Video placeholde

Kalousek v Reflexích: V první velké politické zkoušce prezident obstál. Stoniš: Velký problém má ale vláda

Rozhodnutí prezidenta podepsat kontroverzní zákon o nižší valorizaci důchodů a tristní situace českých veřejných financí byly tématem dnešního vydání pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše. Miroslav Kalousek verdikt prezidenta ocenil: „Jeho rozhodnutí je moudré, vyvážené a odpovídá pozici hlavy státu v parlamentní demokracii a našem ústavním systému,“ říká. 

„Prezident nebyl v lehké situaci, protože bylo jasné, že ať řekne, co řekne, někoho naštve. Navíc rozpočtová legislativa nepatří do jeho kompetence. Co ho ale zajímat musí, je čistota ústavního procesu,“ upozorňuje Miroslav Kalousek. Podle něj měl prezident Pavel o zákonu důvodné pochybnosti a mohl jej vetovat, ale rozhodl se, že si nebude hrát na absolutního arbitra ústavnosti, a přenechal tuto roli kompetentnímu Ústavnímu soudu. „Navíc bylo jasné, že kdyby jej vetoval, bylo by to definitivní, a i kdyby jej sněmovna přehlasovala, ve zbývajícím čase by se už novela nestačila znovu projednat a schválit. Přístup prezidenta, který si dobrovolně omezuje svoji pravomoc, mě těší možná ještě víc než to, že zákon vyjde ve sbírce zákonů a začne platit,“ říká proto Kalousek.

Výhrady k zákonu chápe jako legitimní, ale opozice podle něj nemohla čekat, že jej prezident zamítne a postaví se po její politický bok. „Jen mohu litovat, že budeme několik měsíců žít v nejistotě, jestli Ústavní soud zákon vrátí. Je to zbytečné, protože vláda se problému měla věnovat už v polovině minulého roku. Všichni experti na ni naléhali, ať se tomu věnuje, včetně rozpočtové rady vlády, ale vláda se na to vykašlala a vystavila obrovské blamáži nejen sebe, ale nás všechny. O tom, že k valorizaci důchodů bude muset dojít, prostě věděla dlouho dopředu.“

Marek Stoniš se domnívá, že vláda čekala s návrhem zákona, až skončí prezidentské volby, ve kterých nechtěla škodit svému kandidátovi. Miroslav Kalousek: „Je to možné, ale ať mi pan prezident odpustí, i když jej chválím za rozhodnutí kvůli valorizaci penzí: Ani takový prezident nestojí za desítky miliard korun dalších dluhů. Vláda měla prostě dělat svoji práci bez ohledu na to, jaké volby nás čekají nebo nečekají. Navíc nevěřím, že toto rozhodnutí mohlo nějak výrazně výsledek prezidentské volby ovlivnit,“ říká Kalousek.

Marek Stoniš ovšem upozornil, že vláda zjevně nemá peníze ani na případnou nižší valorizaci důchodů a v rozporu se svými hesly o osekání vládních výdajů plánuje další, jako je zvýšení rodičovského příspěvku nebo vyšší platy učitelů.

„To je přesně ten problém, který vládě vyčítám. Byť všechny predikce říkaly, že k mimořádné valorizaci důchodů bude muset dojít, do letošního návrhu zákona o státním rozpočtu napsala velkou nulu, což je zjevný nesmysl, dokonce bych to označil za podvod a arogantní bohorovnost,“ říká Kalousek.

Co radí Kalousek ministrovi financí v současné chvíli udělat?

Jakým rozpočtovým pravidlem by se měli řídit jednotliví ministři?

Dostaly se české veřejné finance do stavu, který připomíná Řecko před státním bankrotem?

Na tyto a další otázky odpovídá dnešní vydání pravidelného pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.