Video placeholde

Kalousek: Současný průšvih eskaloval změkčením zákona o rozpočtové odpovědnosti na podzim 2020

Téměř stodvaceti miliardový deficit rozpočtu za první dva měsíce roku, který oznámilo ministerstvo financí, a probíhající parlamentní diskuse o snížení koeficientu pro výpočet starobních penzí byly hlavním tématem dnešního pravidelného pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše. První z diskutujících považuje situaci za alarmující: „Vláda v podstatě ztratila kontrolu nad vývojem státního rozpočtu a jen přihlíží jeho volnému pádu,“ varuje Kalousek a dodává: „Žádné zvýšení daní ani sedmdesátimiliardový úsporný balíček, který v novoročním projevu sliboval premiér Fiala, to nemohou zachránit. Pokud opravdu chceme veřejné rozpočty zachránit, tak musí přijít mnohem razantnější rozpočtové kroky, k nimž však nevidím odvahu.“

Vláda se v příštím roce chystá zvýšit výdaje na obranu na dvě procenta vůči HDP, chce dorovnat platy učitelům a jen to činí dalších padesát miliard korun na výdajové straně rozpočtu. „A když k nim přidáte dvacet miliard jako důsledek valorizace důchodů, tak je rázem celý sedmdesátimiliardový balíček slibovaných úspor vynulován,“ počítá Kalousek.

A jaké by měly být podle něj ony razantní kroky k ozdravění veřejných financí? „Odpovědná vláda by plošně zastropovala veškeré výdaje a nedovolila by jim růst.“ A do příjmové stránky rozpočtu by měla vrátit oněch 100 miliard, o něž přišel kvůli návrhu poslance Andreje Babiše, kterým sněmovna hlasy ODS, ANO a SPD odhlasovala na podzim 2020 novelu zákona o dani z příjmu fyzických osob. „Těch sto miliard v rozpočtu prostě chybí,“ upozorňuje Kalousek. „Ony tři strany nesou spoluodpovědnost za současný stav a jeho eskalaci. A jsou odpovědné také za vyšší inflaci, než bychom dnes museli mít,“ říká Kalousek, jejž překvapuje, že ODS není schopna politické reflexe a nechce vrátit ona pravidla do normálních kolejí.

Oba diskutující hovořili rovněž o chybějící politické odvaze vládní koalice činit nepopulární kroky. Miroslav Kalousek v dnešním vydání pořadu také rozvinul svůj krátký komentář na sociálních sítích, v němž tvrdě odsoudil populismus Andreje Babiše i Petra Fialy: „Nechci srovnávat oba politiky jako osobnosti. Petra Fialy si vážím, což o Andreji Babišovi říci nemůžu. Ale v přístupu k rozpočtové odpovědnosti jsou stejní,“ říká.

Jak budou reagovat na rostoucí zadlužení České republiky mezinárodní ratingové agentury?

Proč je vlastně raketově rostoucí dluh pro zemi tak nebezpečný?

Jaké další konkrétní kroky musí vláda učinit?

Na tyto a další otázky spojené s rekordním dluhem České republiky hledaly odpovědi aktuální Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše