Video placeholde
Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání
Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání
Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání
Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání
119
Fotogalerie

Vyznamenání na Hradě: Zeman v klidu, několik trapných ocenění a šílený outfit první dámy

Tak to máme konečně za sebou. Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání a příště už přijde někdo nový. Tentokráte Zeman alespoň nechal na zámku v Lánech, kde je většinu času zaparkován, svoje pověstné zlé a ošklivé větičky. Opět ale ocenil některé lidí, kteří si to vůbec nezasloužili.

Kromě válečných hrdinů minulosti i současnosti Zeman udělil letos například vyznamenání mnoha lidem, které popravili nacisté v roce 1939 v rámci represí proti českým studentům, nebo odvážným osobnostem, kteří zachránili někomu život. To je správné a chvályhodné. Prezident tentokráte ani moc neexhiboval při svém projevu. 

U některých vyznamenaných není ale vůbec jasné, čím se vlastně „zasloužili o stát“. U některých to byl až výsměch celé české společnosti.

Šťastný, Mlsna, Jansta

Týká se to například Borise Šťastného, který byl exponentem ODS ve zdravotnictví a nad jeho některými zákulisními kroky v politice se vznáší dodnes černé mraky. Ovšem Šťastného firma se dnes stará o nemocného Zemana. Za to má někdo dostat státní vyznamenání? To je trapné a nedůstojné. Problematické je i medaile pro právníka a politika Petra Mlsnu, který se nijak o stát nezasloužil.

A proč dostal ocenění Miroslav Jansta, který léta sehrával podivnou roli při udělování dotací do sportu? Proč přebíral za legendárního tenistu Ivana Lendla cenu další velrybář sportovních dotací Miroslav Černošek?

Nejsledovanějšími celebritami při dekorování na Hradě byla Ivanka Trumpová a její bratr Donald, kteří přebrali vyznamenání pro zesnulou Čechoameričanku Ivanu Trumpovou. Ta sice byla celosvětově známá a ovlivnila i americkou politiku, ale pro Česko neudělala prakticky nic. Nebo snad její účast v porotě soutěže Miss či taneček na pražském Plesu v opeře mají být oceněny medailí?   

Video placeholde
Ivanka a Donald jr. Trumpovi převzali státní vyznamenání pro matku Ivanu • Blesk TV

Strašidelný hábit

Dále poznámka k přítomným na Pražském hradě: Vyznamenávání je jednou z nejvýznamnějších společenských událostí roku, a tomu by mělo odpovídat i oblečení přítomných. Že v tomto případě patří bohužel Česká republika pořád mezi zaostalé rozvojové země, dokázalo v pátek večer mnoho přítomných. A vévodil tomu naprosto strašidelný šedivý hábit, který na sebe navlékla manželka prezidenta Ivana.

Trapností bylo i mnoho slovních přeřeknutí hradního kancléře bez prověrky Vratislava Mynáře, který večerem provázel. 

Vlastně je to typická rozlučka ve stylu Miloše Zemana. Něco udělá prezident dobře, ale vždy to nějak pokazí. Tohle buranství naštěstí odchází. Zda nás čeká příští rok něco lepšího, to ještě nevíme.