Video placeholde

Hektická, chaotická a šíleně napínavá Fauda se vrátila a stala se globálním hitem. Proč až teď?

Mnoho konverzací mezi přáteli i nadšených statusů na sociálních sítích zabírá čtvrtá sezóna akčního, psychologicky propracovaného, izraelského seriálu Fauda, který zůstává drsný, hektický, napínavý a zároveň lidský a uvěřitelný. Zdaleka nejen podle tvůrců přispívá k porozumění složitosti izraelsko-arabského konfliktu; je chválen za nestranné, reálné, byť lehce zidealizované zobrazení současného stavu na Blízkém východě.

Mezinárodní popularita Faudy rostla postupně s každou další sezónou, ve všech řadách si udržovala stabilní, vysokou kvalitu: teď v lednu 2023 se stala hitem okamžitě, zdaleka nejen u diváků v zemích arabského světa. Odborný i laický ohlas má leckde – namátkou na Kypru, v Keni, v Srbsku nebo v České republice, kde se i začátkem února drží na 6. místě ve sledovanosti seriálu na Netflixu.

Výhodou Faudy je, že nepotřebujete vidět předešlé řady, abyste přesně věděli, o co v seriálu jde. Židé i Arabové se zde snaží připravit lepší svět svým dětem, což je nenápadná a zásadní dramaturgická linka, která probleskuje všemi střílečkami i tou spoustou krve, kterou tu uvidíte.

V domovské Izraeli byla čtvrtá sezóna Faudy (což v češtině znamená chaos, zmatek) představena už před několika měsíci: natáčena měla být začátkem roku 2022 v Kyjevě, který měl sloužit jako kulisa za Brusel (tam se část čtvrté sezóny Faudy odehrává). Natáčení se ale kvůli ruské invazi na Ukrajinu muselo operativně přesunout do Budapešti.

Děj čtvrté řady, bude-li vám ho někdo vyprávět, se bude jevit jako motivicky přehlcený, únavně překombinovaný akční film, ale není tomu tak. Nových 12 dílů (s každým o délce zhruba 40 minut) je naopak díky reálným kulisám a kvalitnímu scénáři uvěřitelných, ne náhodou působí autenticky. Hlavními hrdiny jsou zbylí členové protiteroristického komanda izraelské bezpečnostní jednotky v utajení: zůstává také hlavní hrdina Doron, odstavený, vysloužilý a zahořklý bývalý velitel jednotky. Děj se kromě Bruselu odehrává v Libanonu, Izraeli či palestinském Dženínu na Západním břehu Jordánu; právě tam, kde teď koncem ledna a začátkem února 2023 roste napětí – jenom pár dní po premiéře tedy realita doběhla seriálovou fikci.  

Sám Lior Raz, spolutvůrce scénáře a představitel Dorona, ostatně mnoho z toho, o čem v seriálu píše, prožil. Vyrůstal v Jeruzalémě, do armády nastoupil po střední škole, byl školen v protiteroristické jednotce, v 19 letech mu pak palestinský Arab ubodal dívku. Odešel z armády, ve Spojených státech se stal bodyguardem Arnolda Schwarzeneggera, zpět v Izraeli se stal producentem, pak se rozhodl, že chce být hercem. Úspěchy slavil nejen v klasickém jeruzalémském divadle Gesher, ale i ve filmu a v televizi. Pak se spojil s Avi Issacharoffem, reportérem deníku Ha'arec: původně chtěli společně napsat knihu či natočit film, nakonec v roce 2014 vytvořili první seriálovou řadu Faudy…

Zatím ještě nevíme, zda Faudu čeká na Netflixu pátá sezóna, jisté však je, že se velice vážně plánuje stejnojmenný celovečerní film; vy se v mezičase podívejte na Seroš X.