní komoře parlamentu reprezentuje senátor s pravicovou politickou orientací. Senátní volby jsou zde totiž od roku 1996 hlavně o jednom jediném muži – současném teplickém primátorovi a členovi ODS Jaroslavu Kuberovi.

Do letošních voleb jde za Teplice do boje devítka kandidátů: Jaroslav Kubera (ODS), František Šedlbauer (TOP 09), Tomáš Zíka (KSČM), Ivan Vinický (ČSSD), Zdeněk Bergman (SEN 21), Jan Zahradníček (SPD), Terezie Holovská (SPOZ), Eugen Sigismund Freimann (Rozumní) a Josef Barta (Občané ČR).

Jaroslav Kubera

Fenomén teplické politiky Jaroslav Kubera se stal starostou severočeského lázeňského města poprvé v roce 1994 a od té doby starostovské a posléze primátorské křeslo obhájil ještě pětkrát.

Podobně úspěšná je i jeho kariéra senátorská. Kubera se dosud zúčastnil všech senátorských voleb, které se od roku 1996 v obvodě konaly. Hned napoprvé při premiérových senátních volbách v roce 1996 utrpěl výjimečnou politickou prohru, když v druhém kole prohrál se sociálním demokratem Jaroslavem Musialem.

Pak už ovšem nastoupila senátní éra Jaroslava Kubery, který napodruhé mandát v Senátu získal v roce 2000 a obhajoval každých dalších šest let. Letos se tedy pokusí o zisk již čtvrtého senátního mandátu v řadě, což se dosud podařilo pouze aktuálnímu předsedovi Senátu za ČSSD Milanu Štěchovi ve volebním obvodě Pelhřimov.

Kubera, který se Štěchem jako úřadující místopředseda horní komory zasedá ve vedení Senátu, může v případě úspěšné obhajoby vydržet v horní komoře parlamentu celých 24 let, což zatím kromě Štěcha dokázali jen Kuberovi spolustraníci Přemysl Sobotka (Liberecko) a Pavel Eybert (Táborsko).

Komunisté

Dodejme, že od roku 2000 byl soupeřem Jaroslava Kubery v druhém kole vždy kandidát komunistů (dvakrát současný hejtman Ústeckého kraje za KSČM Oldřich Bubeníček). To potvrzuje fakt, že obvod je levicový. Politická osobnost teplického primátora však vychyluje jeho politickou charakteristiku k pravicové ODS.

Bez babišovců

Kuberu, který letos kandiduje i jako jednička teplické komunální kandidátky ODS, se pokusí sesadit osmička rivalů. Trochu překvapivě mezi nimi chybí kandidát hnutí, které zde loni vyhrálo sněmovní volby s úctyhodnými 38 procenty – Babišovo ANO, jehož místní funkcionáři si vyhodnotili, že Kuberovi nemá smysl stavět protikandidáta.

Papírově nejsilnějším protikandidátem teplického primátora by proto mohl být zástupce komunistů a místostarosta Dubí Tomáš Zíka, který ale může doplatit na oslabení KSČM v okrese v posledních sněmovních volbách. Totéž ale platí i pro dalšího levicového kandidáta – starostu dvoutisícových Bystřan Ivana Vinického za ČSSD.

Dvě nepolitické osobnosti

Roli černých koňů v boji o pozici hlavního Kuberova vyzyvatele proto mohou sehrát dvě v Teplicích známé osobnosti veřejného života. Za TOP 09 jako nezávislý kandiduje šéf místního prvoligového klubu FK Teplice Pavel Šedlbauer, kterého lidé v obvodě znají také jeho bývalého ředitele zdejší sklářské firmy vzešlé z bývalého Sklounionu. Šedlbauera oficiálně nepodpořili STAN ani lidovci, ale v obvodě tyto strany vlastního kandidáta nemají.

Druhou v Teplicích výraznou mimopolitickou osobností, která chce nyní získat senátorské křeslo, je ředitel místního gymnázia Zdeněk Bergman. Kandidát navržený hnutím senátora Václava Lásky Senátor 21 se stal i celostátně známým, když se na „jeho“ gymnáziu odehrál spor o nošení šátku jedné z muslimských studentek. Bergmana podporují i Zelení, kteří zasedají s hnutím Senátor 21 v jednom senátním klubu.

Bez šance nemusí být ani kandidát strany, která zde v loňských sněmovních volbách skončila druhá – Okamurova SPD – Jan Zahradníček z Duchcova.

Alchymistka i velmistr

Další kandidáti jsou již méně známí a zastupují malé neparlamentní strany. Vyniká mezi nimi ovšem alchymistka, bývalá místostarosta Prahy 8 Terezie Holovská, která se pokoušela již letos v zimě o zisk senátorského křesla v doplňovacích volbách na Trutnovsku a pokoušela se neúspěšně dostat i do poslední prezidentské volby. Holovská, která se podle vlastních slov vedle provozování klubu Mlsná tygřice živí také jako alchymistka, v Teplicích kandiduje za zemanovce.

Málo známá strana Občané České republiky vybrala pro kandidaturu na Teplicku svého předsedu a autora konceptu „hodnotové ekonomiky“ Josefa Bartu, Rozumní Petra Hanniga pak Eugena Sigismunda Freimanna – bývalého pravoslavného kněze a velmistra neoficiálního Rytířského řádu svatého Konstantina a Heleny v českých zemích, do nějž podle médií v minulosti vstoupili i třeba dnešní poslanec a místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna nebo exministr za ODS Aleš Řebíček.

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?