Předvolební debata Blesku z Prahy: Patrik Nacher (ANO)

Předvolební debata Blesku z Prahy: Patrik Nacher (ANO) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Předvolební debata Blesku z Prahy: Patrik Nacher (ANO)
Předvolební debata Blesku z Prahy: Patrik Nacher (ANO)
Tisková konference k projektu Vltavské filharmonie. (11. října 2022)
Tisková konference k projektu Vltavské filharmonie. (11. října 2022)
Tisková konference k projektu Vltavské filharmonie. (11. října 2022)
9
Fotogalerie

Hřibova smršť a Nacherova opoziční smlouva. Vznikne v Praze superkoalice nebo pakt SPOLU s ANO?

Více než měsíc po komunálních volbách v Praze stále není jasno o nové magistrátní koalici. Dosluhující rada v pondělí na posledním zasedání schválila nebývalé množství rozhodnutí, což kritizovala koalice SPOLU. Zamrzlá jednání o novém vedení Prahy se pokusilo urychlit hnutí ANO a také STAN – oba předložili vítěznému SPOLU konkrétní nabídku nové pražské vlády. Vznikne v Praze nová „opoziční smlouva“ koalice SPOLU a hnutí ANO?

Poslední říjnový den byl v pražské politice divoký. Dosluhující rada Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu na svém posledním zasedání schválila desítky tisků, výrazně více, než bývá běžné. Koalice SPOLU Hřibovo končící vedení vyzvala, ať neschvaluje například výběr dodavatele stavby P+R parkoviště u metra na Opatově, což je jedna z významných investičních akcí města.

Přestože strany dosluhující rady mají v novém zastupitelstvu fakticky vzato většinu (Piráti, Praha sobě, TOP 09, STAN a KDU-ČSL mají 39 mandátů), je fakt, že do voleb kandidovali v jiném uspořádání a současná rada nemá plnohodnotný mandát. Někteří radní se navíc tentokrát nedostali do zastupitelstva. Překotné schvalování tisků tak působí trochu jako demonstrace síly a vzkaz budoucímu vedení města.

Nekonečná jednání

Zatím však nikdo neví, jak ono nové vedení Prahy bude vypadat. Piráti, Praha sobě a STAN chtějí vytvořit širokou demokratickou koalici, ve které by SPOLU nemělo většinu, ale nejspíš by mělo primátora. To se SPOLU příliš nezamlouvá, chce vládnout jen s Piráty a STAN a mít většinu postů v radě.

Požadavky všech stran jsou z určitého pohledu přehnané a každý si v současném chaosu najde svou interpretaci. Nabídka, kterou SPOLU dalo Pirátům a STANu, byla nevýhodná. SPOLU totiž chtělo mít primátora i většinu v radě, přestože ve volbách získalo méně procent než v součtu Piráti a STAN. Navíc SPOLU dlouho trvalo na nominaci obžalovaného Jana Wolfa do rady.

Na druhou stranu, Piráti a Praha sobě vědí, že svou aliancí dostávají SPOLU do nekomfortní pozice. Vytvořili tím situaci, kdy se SPOLU buď stane minoritním partnerem, anebo půjde do koalice s ANO. Do této pozice se však koalice SPOLU dostala také sama, a to mizernou kampaní a špatným výsledkem ve volbách. Potenciál SPOLU v Praze byl takový, že mohli mít většinu úplně sami.

V této situaci vlastně nejkonstruktivněji vystupuje lídr STAN Petr Hlaváček, který v pondělí podal poměrně férovou nabídku složení rady v těchto počtech: SPOLU 5 radních včetně primátora, Piráti a Praha sobě dohromady 4, STAN 2 radní. S takovou situací by se mohli spokojit i Piráti a Praha sobě, protože Hlaváček je názorově blíže spíš jim a v nové radě by vlastně měli dál jakousi hybridní většinu. Pro SPOLU je takové uspořádání dost nekomfortní, otázkou ale je, jaká je k němu alternativa.

Opoziční smlouva 2?

Existuje totiž druhá možnost, která je pro SPOLU sice na první pohled výhodná, ale v něčem může být zničující. Šéfové pražského ANO o víkendu nabídli, že nechají SPOLU vytvořit dočasnou menšinovou radu, která vyřeší některé akutní otázky jako rozpočet Prahy na příští rok. Jinými slovy, SPOLU by obsadilo všechny posty v radě a ANO by patrně výměnou dostalo pozice v dozorčích radách a výborech.

Paralela s opoziční smlouvou je velmi zjevná. Zároveň by se takový pakt mohl velice snadno rozpadnout, držel by totiž o jediný hlas. A tím hlasem by byla třeba agentka StB Radmila Kleslová. Protibabišovské slogany koalice SPOLU jako „nová hrozba, stejný agent“ by zpětně vyzněly jako výsměch voličům. Taková koalice by byla permanentně pod palbou a to z i vlastních řad – třeba ministr Stanjura už řekl, že spojení s ANO v Praze by ho naštvalo.

Pro Hřiba a Čižinského by taková koalice v Praze byla ideální terč a v opozici by jen netrpělivě čekali, až se třeba TOP 09 z koalice s ANO odtrhne a dá s nimi dohromady radu na současném půdorysu. Ať už tohle pražské koaliční šachování dopadne jakkoli, příští čtyři roky budou v metropoli nejspíš dost nestabilní.