Poslední rozloučení s Janem Kočkou ml.

Poslední rozloučení s Janem Kočkou ml. Zdroj: David Malík

Pohřeb Jana Kočky ml. (†28).
Martin Nejedlý s přítelkyní
Vybavení pro koně a smuteční povoz, který poveze rakev Jana Kočky i s jeho tělem.
Karel Březina, mocný muž ČSSD, bývalý ministr české vlády a náměstek primátora, exmanžel spisovatelky Barbary Nesvadbové se pohřbu Jana Kočky ml. také zúčastnil.
Kočár, který poveze rakev s tělem Jana Kočky, dorazil před kostel.
16
Fotogalerie

Pohřeb Kočkových: Jak jsem se styděl za své spoluobčany

Byl jsem v pátek – na jako čumil, ale pracovně – na pohřbu Jana Kočky, mladého kluka, který z blbosti sedl do auta opilý, zabil nevinného člověka a sebe taky. Dvě strašná neštěstí. A rodina se tomu nešťastnému klukovi rozhodla uspořádat pohřeb, jaké se u nás dělaly vždy. Velký pohřeb. A vyvolala tím takové vlny nenávisti, že se stydím dosud.

Pohřební obřad v kostele na náměstí Jiřího z Poděbrad byl přesně takový, o jakých mi vyprávěla moje babička. Jako bývaly na vesnici třeba v roce 1925, kdy byla mladá, úplně normální, když umřel někdo z bohaté rodiny. Přijela široká rodina (až několik stovek lidí, jako na Jiřáku). Bylo to v kostele, ale jen pro rodinu, nebyla to show (jako na Jiřáku, tam do kostela nepouštěli ani novináře).

Pak přijel pohřební kočár tažený koňským spřežením, muzikanti a průvod došel na hřbitov. Pak mrtvého pohřbili. To vše se odehrálo i na pohřbu, který uspořádala rodina Kočkových svému synovi a vnukovi. A všude kolem kostela, když byli z doslechu, nadávali příslušníci majoritní společnosti, co si to ti světský dovolují, dát takový prachy za funus, a kolik těch peněz vlastně mají. Když mi něco takového sdělil šestý spoluobčan, nasadil jsem si černé brýle a šel si stoupnout mezi světské.

Pohoršení na Facebooku

Doma u počítače jsem se před psaním reportáže podíval na Facebook a fakt jsem to neměl dělat. Protože jak byli ti slušní spoluobčané do zelena závistí kolem kostela, tak to bylo tím, že viděli, že si Kočkovi pronajali koně, a oni sami na to nemají. Tak si ulevili. Na Facebooku však byli pohoršeni lidé, kteří na tom náměstí nebyli, neměli k výlevům své závisti bezprostřední podnět, a tak byli naštvaní, pohoršení a sprostí, co že si to ti komedianti dovolují omezit dopravu v Praze.

Skutečně byla doprava omezena. S průvodem jsem nešel, neboť jsem chromý. Když jsem vcházel do metra na Jiřího z Poděbrad, ještě nebyla Vinohradská zablokovaná, právě ji zavírali, průvod na ni právě vcházel. Když jsem vystoupil na Flóře (jedna stanice) z vestibulu metra, již se průvod blížil.

Takže ano, skutečně, možná až dvacet minut byla kvůli tomu pohřbu zavřená celá Vinohradská. Když však šli od Flóry ke vchodu do Olšanských hřbitovů, byl už provoz omezen jen v automobilovém pruhu ve směru do centra a všude jinde se jezdilo. Takže zdržení bylo asi stejné, jako když někdo blbě zaparkuje před krámem a zablokuje autem tramvaj, než si koupí jogurt. Přesto byl celý Facebook hluboce pohoršen, že kvůli komediantovi zavřeli v Praze dopravu.

Ti nejpohoršenější, jak jsem si projel jejich Facebooky, však nebyli pohoršeni, když:

- byla v Praze omezena doprava proto, že sexuální menšiny demonstrovaly, že jsou sexuálními menšinami s chutí (Prague Pride) a drogové menšiny demonstrovaly, že jsou drogovými menšinami s chutí (Million Marihuana March).

- byla v Praze omezena doprava proto, že někdo někam pro zábavu běžel (Prague Marathon).

- byla v Praze omezena doprava proto, že sem Zeman pozval čínského komunistu.

Takže závěrem děkuji panu Marku Zuckerbergovi za vynález tlačítka Blokovat.