Video placeholde

Rychetský: Ovčáčkovo chování je nepřijatelné, Benešová není hrozba, Zemanova vláda byla zemi prospěšná

Nezávislý ministr spravedlnosti, to je naivní představa. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský tvrdí, že Marie Benešová není hrozba. Demonstrace ale podle něj dosáhly toho, že si nikdo nedovolí odvolat Nejvyššího státního zástupce. V rozhovoru popisuje, proč je vlastně logické, že Andrej Babiš volá po zastavení svého trestního stíhání. Obhajuje opoziční smlouvu a vládu Miloše Zemana. A ostře kritizuje mluvčího prezidenta Ovčáčka.

Pavla Rychetského vůbec nepřekvapují výroky premiéra, který míní, že by jeho stíhání mělo být zastaveno. Jsou prý logické, to samé si přeje každý obviněný. Zdůrazňuje, že ministr spravedlnosti nemá pravomoc zasahovat do živého řízení. Reálné je ale nebezpečí tlaku na soudce. Podle Rychetského si každá vláda přeje, aby soudy soudily podle jejích představ. Podporoval by i možné zavedení funkčního období pro Nejvyššího státního zástupce. Pavel Zeman, ten současný, by ale pak měl dostat dalších 7 let.

Předseda Ústavního soudu připouští, že bude zvažovat dřívější konec ve funkci, a to možná už za dva roky. Teď chce vydržet kvůli předsedání Konference evropských ústavních soudů, jde ale o jeho psychický a fyzický stav. Záleží mu přitom na tom, kdo ho v postu vystřídá. Jako nástupce by se mu líbil Josef Baxa, obává se ale, že toho by prezident Zeman nejmenoval. Rychetský říká, že ať bude prezidentem kdokoliv, bude s ním o tom jednat.

Pavel Rychetský tvrdí, že opoziční smlouva ke korupci nevedla. Tehdy prý nebyla jiná možnost a vláda Miloše Zemana, ve které byl ministrem spravedlnosti, byla nesmírně prospěšná. Dovedla totiž Česko do Evropské unie. Podle Rychetského je silná Evropa náš národní zájem. Pokud nebudeme táhnout za jeden provaz, skončíme špatně. Naše civilizace ale prý bude v křeči ještě hodně dlouho.

Proč je působení Jiřího Ovčáčka nepřijatelné a proč nemá právo na osobní útoky? Proč můžou podle Pavla Rychetského za růst populismu a extremismu tradiční strany? Kde jsou začátky totality a v čem je nebezpečný nárůst nepřátelství ve společnosti? A proč má předseda Senátu Kubera na přirovnání ekologie a multikulturalismu k totalitě právo?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>