Kontroverzní předseda Čs. svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička

Kontroverzní předseda Čs. svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Daj’-li medaili. Jaké jsou naše problémy s udělováním státních vyznamenání

Komik Vlasta Burian asi navždy v očích Čechů zparodoval udělování vyznamenání svou va­riací na „daj’-li medaili“. Co pro nás vlastně znamená, když stát rozdává medaile?

V éře Miloše Zemana dostala vyznamenání i řada agentů StB nebo bývalých komunistických funkcionářů. Znamená to, že by bylo správné, aby řád kromě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dostal třeba i Vladimir Putin, protože reprezentuje politiku, kterou část české veřejnosti podporuje?

Problém s děkováním

Obecně máme jako společnost v této oblasti několik problémů. Jednak neumíme moc děkovat – děkovat lidem za nesamozřejmé výkony ve veřejné sféře, za jejich přínos širší společnosti. To je jeden z hlavních smyslů „medailí“, ať už státních, spolkových, či oborových. Nezřídka se stane, že zemře někdo pětaosmdesátiletý a my mu dáváme nejrůznější medaile in memoriam, protože si až při jeho odchodu někdo vzpomene, že jsme mu nestihli poděkovat, a snažíme se to marně dohonit po smrti. A ano, je přirozené zapomínat – někdo skončí ve funkci, postupně se stahuje z pódií, médií, a tak schází nejenom z očí, ale i z mysli. Proto je velký kumšt vystihnout vhodný okamžik pro veřejné ocenění.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!