Video placeholde

Džundži Itó: Japonské děsy jsou ta nejznepokojivější věc, kterou můžete na Netflixu najít

Džundži Itó je v Japonsku i na západě oceňovaný kreslíř a scénárista mangy, japonských komiksů. Čím je Itó speciální, je to, o čem ty komiksy jsou. A jaké pocity ve vás zanechají. Jsou to děsy. A pro ty z vás, kteří se nechtějí rovnou vrhnout na nákup podivných zprava doleva psaných příběhů, Netflix je adaptoval do animovaného seriálu. Ale pozor, není to pro každého. 

Japonské horory byly vždycky trochu jiné. Vzpomeňte si jenom na kultovky, jako byl Kruh nebo Nenávist. I když jste otrlí vůči západnímu hororu, japonské děsy se vám nějak dokážou dostat pod kůži. A zůstat tam dlouhé týdny. A naklást tam vejce. A pak vám vystřelit z očí. Zní to, jako že přeháním, ale tohle je úplně typická ukázka toho, jak by Džundži Itó, přední japonský hororový autor, nakládal s metaforou.

Itó je kreslíř a scenárista mangy, ale manga není pro každého. Čte se zprava doleva a může to být únavné čtení. Takže pro všechny, kteří se chtějí něco dozvědět o mistrovi hororu z východu, Netflix přichystal kolekci jeho krátkých povídek ve svém nejnovějším animovaném seriálu. Je to anime, ale anime úplně jiného střihu, než jaké by si mohl mainstreamový divák představovat. Zapomeňte na Pokémony a Naruta a Mijazakiho, tohle je věc výhradně pro dospělé. Pokud nechcete, aby se vaše děti počůrávaly do osmnácti.  

Víc se dozvíte v nejnovějším díle Seroše X.