Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Je správné, že se vláda snaží brzdit penze. Dělá to však trestuhodně pozdě

„Vláda po prezidentských volbách konečně nalezla odvahu si přiznat, že její rozpočtová politika není udržitelná,“ komentoval legislativní návrh vlády v režimu legislativní nouze zmrazit valorizaci důchodů. Problém podle obou diskutujících ovšem spočívá v tom, že se pětikoalice rozhodla pozdě, protože o problému valorizace důchodů, která je navázána na inflaci, věděla minimálně už rok.

„Bylo nás hodně, co jsme odpovědné vládní činitele od jara přesvědčovali, že za současné situace se důchody odtrhnou od růstu reálných mezd a růstu ekonomiky. Není to udržitelné a ufinancovatelné,“ připomíná Kalousek a v nadsázce připomíná text Je za pět minut dvanáct, který spolu s někdejším premiérem Mirkem Topolánkem loni v červenci publikovali v Hospodářských novinách. „V něm byl valorizační koeficient jako problém jmenován na jednom z prvních míst,“ připomíná někdejší ministr financí.

Marek Stoniš tvrdí, že Petr Fiala má štěstí, že proti němu stojí opozice vedená Andrejem Babišem, která v osobách Aleny Schillerové nebo Karla Havlíčka nevzbuzuje naději, že by danou situaci zvládla lépe. „Kdyby Petr Fiala neměl opozici v Andreji Babišovi, musel by si ji snad vymyslet,“ dodává Miroslav Kalousek.

Jako zkušený politický matador předvídá, jak celá situace se zmrazením valorizace důchodů dopadne: „Pětikoalice ji nakonec úspěšně sněmovnou protlačí, ale zasáhne Ústavní soud a novelu shodí ze stolu. A to bude pro vládní koalici velká blamáž,“ předpovídá.

Co si Miroslav Kalousek myslí o tom, že pětikoalice začala s reformními kroky až po prezidentských volbách?

Jak je možné, že už po několika měsících ruší kabinet tzv. výchovné?

Měli by si ústavní činitelé, kteří chtějí rušit valorizaci důchodů, zmrazit vlastní platy?

Nejen na tyto otázky hledá odpovědi aktuální vydání pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše