Video placeholde

„Nanebevzetí“ sochy panny Marie. Mariánský sloup na Staroměstském náměstí je po 102 letech kompletní

Sen Petra Váni je po zhruba 22 letech skutečností. Sochař, který zasvětil svůj život návratu mariánského sloupu na Staroměstské náměstí, dnes dohlížel na kompletaci jeho hlavních částí. Od devíti hodin od rána do čtyř odpoledne kompletovali sloup přímo na náměstí. Složitá logistická operace, která vyžadovala přesné zásahy obrovského jeřábu i jemnou kamenickou práci, se sestávala z vyzvednutí dříku sloupu, ozdobné hlavice a samotné sochy panny Marie. Podívejte se, jak to celé vypadalo na videu v úvodu článku.

V neděli 3. listopadu roku 1918 svrhli žižkovští hasiči pod vedením Franty Sauera mariánský sloup. Ve čtvrtek 4. června 2020 je dílo zpátky. Mužem, který na této události má lví podíl, je samotný sochař Petr Váňa. O návrat sloupu usiloval poslední dvě dekády. Se svými nejbližšími spolupracovníky dnes dokončil nejobtížnější část stavby – vztyčení sloupu a jeho osazení o sochu panny Marie.

Celá akce začala už ráno kolem osmé, kdy bylo potřeba sochu panny Marie převézt z jejího provizorního útočiště vedle Týnského chrámu. Tam ji sám Petr Váňa odsekl z podstavce a jeřáb ji naložil a převezl na Staroměstské náměstí, kde už čekal dřík sloupu a hlavice. Pak začalo několikahodinové vztyčování plné přesného měření a vyvažování, které na chvíli dokonce přerušil prudký liják

Zhruba v půl čtvrté se panna Marie usadila na ozdobnou hlavici sloupu a Petr Váňa si konečně oddechl. Za doprovodu zvonů Týnského chrámu a zpěvu několika desítek věřících se objal s rodinou a užil si chvilku slávy. Poté vzal ale opět do ruky nářadí a spolu s kolegy se vrhl na dokončovací práce, které budou probíhat v příštích dnech.

Jak celý den vypadal zjistíte ve videu v úvodu článku. Co na mariánský sloup říkáte? Dejte nám vědět do diskuze.