Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Ve srovnání se zeměmi EU jsou výsledky naší hospodářské politiky žalostné

Prezidentská kampaň skončila a před námi je mimořádných osmnáct měsíců bez jakýchkoliv voleb, což by měla být příležitost pro vládu konečně začít konsolidovat veřejné finance. Na tom se shodli oba diskutující pravidelného pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.

„Vláda by si měla konečně splnit dosud nesplněné domácí úkoly, ať už je to stabilizace veřejných rozpočtů, daňová a penzijní reforma, koneckonců i reforma zdravotního pojištění,“ tvrdí Kalousek.

„Kabinet Petra Fialy se sice obdivuhodně vypořádal s výzvami v souvislosti s válkou na Ukrajině, ale výsledky jeho hospodářské politiky jsou žalostné. Jsme nejrychleji se zadlužující zemí Evropské unie, máme jednu z nejvyšších inflací a jsme jednou z mála zemí, která je v technické recesi. To jsou strašlivé výsledky,“ říká Kalousek.

Vláda se podle něj ani nemůže vymlouvat, že to není její vina, protože i ostatní země se musely vyrovnat s válkou na Ukrajině a vysokými cenami energií. „Je třeba udělat hluboké strukturální změny,“ vyzývá Kalousek. „Od vlády, kterou vede ODS, bych očekával ekonomickou kompetenci, ale žádná tam není,“ kritizuje dosavadní hospodářskou politiku Petra Fialy Kalousek.

Marek Stoniš si myslí, že kabinet by měl revidovat své programové prohlášení a mělo by dojít k rekonstrukci vlády, protože zvláště dosavadní ekonomičtí ministři selhali a nelze věřit, že by u nich došlo k zázračnému obratu. „To si nemyslím, mohou to dělat stejní ministři, jen by měli poslouchat nebo číst doporučení odborných orgánů vlády, například Národní ekonomické rady vlády,“ myslí si Kalousek.

Důsledky makroekonomické nerovnováhy jsou pro Českou republiku vážné: Inflace lidem snižuje životní úspory, potenciální investoři se tady necítí bezpečně.

„Ale největším naším nepřítelem je inflace a bohužel vláda rozpočtovou politikou svého největšího nepřítele živí. Už za Babiše se státní dávky odpoutaly od reálných mezd. Ale to není nic proti tomu, jak se odpoutaly za Fialovy vlády, to nemá obdobu a nedělo se to nikdy v minulosti České republiky,“ varuje Kalousek.

Jaké konkrétní reformní kroky by Miroslav Kalousek navrhoval?

Měly by se zvyšovat daně a posunovat věk odchodu do důchodu?

Který novoroční závazek premiéra Petra Fialy bude v Reflexích pravidelně připomínán a který nesmí být zapomenut?

Co hrozí vládní koalici a České republice, pokud se v nejbližší době nepřijmou razantní reformní kroky?

Na tyto i další otázky odpovídá pravidelný pořad Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše