Komunální a senátní volby 2022: Tisková konference po vyhlášení výsledků voleb (24.9.2022)

Komunální a senátní volby 2022: Tisková konference po vyhlášení výsledků voleb (24.9.2022) Zdroj: Blesk:RENATA MATEJKOVA

Komunální a senátní volby 2022: Tisková konference po vyhlášení výsledků voleb (24.9.2022)
Komunální a senátní volby 2022: Tisková konference po vyhlášení výsledků voleb (24.9.2022)
Komunální a senátní volby 2022: Tisková konference po vyhlášení výsledků voleb (24.9.2022)
Předvolební debata Blesku z Prahy: Patrik Nacher (ANO)
Předvolební debata Blesku z Prahy: Patrik Nacher (ANO)
16
Fotogalerie

Patrik Nacher: Počítáme s menšinovou radou Spolu, Svoboda bude primátor, s Babišem to nekonzultuji

Pražský lídr hnutí ANO Patrik Nacher v reakci na zablokovaná jednání o sestavení vládní pražské koalice na vládním půdorysu navrhl před měsícem vítěznému hnutí SPOLU podporu menšinové pražské radě. Lídr SPOLU a kandidát na primátora Prahy Bohuslav Svoboda dnes definitivně ukončil neúspěšné koaliční rozhovory se zástupci Pirátů dosluhujícího primátora Zdeňka Hřiba a oznámil, že nabídku ANO na jednání o menšinové vládě přijímá. Přestože v aktuálním rozhovoru pro Reflex Patrik Nacher přiznal, že se mu zatím nikdo z koalice SPOLU neozval, prozradil, s jakou strategií do budoucích jednání o podpoře menšinové vlády v Praze jde, jaké má osobní vztahy s Bohuslavem Svobodou a jestli konzultuje pražskou povolební situaci s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.

Jaké jsou vaše hlavní cíle pro jednání s koalicí SPOLU o podpoře menšinové pražské vlády?

Cílem je, aby na konci důvěry pro menšinovou radu bylo složení pražské vládní koalice nejpozději do konce února, a abychom se byli schopni se SPOLU domluvit na základních programových tezích. Typově třeba na řešení energetická krize v Praze a podpoře občanů nebo kapacitě středních škol. O rozpočtu jednat nemá smysl, ten schválíme na nadcházejícím zastupitelstvu v polovině prosince. Podpora menšinové vlády byla z naší jednou z možností, jak „odšpuntovat“ situaci, kdy by jednání o koalici na vládním půdorysu nikam nevedla. Koneckonců jsme skončili v pražských volbách druzí s největším nárůstem počtu zastupitelů oproti minulému období a nechtěli jsme předem skládat zbraně a odcházet do opozice. Na druhou stranu také nehodláme jít do vedení Prahy za každou cenu.

Případná pražská vláda koalice Spolu s vaší menšinovou podporou bude křehká. Počítáte s tím, že budete jednat zároveň i s hnutím STAN?

Ne. Naše nabídka směřuje k menšinové podpoře vlády koalice SPOLU, o žádné jiné variantě nevím.

Je na stole kromě podpory menšinové radě i plnohodnotná účast ANO v pražské vládnoucí koalici?

Ne, jenom podpora menšinové radě. Potřebujeme hlavně získat časový prostor pro jednání o budoucí pražské koalici. Nemá-li mít ta dohoda jepičí život, tedy, že se narychlo uklohní „něco“, co mohou s úspěchem budoucí opoziční subjekty kritizovat, tak musí být dohoda hluboce a pevně dohodnutá. A na to potřebujeme čas. Také by už neměla pokračovat současná rada, jejíž rozhodování je sice legální, ale nemá politickou legitimitu. To je naše priorita.

Je pro vás kromě programu důležité také to, kdo v budoucí menšinové radě bude sedět, případně kdo bude primátorem?

Určitě to je informace zásadní, ale v této chvíli nejsem schopen říci, jak zásadní pro naši podporu. Od začátku jsme o případných koaličních jednáních říkali, že neprovádíme personální kontrolu, jako to dělala zejména Praha Sobě, která lustrovala a moralizovala, kdo kde smí a nesmí sedět. S tím, že primátorem bude docent Svoboda, jsem počítal pět minut po oznámení definitivních volebních výsledků. SPOLU vyhrálo volby, on byl lídr a já to respektuju.

Bude součástí dohod účast členů hnutí ANO ve statutárních orgánech pražských firem?

Určitě ne. Nemáme žádné požadavky na účast a personální změny ve vedení městských firem, protože to by nahrálo všem škarohlídům, kteří budou tvrdit, že dohodu uzavíráme podle hesla „něco za něco.“

Proč podle vás jednání o pražské vládě na vládním půdorysu zkrachovala?

Hlavním viníkem je spojení Pirátů a Prahy Sobě do Aliance pro stabilitu. Ta chtěla původně jednání zrychlit a zjednodušit, ale stal se pravý opak: jednání o koalici se zpomalila a zkomplikovala. S Prahou Sobě do koalice vítězné SPOLU jít nechce, přesto se s nimi Piráti spojili, aby vyjednávali z pozice větší síly. Když se v pražském zastupitelstvu sečtou hlasy Pirátů a STAN, je to osmnáct členů. A Spolu má devatenáct hlasů, takže složení jedenáctičlenné rady v poměru 6 členů pro SPOLU a 5 pro STAN s Piráty odpovídal volebnímu výsledků a rozložení sil v zastupitelstvu. Piráti ale uměle tlačili do vedení Prahy Čižinského Prahu Sobě, kterou nikdo nechtěl, v domnění, že SPOLU ustoupí. Tak to čtu já.

Na uzavření pražské koalice na vládním půdorysu mělo velký zájem celostátní vedení jejích stran. Dá se čekat, že do probíhajících rozhovorů ještě zasáhne a vrátí Piráty zpět do hry? Nemůže se třeba ODS bát kritiky, že v klíčové Praze uzavírá před prezidentskými volbami koalici s prezidentským kandidátem Andrejem Babišem, který je jejím hlavním politickým soupeřem?

To neumím posoudit. Jenom vím, že v komunální politice by se měly koalice uzavírat na základě programové shody, na společných vizí a dohodě o směřování města, personálního souznění a elementární důvěry. Všechny ostatní druhy koalic, které buď mají za cíl někoho vyřadit, jako v tomto případě nás, nebo spojit subjekty podle toho, jak fungují na jiné úrovni a jiném místě, podle mého představují nepřirozená a dlouhodobě nefunkční spojení. Přesto jsem respektoval, že až dosud se jednání vedla na půdorysu vládní koalice. Jenže nedospěly k žádnému výsledku a nemá-li Praha být další měsíce bez vedení, tak je potřeba s tím pohnout.

Jaké jsou vaše osobní vztahy s Bohuslavem Svobodou?

Korektní, s velkým vzájemným respektem. Ve Sněmovně můžeme s něčím nesouhlasit, třeba v případě zákona o EET, a za deset minut naopak souhlasit s něčím úplně jiným na pražském zastupitelstvu. A respektovat se jako odborníci pro danou oblast. Tak by to podle mého mělo v politice být: Můžeme být tvrdí soupeři kvůli konkrétnímu zákonu nebo novele, ale zároveň se také respektovat a být k sobě slušní. Jsem rád, že přesně to jsme oba dva předvedli i ve vyhrocené předvolební kampani, kdy jsme se dokázali vzájemně ocenit.

Vstupuje do jednání o pražské vládnoucí koalici Andrej Babiš? Konzultujete s ním situaci?

Vůbec ne.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Patrikem Nacherem • Videohub