Zdroj: Archiv Nakladatelství Josef Vybíral

Ukázka z komiksu
Germánie, devět let před naším letopočtem
Vůdce germánských kmenů přemožených římskými legiemi svěřuje svého syna Ermanamera impériu výměnou za mír
Císař pověří převýchovou mladého barbara věrného Tita Valeria Falca, který má stejně starého syna Marcuse
Mladé muže čeká pod vedením neúprosného legionáře přísný výcvik
6
Fotogalerie

Tihle orlové jsou pěkní sokolíci! Vydejte se s nimi na komiksové prázdniny do antického Říma

Komiksy ze starého Říma jsou ve Francii poměrně populární, a tudíž se není čemu divit, že se o jejich vydávání pokusí i čeští vydavatelé. Rukavici zvedl Josef Vybíral se svým nakladatelstvím. Loni nám naservíroval první knihu nejslavnější z římských komiksů, Mureny, a letos přidává Orly Říma, kteří se odehrávají těsně po začátku našeho letopočtu.

Fascinace zlatou érou římského impéria je pochopitelná. Intriky, multikulturalismus v podobě, v jaké ho neznáme ani dnes, nevázané mravy, válečná tažení do celého tehdy známého světa, to jsou prvky, které se zpracovávají jedna báseň (Vergilius by mohl vyprávět). Kulisy Říma jsou pak stejně fotogenické jako země barbarů na hranicích impéria.

Zapomeňte na Asterixe

Kdepak, Orlové Říma nejsou Asterix, který se odehrává v roce 33 před Kristem. Tohle je krvavý příběh plný zvratů v divokém tempu. Enrico Marini, autor kresby i scénáře, postupuje přímočařeji než jeho kolegové v řadě Murena. Intriky tu sice mají také svoje místo, ale Marini dává přece jen přednost akci.

Na trůnu sedí Augustus a jeho vojevůdce Drusus právě porazil germánské kmeny. Náčelník Cherusků proto posílá svého syna do Říma jako rukojmí a symbol zrovna uzavřeného míru. Ermanamer získává římské občanství a jméno Gaius Julius Arminius a je umístěn do „dobré římské rodiny“ kde kromě výcviku získává i nevlastního bratra Marca.

Za kurtizánami do hlavního města impéria

Než se ti dva seznámí, dojde pochopitelně k divokým jinošským střetům, ale rivalita zde není na škodu a dodává příběhu dynamiku. Úvodní dvě alba (která jsou obsahem první české knihy) pak zachycují léta výcviku a dospívání a končí umístěním obou mladíků v římských legiích na frontě. Předtím můžeme sledovat poměrně bezstarostná léta v Římě, kde  Ermanamer a Marcus zkoumají možnosti prodejné lásky a vůbec vše, co znamená být svobodným římským občanem vyšší vrstvy.

Vše je pochopitelně zařazeno do dobového kontextu, takže zde vystupuje řada historických postav s císařem Augustem v čele. Příběh čtenáře snadno pohltí, jen tu a tam autor zaměstná vaši pozornost prudkým střihem, který vás přenese v čase o něco dál, aby se následně vrátil a vysvětlil nastíněné události v souvislostech.

Sprostý Říman, dobrý Říman

Šokantní je ovšem slovník římských občanů, kteří v překladu Jitky Musilové nejdou pro nějakou tu kurvu daleko; tehdejší slovník si neromantizuje ani sám Enrico Marini.

V originále má řada pět alb. První je z roku 2007, poslední vyšlo v roce 2016 a lze předpokládat, že zbytek série připraví Nakladatelství Josef Vybíral pro druhou knihu. To s Murenou, která má dílů celkem jedenáct, bude nepoměrně větší práce.

Pokud máte rádi starý Řím a klasicky vyprávěné příběhy, zachycující osudy hrdinů na pozadí dějinných událostí, jsou pro vás Orlové Říma trefou do černého. Nejedná se o žádný experiment, jde jen a pouze o dobře napsanou a nakreslenou zábavu v historických kulisách. Takže Ave! A vzhůru do boje proti Germánům!