Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se nedokázal dohodnout se zástupci justičních odborů - ilustrační snímek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se nedokázal dohodnout se zástupci justičních odborů - ilustrační snímek Zdroj: Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

Ministerstvo spravedlnosti se s odbory nedohodlo. Stávka ochromí soudy příští týden

Resort spravedlnosti se nedokázal dohodnout s justičními odbory. Ty požadovaly navýšení mezd zaměstnanců soudů o 15 procent a vytvoření platových tabulek oddělených od ostatních pracovníků státní správy. Ministerstvo vyhovělo pouze v druhém požadavku, pracovníci justice proto budou stávkovat 29. května.

„Ministr Pavel Blažek řekl, že finance nemá, mít nebude a uvidí, jestli v polovině července, kdy se bude schvalovat rozpočet na rok 2025, něco zbude, a jestli on z toho něco pro nás získá. Závěr je tedy takový, že stávka je vyhlášená na 29. května,“ uvedla předsedkyně Odborového svazu justice Anna Pospíšilová.

Ta upozorňovala, že nástupní mzda například zapisovatelek soudů se pohybuje kolem 17 až 20 tisíc. Průměrně jsou mzdy pracovníků justice o 15 procent nižší než ve zbytku státní správy. Loni pracovníci soudů brali kolem 36 916 Kč, průměrná mzda v Česku přitom byla 43 341 Kč. 

Resort spravedlnosti se ale brání, že od roku 2021 vzrostly platy zaměstnanců soudů o zhruba dva tisíce. Ministr Pavel Blažek (ODS) uvedl, že chápe, že jsou pracovníci nespokojení.

„Ani já nepovažuji platovou úroveň za odpovídající náročnosti a kvalitě odváděné práce a nadále se budu zasazovat o spravedlivé odměňování zaměstnanců v justici a o zvýšení jejich finančního ohodnocení, ale je potřeba zohledňovat i současnou ekonomickou situaci a to, že k částečnému navýšení již došlo,“ uvedl na jednání ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Vznikne pracovní skupina

Ministerstvo prý bude dále s odborovými organizacemi jednat. Vyhověno ale bylo v dalším bodě, který odboráři požadovali, a to vytvoření speciálních platových tabulek pro justiční pracovníky. Resort vytvoří pracovní skupinu sestavenou ze zástupců států, odborů i soudců. První jednání by mělo být v červenci letošního roku.

„Byla by velká věc, kdyby se podařilo tabulky vytvořit. Tuto změnu se nepodařilo za 30 let provést. I samo ministerstvo se vyjádřilo, že změnu tabulek podpoří. Samozřejmě je ale zklamání, že se nepodařilo dojednat zvýšení platů,“ podotkla Pospíšilová.

Stávky se podle odhadů odborů zúčastní 90 procent z 9 500 zaměstnanců. Soudci podle Listiny základních práv a svobod do stávky vstoupit nesmějí. Vedení jednotlivých soudů stávku ovšem veřejně podpořili.

Soudy tak nyní budou muset určit, která jednání budou prioritní a ve středu na ně nasadí zaměstnance, kteří se do stávky nezapojí. Bez zapisovatelek totiž například není možné jednat při soudních stání.