K rekonstrukci nedošlo.

K rekonstrukci nedošlo. Zdroj: Ilustrační foto ara

I opilý řidič zasluhuje pohřeb!

Takovou vlnu špíny, zloby a nenávisti, jaká se na mě vylila po článku o pohřbu nešťastně zemřelého Jana Kočky, jsem léta nezažil. Národu zcela zásadně vadí, že někdo, kdo řídil v opilosti, má velký a slavnostní pohřeb - a je to opravdu odporné. Ti pohoršení lidé zapomínají, že se na pohřbu Jana Kočky dívali do hrobu svého syna jeho otec a matka.

Domnívám se, že někteří lidé skutečně nárok na pohřeb nemají. Třeba nájemný vrah by rozhodně neměl mít slavnostní pohřeb a nikdo by na něj neměl vzpomínat v dobrém. Jistý Jiří Kajínek se nechal najmout k tomu, že za peníze zavraždí tři lidi. Kšeft vzal, protože je to anetik. Ale protože je navíc lempl, tak zabil jen dva, na které vzal objednávku, a toho třetího netrefil. Když jej za zásluhy prezident republiky Miloš Zeman pustil z vězení, stal se Jiří Kajínek televizní hvězdou a celebritou, která se těší oblibě národa. A věřím, že až bude mít pohřeb Kajínek, bude lid slzet dojetím.

My ostatní jsme měli štěstí!
Nejvíc těm stovkám pohoršených čtenářů, kteří mi psali a volali, vadilo, že Jan Kočka řídil opilý a zabil nejen sebe, ale i nevinného řidiče. Smrt Jana Kočky je tragédie, a smrt toho nevinného řidiče je strašná tragédie. Ovšem - jak jsem diskrétním dotazováním u řady známých zjistil - je to tragédie, která nepostihla většinu mých známých včetně mě jen proto, že jsme měli na rozdíl od Jana Kočky štěstí. Přes usilovnou snahu se mi totiž zatím nepodařilo najít člověka, který by mi (diskrétně samozřejmě) nepotvrdil, že i on, třeba před čtvrt stoletím, když byl mladej, tak možná jednou nebo dvakrát taky řídil pod vlivem. A já koneckonců - i když je to čtvrt století - taky. A to, že jsme při tom sebe, případně někoho dalšího nezabili, není naše zásluha, ale jen to, že jsme měli na rozdíl od Jana Kočky kliku. On jí neměl. Zabil se - jeho děti budou vyrůstat bez otce, jeho rodiče přišli o syna. A zabil nevinného člověka - jehož rodiče také přišli o syna. Ale je pryč. Je mrtev. 

Kdyby byl naživu,
je Jan Kočka nesporně zločinec, a zaslouží zavřít. Když ale při té tragické nehodě sám zahynul, výčitky a vina končí. Smrt je silnější. A pohřeb - ten si mrtvý Jan Kočka, který skutečně tu nehodu zavinil, nevypravil sám. Ten mu vypravili jeho rodiče, jeho zdrcená rodina - protože když už rodiče a velká, spolu držící rodina prožije tragédii, tak se chce s mrtvým důstojně rozloučit. A připomínám - rodiče ani prarodiče Jana Kočky, kteří ten pohřeb vypravili a zaplatili, nenesou na smrti toho mrtvého nevinného řidiče, co byl ve špatný čas na špatném místě, ani nejmenší vinu. Stejně jako já, či kdokoliv z těch, kteří je za honosný pohřeb odsoudili. Ti všichni nadávající čumilové kolem pohřbu, i ti neskuteční sprosťáci, co mi přáli smrt za to, že pohřeb Jana Kočky hájím, nadávají mrtvému a vyčítají jeho naprosto nevinným rodičům, že vypravili důstojný pohřeb svému mrtvému synovi. A tak všem těm autorům sprostých mailů a nadávek na Kočkovy přeji, aby nikdy v životě nemuseli, jako rodina Kočkových, nahlédnout do hrobu svých dětí.

A nakonec trochu zábavy!
A zároveň všem, kteří na Kočkův pohřeb nadávají, přeji příjemnou zábavu! Až přijede na svou show nájemný vrah a celebrita Jiří Kajínek, kupte si na něj lístky a běžte mu zatleskat. Jan Kočka zabil člověka nezáměrně a z mladistvé blbosti - ožralej za volantem, jak se mohlo někdy v životě stát snad každému z nás. Takže je třeba jej odsoudit. Kajínek zabíjel za peníze - a tak mu národ tleská!