Obálka Klecí

Obálka Klecí Zdroj: Archiv nakladatelství Comics Centrum

Obálka komiksové antologie Batman: Svět
Obálka Piruet
Obálka Boha krys
Obálka komiksu Sweet Tooth
4
Fotogalerie

Bilancujeme, chválíme, vzdycháme: Jak se v roce 2021 vedlo komiksovým bublinám?

Komiksový trh loni zažíval obdobné peripetie jako my všichni, ale počet titulů se kupodivu takřka vyrovnal předcovidovému roku 2019, což je asi největší překvapení loňska: celkem v ČR roku 2021 vyšlo 525 komiksů, z toho 106 českých, což vůbec není málo. Nakladatelé se drží zakopáni na svých pozicích, jen tu a tam rozvíří vody ambicióznější nováček.

A začněme proto zostra! Nejvíc rozruchu loni způsobilo nakladatelství Mighty Boys, které doposud vydalo jedinou knihu, na niž úspěšně vybrali na crowdfoundingové kampani a jež vyšla s neuvěřitelným zpožděním, aby ji kvůli chybě tiskárny stahovali a nechávali přetiskovat. Takovou smůlu si opravdu nikdo nezaslouží.

Draví komiksoví benjamínci

Z nováčků na trhu stojí za zmínku ještě Centrala, která je nová pouze u nás. Nakladatelství už je zavedené v Polsku, ale vydává i komiksy v anglickém znění. Vybírá v zahraničí oceněné komiksy, zaměřuje se LGBT témata a neumí to s českými překladateli, kteří si v oborových skupinách stěžují na nehezké zacházení. Snad dojde k nápravě. Za pozornost stojí minimálně korejský komiks Tráva.

Příbuznou dramaturgii (ale spokojené překladatele!) má taky Paseka. Nejvýraznějším titulem letos byly Piruety Tillie Waldenové, která za ně ostatně obdržela prestižní Eisnerovu cenu. Na své si přišli i milovníci Záleskautek. Paseka se ale celkově drží rozumného hesla, že méně je někdy více.

Westerny a starý Řím

Se stejným heslem pokračuje třeba i vydavatel Josef Vybíral, který oplývá širokým rozhledem ve frankofonním komiksu a sází na western (Texaský Jack) a antický Řím (Orlové Říma). Z jeho loňských titulů stojí však nejvíce za zmínku Siegfried, výpravné francouzské převyprávění germánské mytologie.

Opatrně pokračuje i Argo (autor tohoto článku je redaktorem nakladatelství Argo; pozn. red.), jež dál sází na historické komiksy autorské dvojice Ležák/Kocián, která loni připravila Anthropoid. Vydalo i francouzský historický komiks Bomba o vývoji jaderné pumy, který patří k tomu nejlepšímu, co v posledních letech frankofonní komiks viděl. Radostná novina je i další pokus o vydávání komiksového génia Richarda Corbena (Bůh krys).

Kde bychom byli bez Mignoly?

Do neznámých vod se nepouští ani Comics Centrum, které se drží zavedených značek a dál a dál vydává komiksy ze světě Mika Mignoly a jeho Hellboye. Jejich seznam je nekonečný a nakladatelství má o tituly postaráno. Mignolu doplňuje svět Černé palice Jeffa Lemireho a barbar Conan. Pokud ale něco opravdu stojí za pozornost, jsou to komiksy španělského kreslíře Tonyho Sandovala (loni vyšel Doomboy) a legendární Klece Davea McKeana.

Nakonec jsme si nechali hegemona – vydavatelství Crew (spolu s BB/artem, který doplňuje ediční řady Crewe), které patří počtem titulů v současnosti k největším vydavatelům v Česku nejen na poli komiksů. Crew se nejdříve stala synonymem pro superhrdinský komiks světů DC i Marvel a během posledních let se jí podařilo přidat další stabilní pilíř – japonskou mangu (Útok titánů, Naruto, Berserk, Tokijský ghúl). Vyzdvihnout letos zasluhuje zejména zahájení řady Sweet Tooth (Mlsoun) Jeffa Lemireho, vydání prvního dílu legendárního komiksu Akira, událostí můžeme nazvat i Měsíční tvář Alejandra Jodorowského.

A co loni dělal temný rytíř?

Ze superhrdinských komiksů potěšilo několik Batmanů od Černého zrcadla (Scott Snyder) po Batmana Mika Mignoly. Musíme se zmínit také o projektu Batman: Svět, ve kterém poprvé vystoupily národní týmy včetně českého, i když ambiciózní počin kvalitativně nestojí za mnoho.

Když už jsme u Batmana, připomeňme, že na konci léta začal vycházet další komiksový komplet, který se jmenuje Legenda o Batmanovi. Vydavatelství DeAgostini v něm slibuje vydat osmdesát zásadních komiksů s Batmanem. Zhruba třetina jich už česky vyšla, ale mezi nevydanými jsou opravdové klasiky jako Knightfall (Soumrak temného rytíře) nebo No Man’s Land (Země nikoho), komiksy Paula Diniho a spousta dalších parádiček. Zároveň jde již o pátý (i když možná nejlepší) podobný komplet, který navíc začal vycházet na začátku ekonomické krize… Minulý týden přitom vyšla poslední, šedesátá kniha z obdobné řady v hlavní roli se Spider-Manem, takže se sběratelé obrázků na hřbetech komiksů mohou plně věnovat Batmanovi.

Co nepřehlédnout z české produkce?

Úplně na závěr se ohlédněme za českou scénou, která letos přinesla v podstatě jen tři komiksy, které přesahují běžnou produkci. Je to česká adaptace románu 1984 Matyáše Namaie, projekt s velkými ambicemi, který vyšel rovnou i anglicky, životopisný Štefánik M. Baláže, G. Kyselové a V. Šlajcha a Odsunuté děti, další z dokumentárních komiksů Post Bella.

Celkem loni v ČR vyšlo 525 komiksů (v roce 2020 jich bylo 467, o rok dříve 538), z toho českých bylo 106, což vlastně není málo. Nový rok prozatím nic dobrého nevěstí, ale uvidíme, čím nás vydavatelé letos překvapí.