Video placeholde

Kalousek o 30 letech Česka: Ušli jsme kus cesty. S velkými úspěchy, ale i chybami

Setkání premiérů České republiky od roku 1992, které ve Strakově akademii uspořádal současný předseda vlády Petr Fiala, inspirovalo aktéry pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše k diskusi, jak na tom vlastně samostatná Česká republika dnes je a jak k tomu jednotlivé vlády přispěly. „Když se na tu fotku podívám, tak některé pány rád mám, některé ne a oni to asi mezi sebou mají podobně. Ale dokázali společně oslavit třicet let České republiky, které každý z nich nějakým způsobem sloužil, a to je velmi významný příspěvek k naší politické kultuře,“ myslí si Miroslav Kalousek, jejž mrzí kritika, která se na adresu tohoto setkání snesla. Marka Stoniše překvapuje, že i po třiceti letech se ozývají hlasy, že vlastně rozdělení Československa a vznik samostatné České republiky byly chyba. „Rozdělení Československa bylo nevyhnutelné, Slováci prostě chtěli mít svou samostatnou židli v rámci Evropské unie a slouží ke cti tehdejšímu premiéru Klausovi, že rozdělení bylo kultivované a tak říkajíc bez výstřelu,“ říká Kalousek.

Oba diskutující se také shodli, že o tom, jak silné byly emancipační snahy Slovenska, svědčí fakt, že vznik samostatné republiky se na Slovensku slaví daleko silněji než u nás. „A naopak: Slováci na rozdíl od nás tak intenzívně neprožívají vznik Československa 28. října 1918,“ dodává Stoniš.

Oba se ovšem shodli, že Česká republika je po třiceti letech stabilní a prosperující zemí. Připomínají, že na počátku devadesátých let jsme byli chudou zemí, jejíž občané vzhlíželi k životní úrovni zemí, jako bylo Portugalsko, Itálie nebo Řecko.

Jaká byla role dnešního prezidenta Miloše Zemana v počátcích samostatné České republiky a jak se z něj vlastně stal sociální demokrat?

Která dvě období mezi lety 1993 a 2022 považuje Miroslav Kalousek za nejtemnější z pohledu české politické kultury?

Co se dá považovat za hvězdnou hodinu Václava Klause?

Na tyto i další otázky odpovídá dnešní díl pravidelného videocastu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše