Video placeholde

Kalousek v Reflexích o pražské koalici: Stále doufám, že Piráti přijdou k rozumu

Úterní ztroskotání jednání o sestavení pražské vládní koalice na vládním půdorysu bylo hlavním tématem dnešního dílu Reflexí Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.

„Doufal jsem, že se po volbách poměrně rychle podaří sestavit pražské vedení na půdorysu vládní koalice,“ řekl Miroslav Kalousek. Z krachu jednání viní oba diskutující jednoznačně dosluhujícího primátora Zdeňka Hřiba. Jeho strategie je podle něj nepochopitelná, protože podle poslední nabídky koalice SPOLU by Piráti získali de facto nejsilnější zastoupení v nové pražské radě. „I kdybychom brali koalici SPOLU jako jeden subjekt, pak by poměr hlasů v radě šest za SPOLU, čtyři za Piráty a jeden za STAN byl absolutně férový,“ říká Kalousek.

Oba diskutující se shodli na tom, že další příčinou krachu jednání o koalici na vládním půdorysu je spojení Pirátů s hnutím Praha sobě Jana Čižinského. „Kdyby na tuto koalici Bohuslav Svoboda přistoupil, musel by být padlý na hlavu. Stará koalice by vládla dále a ODS by v ní měla marginální postavení,“ říká Kalousek. Jako politický matador, který vedl desítky koaličních jednání na vládní i komunální úrovni, je přesvědčen, že přichází čas k tomu, aby do hry vstoupili předsedové koaličních stran na vládní úrovni. „Ale především by se měl začít chovat jako předseda Pirátů Ivan Bartoš,“ říká. „Sleduji jej na sociálních sítích a pro něj jako by Praha neexistovala,“ dodává.

Marka Stoniše překvapují obavy uzavřít v Praze koalici SPOLU s ANO, protože vládne už v několika velkých městech. „V Plzni dokonce den po volbách uzavřeli koalici s ANO sami Piráti, a to se SPOLU ani nejednali,“ upozorňuje.

„Praha je jiný případ. Plzeň je čtvrté největší město republiky, Praha první,“ reaguje Kalousek.